Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Säähän tulossa raju muutos: Näin edetään kohti kesäkuuta – katso…
Kuukausiennuste |

Säähän tulossa raju muutos: Näin edetään kohti kesäkuuta – katso kuukausiennuste!

Toukokuinen päivä Oulujärvellä.
Säässä on tällä viikolla edessä käänne selvästi viileämpään suuntaan. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujärvi, Vaala, 23.5.2023

Uuden kuukausiennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat koko Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä toukokuun lopussa ja maan eteläpuoliskolla vielä kesäkuun alkupuoliskollakin. Viikkojen sisällä sää on kuitenkin vaihtelevaa. Tällä viikolla edessä on raju muutos säässä, kun päivälämpötilat putoavat alkuviikon kesäisistä lukemista jopa 10–20 asteella loppuviikolla. Loppuviikon ennusteissa on jälleen myös hallaa ja yöpakkasia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 22. toukokuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan neljän viikon jakso on viikkokeskilämpötiloiltaan tavanomaista lämpimämpi tällä ja ensi viikolla koko Suomessa ja siitä eteenpäin maan eteläpuoliskolla. Sää painottuu korkeapainesäähän. Etenkin tämän ja ensi viikon ajan sateet jäävät ajankohtaan nähden vähiin. Siitä eteenpäinkin vähäsateinen sää jatkuu ennusteen perusteella ainakin osassa maata, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Viikkojen sisällä säässä on kuitenkin merkittävää vaihtelua.

– Tällä viikolla ilmamassa on hyvinkin lämmintä Suomessa keskiviikkoon asti, mutta torstain aikana kylmä säärintama pyyhkii Suomen yli ja meille alkaa levitä selvästi viileämpää ilmaa. Sään ennustettavuus heikkenee tavallistakin nopeammin ensi viikon tullen. Ennusteet ovat erimielisiä siitä, kuinka pitkään viileämpi vaihe kestää ja miten sää sen jälkeen kehittyy, Joanna Rinne sanoo.

Näyttää siltä, että päivälämpötilat putoavat tämän viikon loppupuolella jopa 10–20 asteella alkuviikon lukemista. Suurin pudotus on pohjoisessa Lapissa tiistain jopa lähes hellelukemista loppuviikon paikoin alle 10 asteeseen. Utsjoella on mitattu tiistaina 24,8 astetta ja Inarissa 24,6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikon öinä on paikoin luvassa pakkasia ja hallaa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 22.5.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
22.–28.5.Viikko on kokonaisuutena tavanomaista lämpimämpi, mutta sää viilenee viikon mittaan. Sateita tulee keskimääräistä vähemmän. (Viikko 21)Hyvä
29.5.–4.6.Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpänä ja vähäsateisena. (Viikko 22)Heikko
5.–11.6.Sää on yhä laajalti vähäsateista sekä maan eteläpuoliskolla keskimääräistä lämpimämpää. Pohjoisessa viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen. (Viikko 23)Heikko
12.–18.6.Vähäsateinen sää jatkuu ainakin osassa maata. Maan eteläpuoliskolla on keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisessa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. (Viikko 24)Heikko

Toukokuun 22. päivä alkanut viikko: Alkuviikolla kesäistä lämpöä, loppuviikolla lämpötilat putoavat

Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan laajalti 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi, itäisessä Lapissa jopa 3–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

– Vaikka kuukausiennusteessa viikon keskilämpötilat ovat selvästi ajankohdan keskiarvoon nähden korkeita, päivittäisennusteissa näkyy, että viikon alkupuolisko on kesäisen lämmin, mutta viikon jälkipuolella Suomeen leviävä kylmempi ilmamassa viilentää lämpötiloja selvästi. Ennusteet ovat vielä erimielisiä siitä, kuinka pitkään viileämpi jakso kestää ja miten kylmemmän ilmamassan alue aaltoilee Fennoskandian yllä, Joanna Rinne kertoo.

Päivittäisennusteen mukaan päivälämpötilat putoavat loppuviikolla jopa 10–20 asteella alkuviikon lukemista.

– Vielä keskiviikkona jopa helleraja voi hyvin paikallisesti rikkoutua ja maan etelä- ja keskiosassa on laajalti 20–24 astetta, pohjoisessa enimmäkseen 15–20 astetta. Torstaina sää viilenee niin, että aurinkoisessakaan säässä lämpötila ei pääse edes etelässä 20 asteeseen kuin korkeintaan hyvin paikallisesti, Lapissa on enimmäkseen 10–14 astetta. Sen jälkeen 20 asteen ylityksiä ei enää tällä viikolla näy.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Loppuviikolla etelässä ollaan näillä näkymin päivisin ylimmillään 15–19 asteessa päivästä riippuen, maan keskiosassa päivälämpötilat pysyvät pääosin 10 ja 15 asteen välillä, enimmillään vähän yli 15 asteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lapissa lämpötilat putoavat torstain laajalti 10–15 asteesta perjantain ja lauantain laajalti 7–12 asteeseen. Koko maassa sunnuntai näyttäisi olevan hieman edellispäiviä lämpimämpi.

Torstain jälkeen öiset pakkaset ja halla ovat taas paikallisesti mahdollisia koko maassa selkeän sään alueilla.

Sateiden osalta tuoreen kuukausiennusteen mukaan sateita tulee tällä viikolla koko maassa keskimääräistä vähemmän.

Länsi-Lapissa on koettu viime päivinä poikkeuksellisia tulvia. Rakennuksia on kastunut ja teitä on ollut poikki. Nyt vedenpinnat ovat jo olleet laskussa.

– Vaikka sateita tulee kuukausiennusteen perusteella Suomessa tavanomaista vähemmän, päivittäisennusteiden mukaan Suomen yli liikkuu viikon aikana kuurosateita ukkosineen ja pieniä sadealueita. Yleisilmeeltään viikko on kuitenkin melko aurinkoinen, Joanna Rinne toteaa.

Tiistaina sade- ja ukkoskuuroja tulee laajalti maan keski- ja pohjoisosassa. Keskiviikkona paikallisia sateita tulee pohjoisessa, torstaina kapea sadealue kulkee puolestaan Suomen yli koko maan pituudelta lännestä itään. Tämän hetken ennusteen mukaan myös sunnuntaina laaja sadealue liikkuu maan keski- ja pohjoisosan yli. Pohjois- ja Keski-Lapissa osa loppuviikon sateista voi olla räntää.

– Länsi-Lapissa tulva-alueilla kolmen vuorokauden sadekertymä on ennusteen mukaan tiistaista torstaille 5–15 millimetriä ja perjantaista sunnuntaille 5–10 millimetriä. Eli jonkin verran sataa, mutta määrät eivät ole erityisen suuria. Sateet tulevat pitkälti tiistain sadekuuroista, keskiviikon kapeasta saderintamasta sekä sunnuntain sadealueesta, Joanna Rinne kertoo.

Tornionjoella vesi nousi korkealle kevättulvissa 2023.
Torniossa tulvavesi on noussut tänä vuonna korkealle. Kuva: Toivo Mikkonen, Tornio, 21.5.2023

Muualla Euroopassa Välimeren ympäristössä on kärsitty viime aikoina rankoista sateista ja tulvista, etenkin Pohjois-Italiassa tulvatilanne on ollut paha. Kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla keskimääräistä runsaampia sateita tulee Välimerellä edelleen paikoin, esimerkiksi osassa Espanjaa, Ranskaa, Italiaa ja Kreikkaa.

– Espanjassa sateita tulee pitkin viikkoa, Italian luoteisosassa erityisesti keskiviikkona ja torstaina. Yli 50 millimetrin sademääriä näkyy kolmen vuorokauden kertymäennusteissa tiistaista torstaille sekä kaakkoisessa Espanjassa että Italian luoteisosassa ja perjantaista sunnuntaihin paikoin Espanjassa.

Keskisessä Euroopassa sateita tulee tällä viikolla laajalti tavanomaista vähemmän.

Välimeren suunnalla on tällä viikolla paikoin ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpää. Tavanomaista lämpimämpää on Suomen lisäksi myös esimerkiksi osassa Ruotsia sekä Baltian maissa.

Toukokuun 29. päivä alkava viikko: Kuukausiennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää Suomeen – päivittäisennusteet vielä erimielisiä sään kehityksestä

Kuukausiennusteen mukaan sää on touko–kesäkuun vaihteen viikolla niin Suomessa kuin lähes koko Pohjois-Euroopassakin viikkokeskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateinen. Päivittäisennusteet ovat kuitenkin vielä erimielisiä siitä, miten sää Suomessa kehittyy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ennusteet ovat yksimielisiä siitä, että 22. toukokuuta alkaneen viikon lopussa Suomeen leviää kylmää ilmaa, mutta ennusteet ovat erimielisiä jatkosta. Osa ennusteista näyttää, että kylmä ilmamassa jäisi vaikuttamaan Suomeen ja Fennoskandian päälle pidemmäksikin aikaa ja viilentäisi myös 29. toukokuuta alkavaa viikkoa, osa puolestaan näkee lämpimän ilmamassan palaavan Suomeen. Kuukausiennuste edustaa jälkimmäistä näkökantaa, siksi ennuste näyttää Suomeen tavanomaista lämpimämpää viikkoa, Joanna Rinne sanoo.

Tiistaina 23. toukokuuta tehdyn päivittäisennusteen mukaan 20 asteen ylityksiä ei olisi näkyvissä ainakaan ensi viikon alkupuolella, Lapissa lämpötilat voisivat jäädä lämpimilläänkin laajalti jopa selvästi alle 10 asteen.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Tämän hetken ennusteen mukaan myös ensi viikolla aurinkoinen ja ajoittain ja paikoin sateisempi sää vuorottelevat.

– Näyttää siltä, että sää on korkeapainepainotteista. Lännestä liikkuvat sateet joutuvat kiertämään korkeapaineen Euroopassa toisaalta Jäämeren suuntaan, toisaalta Välimerelle, Joanna Rinne sanoo.

Välimeren suunnalla 29. toukokuuta alkava viikko onkin kuukausiennusteen mukaan edelleen monin paikoin tavanomaista sateisempi ja viileämpi.

Kesäkuun 5. ja 12. päivä alkavat viikot sekä juhannusviikko: Mitä ennuste näyttää kesäkuulle?

Kesäkuun alkupuoliskolla korkeapaineen vaikutus näyttäisi hieman heikkenevän Suomessa, mutta sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan maan eteläpuoliskolla tavanomaista lämpimämpänä 5. ja 12. kesäkuuta alkavilla viikoilla.

– Mahdollisen viileämmän ilmamassan vaikutus näkyy Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa, joissa viikot ovat kuukausiennusteessa keskilämpötiloiltaan tavanomaisia. Koko Euroopan mittakaavan säässä näyttäisi jatkuvan kuvio, jossa pohjoisen Euroopan yllä oleva korkeapaine pakottaa lännestä saapuvien sateiden reitin Euroopan eteläpuoliskon ylle. Yleisesti Euroopan pohjoispuoliskolla on tavanomaista lämpimämpää ja vähäsateista, eteläpuoliskolla tavanomaista viileämpää ja sateista, vaikka Fennoskandian pohjoisosissa näkyykin mahdollinen kylmemmän ilmamassan vaikutus, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennusteessa näkyy jo myös juhannusviikko.

– Juhannusviikko eli 19. kesäkuuta alkava viikko ei tuo tilanteeseen juurikaan muutoksia. Suomessa näyttäisi yhä vaikuttavan korkeapaine. Viikon sää on ennusteen mukaan osassa maata vähäsateista ja maan eteläpuoliskolla tavanomaista lämpimämpää, maan pohjoispuoliskolla viikon keskilämpötila olisi ajankohdalle tavanomainen. Ennuste ei ota kantaa viikon sisäisiin tapahtumiin eli itse juhannuksen säähän, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta osa taas ei” – katso kesä–elokuun ennuste!

24.5.2023: Päivitetty ennustetta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 24.5.2023 klo 15.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat