Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kevättulvat huipussaan länsirannikolla – tulvatilanne jatkuu pohjalaismaakunnissa…
Uutiset |

Kevättulvat huipussaan länsirannikolla – tulvatilanne jatkuu pohjalaismaakunnissa vakavana

Vesi nousee pelloille.
Vesi on noussut paikoin pelloille ja teille. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 1.4.2024

Länsirannikolla kevättulvat ovat vyöryneet paikoin pelloille, katkaisseet teitä ja aiheuttaneet vahinkoja. Myös Lappiin ennakoidaan kevään edetessä vaikeaa tulvakautta.

Kevättulvat ovat nyt huipussaan länsirannikolla, kertovat Tulvakeskus, Suomen ympäristökeskus ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus vesi.fi-sivustolla. Tulvavaroituksia on annettu Satakuntaan, Etelä-Pohjanmaalle, Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan tulvatilanne jatkuu pohjalaismaakunnissa vakavana. Kevättulvat ovat nostaneet vesistöjen vedenpinnat ennätyslukemiin ja aiheuttaneet teiden katkeamisia ja vaurioita pohjalaismaakuntien alueella.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jokien vedenpinnat ovat nousseet tulvakorkeuksiin lämpimän sään aiheuttaman lumen sulamisen ja vesisateiden vuoksi. Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jokien tulvahuiput ajoittuvat ennusteiden mukaan pääosin torstain ja perjantain välille. Vesi nousee monin paikoin selvästi keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteaa, että tulvivilla alueilla liikkumista kannattaa nyt välttää. Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varautua ja varustautua nopeastikin nousevaan tulvaan suojaamalla omaisuuttaan.

Vettä tulvinut pelloille ja teille – rakennuksia kastumisvaarassa

Kyrönjoen Nikkolassa vesi nousi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä yli tulvarajan, ja pengerrysalueen luukut avattiin Ilmajoen keskustan suojelemiseksi. Myös Lapuanjoella vesi nousee voimakkaasti Poutun padolla lähestyen rajaa, jolloin vettä joudutaan laskemaan pengerrysalueille. Vesi on paikoin tulvinut alavimmille alueille, pelloille ja paikallisteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kyrönjoen vesistössä Kauhajoella asuinrakennusten kastuminen on mahdollista. Seinäjoen alapuolella liikkeellä olevat jäät saattavat aiheuttaa ongelmia Kyrönjoen alaosalla. Närpiönjoella ja Lapuanjoella vesi voi tulvia laajemmin pelloille ja katkaista paikallisteitä.

Jokien virtaamat kasvavat tällä viikolla myös muissa länsirannikon joissa. Satakunnassa Karvianjoen vesistössä järvien ja jokien pinnat ovat nousseet tulvalukemiin, jolloin alavimmilla mailla olevia mökkejä on kastumisvaarassa. Karvianjoella on odotettavissa lähipäivinä selvästi normaalia pahempi kevättulva.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla vesi voi nousta tällä viikolla keskimääräisen kevättulvan lukemiin. Virtaamien kasvaessa voi muodostua jääpatoja, jos vahvat jäät lähtevät liikkeelle laajemmin.

Myös Lappiin ennakoidaan vaikeaa tulvakautta

Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on jääpatoriskin pienentämiseksi tehty jään sahauksia. Suomen ympäristökeskuksen mukaan myös Lappiin ennakoidaan kevään edetessä vaikeaa tulvakautta, sillä Lapissa lunta on ollut runsaasti.

Etelä- ja lounaisrannikon jokien pinnat ovat jo kääntyneet laskuun.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua

Foreca

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat