Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Juhannuksen tienoon ennuste: Paikoin 20–23 asteen lukemia – osassa…
Uutiset |

Juhannuksen tienoon ennuste: Paikoin 20–23 asteen lukemia – osassa maata karut alle 10 astetta ja sateita

Päivänkakkaroita ja tummuva taivas Uudessakaupungissa.
Juhannusviikon sää on vaihtelevaa. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 17.6.2024

Juhannuksen tienoon ennusteessa on tällä hetkellä niin aurinkoa, pilvistä kuin sateitakin. Ennustetut päivälämpötilat vaihtelevat pohjoisen Lapin jopa alle 10 asteen lukemista etelän 20–23 asteeseen.

Viitenä viime vuotena Suomessa on mitattu joko juhannusaattona tai juhannuspäivänä paikoin jopa yli 28 asteen lukemia, mutta nyt näyttää, että tästä juhannuksesta ei ole tulossa kuumaa. Osassa maata jäädään jopa viileisiin, 10 asteen tienoilla oleviin lukemiin.

– Aiempi juhannuksen sääennusteen raju vaihtelu alkaa nyt rauhoittua. Joitakin muutoksia voi vielä tulla, mutta juhannusaaton yleiskuva on melko tuulinen ja vähän keskimääräistä viileämpi päivä varsinkin Lapissa. Juhannuksen lämpötilat vaihtelevat etelän reilusta 20 asteesta Pohjois-Lapin 10 asteen vaiheille. Sateisinta ja kylmintä on Lapin keski- ja pohjoisosassa. Juhannuspäivänä sateet näyttävät muuttuvan paikallisemmiksi, mutta Suomen lounaispuolella on liikkeellä uusi sadealue, jonka reitti on vielä vähän epävarma ja joka saattaa yltää maan etelä- ja länsiosaan, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Ennen juhannusta paikoin jopa 10–30 millimetriä sadetta vuorokaudessa

Ennen juhannusta edessä on vaihtelevaa säätä – ajoittain paistaa aurinko, paikoin vettä voi tulla reilusti.

Tiistaina sadealue liikkuu maan itä- ja pohjoisosassa hiljalleen kohti pohjoista. Maan etelä- ja länsiosassa pilvisyys vaihtelee ja paikoin tulee sadekuuroja. Sateiden yhteydessä voi paikallisesti myös ukkostaa. Lämpötila kohoaa poutaisilla alueilla monin paikoin yli 20 asteeseen, maan eteläosassa ja Pohjois-Lapissa voidaan olla paikoin 25 asteenkin tienoilla.

Idässä sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sää poutaantuu laajalti tiistai-illan aikana. Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila on enimmäkseen 10–15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona sateita tulee etenkin pohjoisessa ja maan keskiosassa.

– Pohjois-Euroopassa on laaja matalapaineen alue ja kuurosateita tulee myös Suomessa, yleisimmin maan keski- ja pohjoisosassa. Lisäksi Lapissa on myös yhtenäisempi sadealue. Paikoin myös ukkostaa. Sademäärät ovat Keski- ja Pohjois-Lapissa keskiviikkona paljolti 10–30 millimetriä, muuten sademäärä on enimmäkseen 0–20 millimetriä. Sadekuurotilanteessa paikallinen vaihtelu on suurta, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta lähipäivien sateiden, lämpötilojen ja tuulten ennuste!

Keskiviikkona myös tuuli voimistuu.

– Suomessa puhaltaa monin paikoin kohtalainen lounaistuuli ja varsinkin maan keskiosassa puuskat voivat paikoin olla kovia. Lapin pohjoisosassa tuulee idästä.

Lämpötilat alkavat pudota keskiviikkona. Maan etelä- ja itäosassa on 18–23 astetta, lännessä ja pohjoisessa 16–20 astetta ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 12–17 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstain vastaisen yön lämpötilat ovat Lapin eteläpuolella 8–13 astetta ja Lapissa 5–11 astetta.

Torstaina juhannuksen menoliikenteessä sateita etenkin maan keski- ja pohjoisosassa

Torstaina juhannuksen menoliikenteessä on syytä varautua sateisiin etenkin maan keskiosassa sekä pohjoisessa.

– Maan keski- ja pohjoisosassa liikkuu torstaina hajanaisia sateita lännestä itään. Lapin keski- ja pohjoisosassa on edelleen lisänä myös jatkuvampaa sadetta. Eniten sataa Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa sademäärä on 5–15 millimetriä. Etelässä sateet jäävät vähiin, Anna Latvala ennustaa.

Torstaina puhaltaa lisäksi puuskainen länsiluoteinen tuuli. Lämpötilat ovat päivällä etelässä ja idässä 17–22 astetta, lännessä ja pohjoisessa 14–20 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa sateessa jo alle 10 astetta.

Perjantain vastaisen yön lämpötilat ovat enimmäkseen 7–12 astetta.

Juhannusaaton ennuste: Paikoin nähdään aurinkoa, paikoin tulee vettä – lämpötilat alle 10 asteesta 23 asteeseen

Perjantaina eli juhannusaattona kohtalainen ja puuskainen luoteistuuli puhaltaa edelleen.

Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys vaihtelee, Lapissa on muuta maata pilvisempää. Tämänhetkisen ennusteen mukaan paikallisia sadekuuroja tulee idässä sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, lisäksi myös Keski- ja Pohjois-Lapissa satelee vettä.

– Sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä lämpimintä on näillä näkymin maan eteläosassa. Lämpötila on perjantaina päivällä etelässä enimmäkseen 18–23 astetta ja maan keskiosasta Oulun korkeudelle 15–20 astetta. Lapissa lämpötilat vaihtelevat Etelä-Lapin paikoin reilusta 15 asteesta Pohjois-Lapin alle 10 asteeseen. Juhannusaattona aurinkoisinta saattaa olla länsirannikon lähettyvillä, mutta varmaa se ei ole, Anna Latvala sanoo.

Ennuste iltapäiville 21.–23.6.2024.
Ennuste iltapäiville 21.–23.6.2024.

Lauantain vastaisena yönä on näillä näkymin pääasiassa poutaa. Yölämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 7–13 astetta ja pohjoisessa 5–10 astetta.

Juhannuspäivän ennuste: Sadealue kärkkyy lounaan suunnalta etelää ja länttä

Lauantaina eli juhannuspäivänä maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys vaihtelee edelleen päivän kuluessa, pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa. Pohjoisenpuoleinen tuuli heikkenee.

– Jokunen sadekuuro voi tulla pohjoisessa, ehkä myös maan keskiosassa. Suomen lounaispuolella on liikkeellä sateita, jotka osassa ennusteita yltävät maan etelä- ja länsiosaan asti. Niiden suhteen ennuste tarkentuu lähempänä, Anna Latvala sanoo.

Juhannuspäivän päivälämpötila on tämän hetken ennusteen mukaan etelässä 18–23 astetta, maan keskiosassa 14–20 astetta ja pohjoisessa 10–18 astetta. Pohjoisessa kylmintä on Pohjois-Lapissa ja lämpimintä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa. Mikäli lounaasta kärkkyvä sadealue ulottuu juhannuspäivänä länteen ja etelään, voivat lämpötilat näilläkin alueilla olla tämän hetken ennustetta alemmissa lukemissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Sunnuntain vastaisena yönä etelässä pysytellään reilussa 10 asteessa, muualla maassa on 5–12 astetta.

– Sunnuntai muistuttaa tämänhetkisessä ennusteessa paljon lauantaita, mutta lämpötila voi hieman nousta. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa entisestään, Anna Latvala sanoo.

Viime vuonna juhannusaaton korkein lämpötila oli Helsingin Kumpulassa mitattu 29,0 astetta, juhannuspäivän korkein lukema oli puolestaan Utsjoen Kevon 27,7 astetta. Vuonna 2022 Kuopiossa mitattiin juhannuspäivänä jopa 30,5 astetta.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 18.6.2024 klo 15.21

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat