Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Talvi, oliko sitä? 
  Uutiset |

  Talvi, oliko sitä? 

  Tammikuussa 2020 satanut kevyt lumipeite Helsingissä.
  Tammikuussa 2020 satanut kevyt lumipeite Helsingissä. Kuva: Foreca

  Tämä talvi on ollut sään puolesta varmasti epätavallisin koskaan. Kuukausikohtaisia lämpötilaennätyksiä rikottiin eri havaintoasemilla pitkin talvea, tammikuussa ja helmikuussa kuukauden keskilämpötila oli paikoin jopa 5-6 astetta tavanomaista korkeampi. Normaalisti kun puhutaan lämpimästä tai kylmästä kuukaudesta, ero tavanomaiseen on asteen-parin luokkaa.

  Maaliskuussa tilanne ei tästä juurikaan poikennut, esimerkiksi Kaisaniemessä tähänastinen maaliskuun keskilämpötila on neljä astetta yli normaalin. Loppukuun lämpötilaennuste näyttää siltä, että lopullinen ero voi kivuta viiden asteen tienoille. Ennätykset siis ovat vaarassa myös tässä kuussa.

  Mutta minkälaisia pakkasjaksoja tähän talveen mahtui? Tutkimme muutaman havaintoaseman lämpötiloja ja yritimme löytää pisimmän yhtämittaisen jakson, jossa lämpötila pysytteli koko ajan nollan alapuolella. Tässä tarkastelimme kolmen tunnin välein tehtyjä lämpötilahavaintoja, erona esimerkiksi termisten vuodenaikojen määrittelyssä käytettyyn lämpötilan vuorokausikeskiarvoon.

  Helsinki Kaisaniemi
  Pakkasjakson pituusPäivämäärä

  3,8 vrk

  4.11.–8.11.
  Jyväskylä Tikkakoski
  Pakkasjakson pituusPäivämäärä
  6,5 vrk

  2.2.–9.2.

  Sodankylä Vuotso
  Pakkasjakson pituusPäivämäärä

  32,6 vrk

  8.1.–10.2.

  Kuten arvata saattaa, etelässä pisin pakkasjakso jäi varsin onnettoman mittaiseksi ja osui lisäksi marraskuun alkuun. Eipä maan keskisosassakaan vajaan viikon pakkasia voi kutsua ankariksi. Sodankylässä reilun kuukauden jatkunut pakkasjakso on normaalin mittainen. Talven asemakohtaiset ääriarvot näyttävät tältä:

  Asemakohtaiset kylmimmät lämpötilat
  AsemaLämpötilaPäivämäärä
  Helsinki, Kaisaniemi-8,229.2.2020
  Jyväskylä-20,028.12.2019
  Sodankylä-37,328.1.2020

  Kaikkien aikojen kuukausikohtaisista ennätyksistä jäätiin kauas, mm. Helsingin Kaisaniemen helmikuun ennätyslukema on -25,3 astetta (1985).

  Tilastot kertovat siis sen, mitä moni varmaan huomasi itsekin, elämme poikkeuksellisia aikoja.

  Kristian Roine

  Päivitetty 23.3. klo 08.33

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa