Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> "Liikenteessä on nyt erittäin vaarallista" – alijäähtynyt vesi viritti petollisen jääkentän
  Uutiset |

  "Liikenteessä on nyt erittäin vaarallista" – alijäähtynyt vesi viritti petollisen jääkentän

  Jäätävä sade on tehnyt ajokelistä petollisen liukkaan ja kuorruttanut ajoneuvot jääkerrokseen.
  Jäätävä sade on tehnyt ajokelistä petollisen liukkaan ja kuorruttanut ajoneuvot jääkerrokseen. Kuva: Markus Mäntykannas, 21.2.2021, Helsinki

  Eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea on tullut sunnuntaina usean tunnin ajan runsaasti alijäähtynyttä vettä. Ajokeli on muuttunut petollisen liukkaaksi, jopa vaaralliseksi, esimerkiksi Uudellamaalla.

  Tilanne jatkuu haastavana, sillä sää on pakastunut ja jäätävät sateet jatkuvat vielä eteläisessä Suomessa maanantaiyön ajan. Jälkipuolella voi tulla hetken aikaa myös lunta, joten liukkaita kohtia voi olla mahdotonta nähdä paljain silmin.

  Jäätävä sade on yllättänyt autoilijat maan etelä- ja keskiosassa sunnuntai-iltana.
  Jäätävä sade on yllättänyt autoilijat maan etelä- ja keskiosassa sunnuntai-iltana. Kuva: Kristian Roine, 21.2.2021, Vantaa

  Näin jäätävä sade sai alkunsa

  Sunnuntain jäätävä sade sai alkunsa, kun säärintaman etupuolella alkoi vähitellen virrata maanpinnassa kylmempää ilmaa kaakon puolelta. Tämä on pakottanut vesisateet tuoneen lämpimän ilmamassan perääntymään takaisin kohti Ruotsia. Sää pakastui iltapäivän aikana nopeasti Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla idästä alkaen.

  Hieman ylempänä ilmakehässä on kuitenkin vielä "loukussa" lämpimämpiä ilmakerroksia, joissa sade on silkkaa vettä. Kun vesipisarat tippuvat kylmempien ilmakerrosten läpi kohti maanpintaa, muodostuu alijäähtynyttä sadetta, joka tarttuu nopeasti kiinni kylmiin pintoihin ja virittää "luonnon omia jääkenttiä".

  Jäätävä sade tarttui heti kiinni oksiin ja kuusen neuloihin.
  Jäätävä sade alkoi pääkaupunkiseudulla jo sunnuntai-iltapäivänä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 21.2.2021

  Malttia liikenteeseen

  Eteläisen Suomen liikenteessä on paikoin nyt erittäin vaarallista. Sunnuntain aikana jo pelkästään pääkaupunkiseudulla on tapahtunut lukuisia ulosajoja. Tiet voivat olla erittäin liukkaita ja ajokeli muuttuu yhä vaativammaksi ensi yön lumisateiden myötä.

  Liukkaus ei ole autoilijoiden ainoa murhe: alijäähtynyt vesi takertuu nopeasti kiinni tuulilasiin ja heikentää vaarallisesti näkyvyyttä. Pakkassäällä ja navakassa tuulessa ei välttämättä kannata yrittää ratkaista tilannetta tuulilasinpesunesteen ja veden seoksella, sillä jäätyminen on nyt nopeaa.

  Liikenteeseen lähteminen kysyy nyt erityistä varovaisuutta ja malttia maan etelä- ja keskiosassa. Maanantain aikana jäätävät sateet ovat vielä mahdollisia maan lounaisosassa.

  Autoilijoilla on edessään haastava tehtävä, kun he ryhtyvät putsaamaan jääkerrosta.
  Autoilijoilla on edessään haastava tehtävä, kun he ryhtyvät putsaamaan jääkerrosta. Kuva: Markus Mäntykannas, 21.2.2021, Helsinki

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 21.2. klo 21.00

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa