Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Vähitellen käännös kuivempaan suuntaan – ”Lokakuun…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Vähitellen käännös kuivempaan suuntaan – ”Lokakuun alussa mielenkiintoinen tilanne”

Ruskan sävyjä Juuassa.
Kaunis ruska on jo vallannut alaa luonnossa. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 13.9.2022

Tuore kuukausiennuste näyttää alkuun hieman keskimääräistä viileämpää säätä Suomeen. Sateet ovat vähenemässä 19. syyskuuta alkavalla viikolla, vaikka sää onkin vaihtelevaa. Lokakuun alkupuoliskolla on merkkejä siitä, että sää voisi olla ajankohdan tyypillisiä lukemia lämpimämpää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 15. syyskuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella 19. syyskuuta alkava viikko on Suomessa keskimääräistä viileämpi.

– Kuukausiennusteen mukaan säässä tapahtuu 19. syyskuuta alkavalla viikolla käännös kuivempaan suuntaan, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 15.9.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
19.–25.9.Sää on korkeapainevoittoista ja sateet jäävät keskimääräistä vähäisemmiksi. Koko maassa on hieman tavanomaista viileämpää.Hyvä
26.9.–2.10.Ennusteen signaalit heikkenevät ja poikkeamaa ei näy suuntaan eikä toiseen. Sää on todennäköisesti tavanomaista syyssäätä.Kohtalainen
3.–9.10.Ennusteessa näkyy selvästi tavanomaista lämpimämmän sään signaali.Huono
10.–16.10.Ennusteessa on edelleen tavanomaista lämpimämmän sään viitteitä, mutta poikkeama on edellistä viikkoa pienempi.Huono

Syyskuun 19. päivä alkava viikko: Pohjoisvirtaus tuo kylmää ilmaa, sateet vähenevät

Kuukausiennusteen perusteella 19. syyskuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa 0–2 astetta tavanomaista viileämpi. Suurin poikkeama keskimääräiseen verrattuna on maan etelä- ja keskiosassa.

Pohjoisvirtaus tuo Suomeen viileämpää ilmaa viikon alkupuoliskon mittaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pohjoistuuli on alkuviikolla puuskaista ja sää kylmenee. Etelässä päivälämpötila painuu tiistaina lähemmäs 10 asteen lukemia, Lapissa ollaan viiden asteen molemmin puolin. Kylmempi ilma tuo viikon puolivälissä yöpakkasia ainakin Pohjois-Suomeen, Joonas Koskela ennustaa.

Viikon puolivälin tienoilla korkeapaine liikkuu maan yli.

– Hetken on poutaa ja heikkotuulista, mutta viikon puolivälin jälkeen sateiden mahdollisuus vähän kasvaa. Loppuviikolla tuulee puolestaan puuskaisesti etelä-lounaasta. Päivälämpötilat voivat kohota viikonloppuna 10–15 asteeseen.

Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät ovat Suomessa hieman ajankohdan keskimääräisiä sademääriä pienempiä.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen perusteella sää on 19. syyskuuta alkavalla viikolla suurimmassa osassa Eurooppaa tavanomaista kylmempää ja kuivempaa. Ainoastaan lähinnä Iberian niemimaalla on merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kylmin ilma painottuu itäiseen Eurooppaan. Näyttäisi siltä, että alkuviikolla Kaakkois-Euroopasta Suomen itäpuolelle nousevan matalapaineen myötä pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa pitkälle Eurooppaan. Sen jälkeen lännestä on vahvistumassa laaja-alainen korkeapaine, jonka takia sateet jäävät keskimääräisiksi tai keskimääräistä vähäisemmiksi suuressa osassa Eurooppaa. Joitakin sadealueita kuitenkin pääsee lännestä ainakin Länsi- ja Keski-Eurooppaan, Joonas Koskela kertoo.

Viikon sademäärissä suurimmat poikkeamat keskimääräistä kuivempaan suuntaan löytyvät Euroopasta Italian seudulta sekä Norjan rannikolta.

Syyskuun 26. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihde?

Syyskuun 26. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa ei näy Suomeen juurikaan signaaleja lämpötilojen tai sademäärien poikkeamista ajankohdan tyypillisiin lukemiin verrattuna.

– Keskimääräistä kylmemmän sään signaali Euroopan yltä katoaa. Suuressa osassa Eurooppaa viikon keskilämpötilassa ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen, Joonas Koskela sanoo.

Säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan merialueilla Atlantilla ja Välimerellä on merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä jaksosta 26. syyskuuta alkavalla viikolla.

– Tämä kielii siitä, että vedet ovat lämpimiä. Atlantin ja Välimeren rannikoillakin voisi olla vähän keskimääräistä lämpimämpää.

Kuukausiennusteen mukaan viikko on tavanomaista sateisempi Italian ja Balkanin alueella sekä Keski-Euroopasta Baltiaan ja Etelä-Skandinaviaan ulottuvalla alueella.

– Näyttää siltä, että korkeapainetilanne hajoaa ja matalapaineita pääsee taas kulkemaan suureen osaan Eurooppaa, Joonas Koskela sanoo.

Lokakuun 3. ja 10. päivä alkavat viikot: Onko Suomeen tulossa tavanomaista lämpimämpi lokakuun alku?

Tyypillisesti kuukausiennusteen signaalit heikkenevät ennusteen loppupuolella selvästi, mutta tällä kertaa ennuste näyttää keskimääräistä lämpimämpää Suomeen 3. lokakuuta alkavalle viikolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ennusteen kolmannella viikolla eli lokakuun alussa on mielenkiintoinen tilanne. Signaalit sademäärän ja ilmanpaineen osalta heikkenevät selvästi, mutta suurimmassa osassa Eurooppaa, myös Suomessa, lämpötila olisi ennusteen mukaan selvästi keskimääräistä korkeampi. Myös 10. lokakuuta alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämpi signaali on laajalti läsnä, mutta jo heikompana, Joonas Koskela toteaa.

– Voisiko olla, että Pohjois-Atlantille vahvistuisi laajempi matalapaineen alue, jonka myötä lämmintä ilmaa pääsisi virtaamaan suureen osaan Eurooppaa. Tämä jää nähtäväksi. Joka tapauksessa ennuste on jo hyvin epävarma, Joonas Koskela sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 16.9.2022 klo 16.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat