Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Föhn-tuuli puhkuu lauhaa ilmaa – ylimmillään jo lähes 9 astetta
  Uutiset |

  Föhn-tuuli puhkuu lauhaa ilmaa – ylimmillään jo lähes 9 astetta

  Föhn-tuuli toi Suomeen lauhaa ilmaa tammikuussa 2022. Lauhtuminen liukastutti teitä.
  Lauhtuminen on liukastuttanut teitä ja katuja. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 13.1.2022

  Föhn-tuuli ja lauha ilmamassa Suomessa ovat kohottaneet torstaina lämpötiloja laajalti plussan puolelle.

  Lämpimintä torstaina on ollut Ahvenanmaalla ja maan lounaisosassa. Päivän korkein lämpötila kello 15.30 mennessä on Ahvenanmaalla Jomalassa mitattu 8,8 astetta. Myös lounaassa on ollut 7–8 asteen lämpötiloja.

  – Ahvenanmaa ja maan lounaisosa ovat föhn-tuulen kannalta otollisia alueita. Föhn-tuulitilanne on liittynyt torstaina myös lauhan ilmamassan kielekkeeseen, joka pyyhkii Suomen yli, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tammikuun lämpöennätys Suomessa on 10,9 astetta. Se on mitattu Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla 6. tammikuuta 1973.

  Vettä jään päällä jalakulkuväylillä föhntuulipäivänä
  Sää on lauhtunut rajusti alkuviikon kireistä pakkasista. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 13.1.2022

  Joulukuussa lämpötila kävi föhn-tuulessa lähellä Suomen joulukuun lämpöennätystä, kun Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 11,0 astetta 18. joulukuuta. Joulukuun lämpöennätys on 11,3 astetta. Se on mitattu Porissa ja Kokemäellä 20. joulukuuta 2015.

  Viime vuonna tammikuun korkein lämpötila oli Kökarissa 22. tammikuuta mitattu 6,8 astetta.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste julki – tältä näyttää talven jatko

  Sää viilenee perjantaiksi torstain lukemista

  Perjantaiksi sää viilenee. Päivälämpötila on perjantaina etelässä ja lännessä −1 ja +2 asteen välillä, maan keskiosassa on 1–5 pakkasastetta ja Lapissa 3–8 pakkasastetta. Tuulinen sää jatkuu perjantaina. Tuuli voi yltää Selkämerellä ja Ahvenanmerellä jopa myrskyksi.

  Sää on jatkossakin vaihtelevaa loppuviikolla ja ensi viikolla.

  – Yhtä pitkäkestoisia föhn-tilanteita ei nyt ole ennusteissa näkyvissä, vaikka hetkellisesti lämmin tuuli saattaakin puhaltaa meille tulevina päivinä Norjan vuoriston yli. Ei silti vaadi suurta muutosta ennusteissa, että nyt ollutta vastaava tilanne voisi syntyä uudelleen, Joanna Rinne sanoo.

  Föhn on lämmin ja kuiva laskutuuli. Suomeen föhn puhaltaa Atlantilta Norjan vuoriston yli.

  – Ilman sisältämä kosteus putoaa sateena Norjan rannikon vuoristoon Atlantin puoleisille rinteille. Vuoriston ylityksen jälkeen ilma laskee vuorenrinnettä alas ja lämpenee samalla. Lämmin ilmavirtaus nostaa lämpötiloja myös Suomessa. Föhn-ilmiötä esiintyy kaikkialla maailmassa vuoristojen yhteydessä, Joanna Rinne kertoo.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 13.1.2022 klo 18.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat