Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste julki: Tältä näyttää talven jatko
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste julki: Tältä näyttää talven jatko

Tammikuun aurinkoa ja lunta.
Tammikuun aurinkoa ja lunta. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 3.1.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan Suomen talvisää jatkuu vaihtelevana. Tällä viikolla mennään paukkupakkasista hetkeksi lauhaan. Ensi viikolle kuukausiennuste ennakoi laajalti keskimääräistä kylmempää.

Vuosi on alkanut vaihtelevassa säässä. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 10. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan vaihteleva sää jatkuu myös tammikuun edetessä.

– Pääkuva lähiviikoista on, että Euroopan länsiosassa ja Atlantilla on merkkejä korkeapainevoittoisesta säästä, Pohjois-Euroopan itä- ja pohjoispuolella puolestaan vilkkaammasta matalapainetoiminnasta. Tämä Euroopassa oleva jakauma suosii Suomessa sekä lännen- että pohjoisenpuoleisia virtauksia ja tuo vaihtelua säähän. Läntinen virtaus voi koukata välillä Atlantilta lämmintä ilmaa, myös föhn-tuulet ovat mahdollisia. Pohjoinen virtaus puolestaan mahdollistaa kylmänpurkaukset, joten sään vuoristorata näyttää jatkuvan, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 10.1.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
10.–16.1.Viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan idässä keskimääräistä kylmempi, mutta osin Länsi-Suomessa ja Lapissa keskimääräistä lämpimämpi. Viikon sademäärä on pääosin ajankohdalle tavanomainen tai hieman tavanomaista pienempi.Hyvä
17.–23.1.Lähes koko maassa viikko on ajankohtaan nähden tavanomaista kylmempi. Sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä.Kohtalainen
24.–30.1.Suomi on lännen tavanomaista lämpimämmän ja idän tavanomaista kylmemmän alueen välissä. Koko Suomessa viikon keskilämpötila jää keskimääräiseksi. Sademäärät ovat lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia.Kohtalainen
31.1.–6.2.Viikko on lämpöoloiltaan ja sademääriltään laajalti keskimääräinen. Aivan eteläisimmässä osassa maata on mahdollisesti hieman tavanomaista lämpimämpää.Heikko

Tammikuun 10. päivä alkanut viikko: Paukkupakkasta ja lauhaa

Tammikuun 10. päivä alkaneen viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan osassa länttä ja pohjoista 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampia, idässä puolestaan on paikoin 0–1 astetta keskimääräistä kylmempää. 

Viikon sää on kuitenkin hyvin vaihtelevaa. Alkuviikon kireiden pakkasten jälkeen sää lauhtuu rajusti viikon keskivaiheilla lämpimän ilman ja föhn-tuulen vuoksi, mutta kylmenee uudelleen loppuviikolla ainakin osassa maata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskiviikkona Lapissa asti noustaan hetkeksi nollan vaiheille tai lämpöasteiden puolelle. Etelässä, lounaassa ja lännessä sekä Ahvenanmaalla lämpötilat ovat viikon keskivaiheilla nollasta paikoin jopa lähemmäs kymmentä plusastetta, lämpimintä olisi näillä näkymin Ahvenanmaalla, Jenna Salminen ennustaa.

Tuuli voimistuu keskiviikkona, läntisillä merialueilla jopa myrskyksi asti. Tuuli tuntuu myös maa-alueilla.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Matalapaineita pääsee 10. tammikuuta alkaneen viikon aikana Suomea kohti lännestä.

– Enimmät sateet jäävät Norjan vuoristoon, mutta joitain sateita yltää myös Suomeen asti. Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärä on keskimääräinen tai hieman tavanomaista pienempi.

Sateita tulee viikon mittaan niin lumena, räntänä, vetenä kuin jäätävänä sateenakin. Vesisateet pienentävät lumipeitettä etenkin Ahvenanmaalla, lounaassa, etelässä ja lännessä. Liikenteessä on syytä varautua liukkauteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta 10. tammikuuta alkanut viikko on läntisessä ja eteläisessä Euroopassa laajalti keskimääräistä viileämpi.

Viikko on Euroopassa enimmäkseen tavanomaista kuivempi. Kuitenkin esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa sekä kaakkoisessa Euroopassa on ennusteen mukaan tavanomaista sateisempia alueita.

Tammikuun 17. päivä alkava viikko: Virtaus pohjoisesta tuo keskimääräistä kylmempää säätä

Matalapainetoiminta vahvistuu hieman Pohjois-Euroopan itäpuolella tammikuun 17. päivä alkavalla viikolla.

– Näyttää siltä, että pohjoisenpuoleinen virtaus voimistuu ja tuo jälleen pohjoisesta kylmempää ilmaa laajalti Suomeen. Pakkanen olisi kiristymässä etelää myöten. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on idässä ja isossa osassa pohjoista 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi, lännessä ollaan paikoin lähellä keskimääräistä, Jenna Salminen sanoo.

Pakkasta voi olla ajoittain laajalti 10–20 astetta, paikoin on kylmempääkin.

Viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan lähellä ajankohdan keskimääräisiä sademääriä.

Pakkasta ja kuuraa Vähässäkyrössä.
Tammikuun pakkasennätys Suomessa on −51,5 astetta ja lämpöennätys 10,9 astetta. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 10.1.2022

Muualla Euroopassa 17. tammikuuta alkava viikko on laajalti keskimääräistä vähäsateisempi. Itäisessä ja keskisessä Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää, läntisessä ja eteläisessä Euroopassa paikoin keskimääräistä kylmempää.

Tammikuun 24. päivä alkava viikko: Enemmän länsivirtausta kuin pohjoisvirtausta?

Ennusteen epävarmuus kasvaa 24. tammikuuta alkavalla viikolla. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa lähellä keskimääräisiä, mutta vaihtelut viikon sisällä ovat edelleen mahdollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Todennäköisesti kuitenkin tässä vaiheessa tarjolla olisi Suomeen enemmän länsivirtausta kuin pohjoisvirtausta. Välillä virtaus voi kuitenkin käydä myös pohjoisesta, matalapaineiden yhteydessä myös lauhana lounaasta. Suomi on lännen lauhemman ja idän kylmemmän ilman välissä. Tämä tarkoittaa, että Suomeen voi yltää vaikutuksia molemmista tai jommastakummasta, Jenna Salminen pohtii.

Viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa lähellä ajankohdan keskimääräisiä sademääriä.

Päätiet pidetään yleensä hyvässä kunnossa, mutta välillä kohdalle voi osua liukkaampiakin tieosuuksia.
Tammikuun vaihtelevassa säässä on ajoittain syytä varautua liukkaaseen ajokeliin. Kuva: Sirpa Jyske, 6.1.2022

Eteläisessä ja läntisessä Euroopassa on 24. tammikuuta alkavalla viikolla yhä merkkejä keskimääräistä kylmemmästä ja kuivemmasta säästä, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa olisi tavanomaista lämpimämpää ja sateisempaa.

Tammikuun 31. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihde?

Läntisen Euroopan korkeapaineen todennäköisyys alkaa hieman heiketä 31. tammikuuta alkavalla viikolla. Islannin suunnalla vahvistuu signaali entistä matalapainevoittoisemmasta säästä.

Kuukausiennuste näyttää tällä hetkellä, että sekä viikon keskilämpötilat että sademäärät olisivat Suomessa lähellä keskimääräisiä, mutta ennuste näin pitkälle on jo epävarma.

– Todennäköisesti kuitenkin virtaus käy Suomessa edelleen enemmän lännen puolelta ja voi ajoittain puhaltaa meille lauhempaa ilmaa. Se on auki, pääseekö meille vielä välillä myös kylmempää ilmaa, Jenna Salminen toteaa.

Huurre ja kuura tuovat talvista tuntua maisemiin.
Huurre ja kuura tuovat talvista tuntua maisemiin. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 10.1.2022

Helmikuun puolella läntisessä Euroopassa oleva korkeapaineen alue voi jo siirtyä kuukausiennusteen mukaan itäiseen tai eteläiseen Eurooppaan. Suomessa ilmavirtaus kääntyisi mahdollisesti puhaltamaan enemmän lounaan suunnalta, mikä tietäisi lauhempaa säätä. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa edelleen.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 11.1.2022 klo 17.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat