Sääuutiset ja blogi> Voimakas ja puuskainen tuuli jatkuu: Loppuviikolla ensin kylmenevää,…
Uutiset |

Voimakas ja puuskainen tuuli jatkuu: Loppuviikolla ensin kylmenevää, sunnuntaina lauhaa föhn-tuulta – lumi- ja vesisateita liikkeellä

Tuuli voimistui merellä helmikuussa 2023.
Sää on loppuviikolla tuulista torstain lisäksi myös perjantaina ja jälleen sunnuntaina. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 8.2.2023

Tuuli on yltynyt merellä myrskyksi ja puhaltanut laajalti puuskaisena myös maa-alueilla torstaina. Sää jatkuu edelleen tuulisena perjantaina etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Viikonlopun öinä pakkaset kiristyvät laajalti 5–15 asteeseen. Sunnuntaina föhn-tuuli voi tuoda jälleen paikoin jopa 5–6 plusasteen lukemia. Sateita tulee loppuviikolla lumena ja vetenä.

Tuuli on voimistunut myrskyksi torstain vastaisena yönä ja torstaina aamulla läntisillä ja paikoin eteläisilläkin merialueilla.

Enimmillään keskituuli on ollut merellä Kemin edustalla Ajoksen havaintoasemalla 25 m/s. Voimakkain puuska on ollut samalla havaintoasemalla mitattu 32 m/s. Tuntureilla on ollut vieläkin voimakkaampia tuulia, kun Kilpisjärven Saanatunturilla keskituuli on ollut 31 m/s ja puuska 35 m/s.

– Maa-alueilla puuskat ovat olleet monin paikoin kovia, 15–20 m/s, paikoin on mitattu jopa myrskypuuskia. Jos tuntureita ja rannikkoasemia ei oteta huomioon, voimakkain puuska maa-alueilla tähän mennessä on Sotkamon Tuhkakylän 25,8 m/s, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Katso tuuliennuste Forecan sivuilta!

Puuskainen tuuli tuntuu edelleen laajalti torstain mittaan.

– Lapissa tuuli on kuitenkin jo alkanut heiketä. Torstaina päivällä pahin myrsky on ohi Perämerellä. Illalla tuuli hellittää vähän myös etelässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjoisessa liikkuu torstaina lumi- ja räntäsateita kohti itää. Heikkoja vesi- tai lumisateita tulee myös paikoin maan keski- ja eteläosassa.

Lämpötila on torstaina päivällä laajalti 0–3 plusastetta, Pohjois-Lapissa enimmäkseen 0–5 pakkasastetta.

Perjantain vastaisen yön lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa −2 ja +2 asteen välillä. Pohjoisessa on laajalti 0–5 pakkasastetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 2–10 pakkasastetta.

Perjantaina tuuli voi yltää uudelleen myrskylukemiin – lumi- ja vesisateita kulkee maan yli itään

Torstain jälkeenkin sää jatkuu edelleen tuulisena.

– Seuraava matalapaine sateineen on tulossa jo perjantain vastaisena yönä. Matalapaineen yhteydessä maan etelä- ja keskiosassa puuskainen tuuli voimistuu jälleen laajalla alueella, tuuli puhaltaa puuskissa 15–20 m/s. Tuuli on perjantaina eteläisillä merialueilla vähintään kovaa, Pohjois-Itämerellä on aamuyöstä jopa myrskyn mahdollisuus. Länsi-Suomen rannikolle tulee myrskypuuskia, Anna Latvala ennustaa.

Katso videolta lähipäivien tuuliennuste!

Jo perjantain vastaisena yönä lännestä leviää Suomeen lumisateita, jotka liikkuvat perjantain kuluessa maan etelä- ja keskiosan yli itään. Paikoin lumisadetta yltää pohjoiseen asti. Etelässä ja lounaassa sataa myös vähän vettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Iltapäivällä sateet painottuvat jo maan itäosaan ja Kainuuseen. Illan mittaan sade väistyy myös idästä.

– Perjantain lumikertymät eivät kuitenkaan ole suuria. Lännessä lunta tulee 1–5 senttimetriä, idässä kertymä vaihtelee vähän viiden senttimetrin molemmin puolin, Anna Latvala sanoo.

Perjantaina päivällä maan länsiosassa sekä monin paikoin etelässä ja Lapissa on aurinkoista tai puolipilvistä. Illalla runsain pilvisyys väistyy myös idästä.

Perjantaina päivälämpötila on etelässä −1 ja +2 asteen välillä, maan keskiosasta Oulun korkeudelle on 0–3 pakkasastetta ja Lapissa 3–10 pakkasastetta.

Pakkanen kiristyy lauantain vastaiseksi yöksi. Yön lämpötila on etelässä ja lounaassa enimmäkseen 0–8 pakkasastetta, maan keskiosassa laajalti 4–10 pakkasastetta ja pohjoisessa 10–16 pakkasastetta.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Lumisateita lauantaina lounaaseen, etelään ja länteen – pakkasia laajalti

Näillä näkymin jo lauantain vastaisena yönä ja lauantaina on seuraavan matalapaineen ja sadealueen vuoro. Sateiden reitti on kuitenkin vielä vaihdellut ennusteissa. Nyt näyttää, että lumisateita tulisi lounaassa ja etelässä sekä paikoin läntisessä Suomessa.

– Pieni muutos ennusteessa riittää siirtämään sateiden paikkaa, mutta tuoreessa ennusteessa lumisateet yltävät Pirkanmaalle ja Kymenlaaksoon asti. Sade kuitenkin väistyy nopeasti. Jo lauantaina päivällä lähes koko maassa on aurinkoista ja poutaista, Anna Latvala kertoo.

Sää viilenee perjantaina ja lauantaina.
Sää viilenee perjantaina ja lauantaina. Kuva: Foreca

Lämpötilat käväisevät lauantaina hieman plussan puolella lounaassa ja saaristossa, mutta muualla lauantai on pakkaspäivä. Etelässä ja lännessä pakkasta on 0–6 astetta, idässä 3–8 astetta ja pohjoisessa 4–10 astetta.

Tuuli on lauantaina enimmäkseen kohtalaista.

Sunnuntaina lauhaa föhn-tuulta sekä lumi- ja vesisateita

Parin viileämmän päivän jälkeen sunnuntaina puhaltaa tämän hetken ennusteen mukaan jälleen lauha föhn-tuuli. Sateita liikkuu Suomen yli itään.

– Enimmät sateet painottuvat maan pohjoisosaan. Sade tulee pääasiassa lumena, mutta sateiden jälkipuolella sään lauhtuessa tulee varsinkin Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta vähän vettä tai jopa jäätävää sadetta, Anna Latvala sanoo.

Sunnuntaina tuuli käy alkuun lounaasta, mutta vähitellen tuuli kääntyy puhaltamaan lännestä ja voimistuu samalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpimämpi ilmamassa ja föhn-tuuli nostavat lämpötiloja sunnuntaina. Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat ovat vielä enimmäkseen 5–15 pakkasasteessa, mutta sunnuntaina päivällä lännessä sekä Perämeren ympäristössä lämpötilat voivat kohota 1–6 plusasteeseen. Idästä Lappiin yltävällä alueella on vielä pakkasta, mutta illalla myös idässä ja paikoin Etelä-Lapissa asti lauhtuu nollan yläpuolelle.

Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

Viikko vaihtuu lauhassa säässä.
Viikko vaihtuu lauhassa säässä. Kuva: Foreca

Mitä tapahtuu ensi viikon alun säässä?

Lauha ja tuulinen sää jatkunee monin paikoin myös maanantaina.

– Tiistaina voi kuitenkin olla jo viileämpää. Alkuviikon aikana siis sahataan suojasään ja pikkupakkasen välillä, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 9.2.2023 klo 14.38

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat