Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kesäloma edessä? Heinäkuun alun ennuste ei ehkä ilahduta kaikkia
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: Kesäloma edessä? Heinäkuun alun ennuste ei ehkä ilahduta kaikkia

  Tämä viikko on Suomessa keskimääräistä viileämpi ja sateisempi.
  Tämä viikko on Suomessa laajalti keskimääräistä viileämpi ja sateisempi. Kuva: Foreca

  Heinäkuu alkaa sateisella säällä. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä ja ensi viikolla laajalti hieman keskimääräistä heinäkuun alkua viileämpiä.

  Superhelteet ovat nyt vaihtuneet sateisiin ja viileämpään säähän. Päivälämpötilat ovat pudonneet 10–15 astetta viime viikon korkeista hellelukemista.

  – Viime viikko tarjosi parastaan lämpöä suosiville, kun lomasää veti vertoja jopa Etelä- ja Keski-Euroopan lomasäille. Tällä viikolla on tarjolla viileämpää, lähempänä tavanomaista olevaa Suomen kesäsäätä. Kuunvaihteessa ja heinäkuun alussa lomailijoiden on hyvä asennoitua sateisen sään mahdollisuuteen. Matalapaineiden välissä sää monesti kuitenkin ehtii poutaantua ja tarjota myös siellä täällä aurinkoisempaa vaihtelua pilvisempään säähän, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tällä viikolla vettä tulee urakalla, nimittäin sateita saadaan jopa koko kuukauden sadekertymiä vastaavia sademääriä muutaman päivän aikana. Viikko onkin Suomessa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia sateisempi. Viikon keskilämpötilat ovat laajalti noin asteen tavanomaista viileämpiä, rannikoilla on 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

  – Korkeimmillaan lämpötilat nousevat toistaiseksi 20 asteen vaiheille, helteiset ilmat pysyvät nyt etelämpänä. Jos hieman lämpimämpää ilmaa pääsisikin kulkemaan Suomen yli matalapaineiden mukana, sade ja pilvisyys pitävät silti lämpötilaa tehokkaasti korkeintaan 20 asteen tienoilla, sanoo Jenna Salminen.

  Tilastojen mukaan kesä-heinäkuun vaihteen keskimääräinen ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20–22 astetta, pohjoisessa laajalti 16–20 astetta.

  Mitä sateisen viikon jälkeen?

  Ensi viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan edelleen laajalti hieman tavanomaista viileämpää. Etenkin Suomen pohjoisosassa matalapaineiden vaikutukset säähän ovat vielä todennäköisiä.

  – Sateen ja runsaamman pilvisyyden alueita on liikkeellä, mikä laskee päivälämpötiloja. Etelämpänä sateita voi kertyä tavanomaisissa määrin. Sateiden lomassa lämpötila saattaa kohota viikkotasolla jo lähemmäksi keskimääräistä.

  Kuukausiennusteen mukaan heinäkuun lopussa on merkkejä hieman tavanomaista lämpimämmästä ja kuivemmasta säästä.

  – Korkeapaineen vaikutusten, lämpenevän sään ja helteen mahdollisuus kasvaa heinäkuun edetessä Suomessa, mutta matalapaineita ja sateita ei myöskään voi täysin sulkea pois. Viikkotasolle voi siis mahtua mukaan sään vaihtelua, toteaa Jenna Salminen.

  Muualla Euroopassa sää on kuukausiennusteen mukaan heinäkuun edetessä tavanomaista lämpimämpää läntisessä Euroopassa ja Välimeren länsiosassa, mutta tavanomaista viileämpää Euroopan itä- ja kaakkoisosassa. Itäisessä Euroopassa ja itäisellä Välimerellä sateita tulee heinäkuun mittaan ajoittain tavanomaista enemmän.

  Lue seuraavaksi: Näin kuumaa kesän alkua ei kovin usein koeta: Kesäkuu oli monin paikoin ennätyslämmin – korkein lämpötila peräti +33,5 astetta

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 1.7. klo 17.44

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa