Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kesäkuun ennuste: ”Alkukuun helteiden kohtalo yhä epävarma” – tältä näyttää juhannusviikko nyt
  Uutiset |

  Kesäkuun ennuste: ”Alkukuun helteiden kohtalo yhä epävarma” – tältä näyttää juhannusviikko nyt

  Kuukausiennuste ennakoi kesäkuun ensimmäisestä viikosta keskimääräistä lämpimämpää Suomessa.
  Kuukausiennusteessa on viitteitä tavanomaista lämpimämmästä kesäkuun ensimmäisestä viikosta. Kuva: Foreca

  Tuore kuukausiennuste ennakoi Suomeen lähiaikoina keskimääräistä lämpimämpää säätä.

  Kevään mittaan kuukausiennusteessa on ollut sinisiä sävyjä merkkeinä keskimääräistä kylmemmästä kevätsäästä, mutta nyt kartoille on tullut myös keltaista, joka kertoo tavanomaista lämpimämmästä touko- ja kesäkuun vaihteesta.

  – Tämän viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 1–2 astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella, paitsi paikoin Lapissa, missä jäädään vähän keskiarvon alapuolelle. Ensi viikon keskilämpötila on 1–3 astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tällä viikolla Suomessa mitataan paikoin yli 20 asteen lämpötiloja. Ensi viikon ennusteissa on vilahdellut jo hellelukemiakin, mutta nämä ennusteet ovat yhä epävarmoja. Helteen raja Suomessa on 25,1 astetta.

  – Suomea lähestyy lännestä korkeapaine, joka vahvistuu yllemme ensi viikonloppuna. Ilmamassa Suomen yllä on muuttumassa selvästi toukokuun alkupuoliskon tilannetta lämpimämmäksi. Ensi viikon ennusteissa on näkynyt välillä jopa helteistä ilmaa, mutta sen kohtalo on yhä epävarma. Tiistain tuore Euroopan keskuksen ennuste jättää helleilmamassan Ruotsin ja Norjan päälle. Suomessa lämpötila ei tällöin nousisi juuri 20 asteen yläpuolelle, ehkä 23 astetta olisi jossain mahdollista. Mutta ennusteet voivat vielä muuttua mihin suuntaan tahansa, sanoo Joanna Rinne.

  Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan tällä ja ensi viikolla Suomessa tavanomaista pienempiä.

  Mitä voidaan sanoa juhannuksen säästä?

  Sekä 8. kesäkuuta alkava viikko että 15. kesäkuuta alkava viikko eli juhannusviikko näyttävät kuukausiennusteen mukaan olevan lämpötiloiltaan joko vuodenajan keskiarvojen tasolla tai hieman keskimääräistä lämpimämpiä. Sademäärien ennustetaan olevan lähellä keskimääräisiä tai hieman tavanomaista runsaampia.

  – Tämän hetken ennusteiden mukaan juhannusviikko tulee olemaan lähellä vuodenajan keskiarvoja tai hieman tavanomaista lämpimämpi, tosin kuukausiennusteen ennusteiden osuvuus heikkenee ennusteen loppua kohti. Itse juhannuksen säästä ei vielä tiedetä, sillä kuukausiennuste kuvailee viikkoa kokonaisuutena erittelemättä sen sisältä yksittäisiä päiviä. Kylmä alkuviikko ja lämmin juhannus tai lämmin alkuviikko ja kalsea juhannus tuottaisivat samannäköisen kuukausiennusteen kuin koko viikon ajan keskiarvoisissa lämpötiloissa pysyvä juhannusviikko, toteaa Joanna Rinne.

  Keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan kesäkuun puolivälissä etelässä laajalti 18–20 astetta, paikoin 20–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa monin paikoin 14–18 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–14 astetta.

   

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 26.5. klo 17.09

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa