Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua

Pilvinen huhtikuun päivä.
Sää jatkuu vaihtelevana. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 10.4.2024

Kuukausiennusteen mukaan sää on 15. huhtikuuta alkavalla viikolla Suomessa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Päivittäisennusteiden mukaan öisiä pakkasia on ajoittain etelässä asti, pohjoisessa pakkasta voi olla öisin jopa 10–20 astetta. Sateita voi tulla lumena pohjoisen lisäksi ainakin maan keskiosassa, mahdollisesti myös etelässä.

Huhtikuun alkupuoli on tuonut lumipyryjä, mutta myös jopa paikoin kesäistä lämpöä. Lappeenrannassa mitattiin 10. huhtikuuta vuoden tähän asti korkein lämpötila, 20,1 astetta.

Edessä on kuitenkin käännettä kylmempään suuntaan. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 10. huhtikuuta uuden kuukausiennusteen, jonka mukaan 15. huhtikuuta alkava viikko on Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi.

– Keväiselle lämmölle sanotaan hetkeksi hyvästit. Ensi viikolla sää kylmenee ja Pohjois-Suomen lähistöllä käväisee jopa arktista ilmamassaa. Useina päivinä maan eteläosassa jäädään tämänhetkisen ennusteen mukaan alle 10 asteeseen, välillä öisin on pakkasta etelärannikolla asti. Pohjoisessa ja mahdollisesti paikoin maan keskiosassakin voi olla välillä päiväpakkasta. Tällä hetkellä varsinkin pohjalaismaakunnissa tulvii, mutta kylmä sää hidastaa loppujen lumien sulamista. Kauan tämä kylmempi jakso ei kuitenkaan näillä näkymin kestä. Jo huhtikuun lopulla palataan ajankohtaan nähden tavanomaisiin lämpötiloihin ja kevät jatkaa taas etenemistään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 10.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

15.–21.4.

(Viikko 16)

Sää on ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää ja monin paikoin myös sateisempaa.Hyvä

22.–28.4.

(Viikko 17)

Viikon keskilämpötilat ja sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Kohtalainen/Heikko

29.4.–5.5.

(Viikko 18)

Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia, mutta pohjoisessa voi olla keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen.Heikko

6.–12.5.

(Viikko 19)

Lämpötilaltaan tavanomainen sää saattaa jatkua maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa voi olla yhä tavanomaista viileämpää. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Perjantaina 12. huhtikuuta maan etelä- ja keskiosan vesisateet väistyvät itään, maan keskiosassa sateita voi tulla myös räntänä. Tuuli heikkenee. Päivälämpötila kohoaa perjantaina etelässä vähän yli 10 asteeseen, maan keskiosassa on 5–10 astetta. Pohjoisessa lämpötila on päivällä enimmäkseen 2–7 astetta, mutta paikoin Lapissa jäädään nollan asteen tienoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lauantaina ja sunnuntaina Suomessa on edelleen liikkeellä sateita, jotka tulevat enimmäkseen vetenä, lähinnä Lapissa tulee myös lunta. Ylimmillään maan etelä- ja keskiosassa mennään viikonloppuna paikoin 10–15 asteeseen. Lapissakin lämpötilat ovat päivisin nollan yläpuolella, Anna Latvala ennustaa.

Huhtikuun 15. päivä alkava viikko: Suomessa keskimääräistä kylmempää – pakkasia ja lumisateita näkyvissä

Kuukausiennusteen mukaan 15. huhtikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa ja Skandinaviassa 1–4 astetta keskimääräistä kylmempiä. Pohjois- ja Keski-Euroopassa on laaja matalapaineen alue.

– Pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa pitkälle Eurooppaan. Sää on tavallista pilvisempää ja sateisempaa. Tämänhetkisen ennusteen mukaan maanantain jälkeen eteläisessä Suomessa jäädään pääasiassa 10 asteen alapuolelle ja välillä öisin on pakkasta etelärannikkoa myöten. Pohjoisessa Suomessa voi loppuviikosta olla öisin helposti 10–20 asteen pakkasia. Lapin puolella on useina päivinä pakkasta kellon ympäri. Välillä päiväpakkaset leviävät paikoin maan keskiosaan asti. Päiväkohtainen ennuste kuitenkin tarkentuu lähempänä, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan 15. huhtikuuta alkavan viikon sää on Suomessa monin paikoin tavanomaista huhtikuun puolivälin tienoota sateisempaa.

– Huhtikuu on kuitenkin tilastollisesti Suomen vähäsateisin kuukausi, joten sateiseen säähän ei paljoa vaadita. Näillä näkymin osa sateesta tulee lumena maan keskiosassa asti, ja etelässäkin lumisade on mahdollista, Anna Latvala kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan 15. huhtikuuta alkava viikko on Keski-Euroopassa laajalti 0–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Päivän ylin lämpötila voi jäädä monin paikoin 10–15 asteeseen. Välimeren ympäristössä viikko on ennusteen mukaan vähän tavanomaista lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelä-Espanjassa lämpötila todennäköisesti kohoaa paikoin yli 30 asteeseen. Myös Mustanmeren tienoilla on lämmintä, paikoin noin 30 astetta.

Huhtikuun 22. päivä alkava viikko: Kylmyys alkaa väistyä – ajankohdalle tavanomaisia lämpötiloja ja sademääriä Suomeen

Kuukausiennusteessa ei näy juurikaan poikkeamia suuntaan eikä toiseen 22. huhtikuuta alkavalle viikolle Suomeen.

– Kylmyys alkaa väistyä Keski- ja Pohjois-Euroopasta. Matalapaine saattaa vaihtua korkeapaineeseen. Todennäköisesti viikkoon mahtuu monenlaisia päiviä pelkästään Suomessa, mikä heikentää viikkotasolla ennustettavuutta. Sekä viikon keskilämpötila että sademäärä ovat kuukausiennusteen mukaan lähellä tavanomaisia, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan Etelä-Euroopassa on 22. huhtikuuta vähän tavanomaista lämpimämpää.

Huhtikuun 29. päivä alkava viikko: Vappuviikolla Pohjois-Suomessa vähän tavanomaista kylmempää, maan etelä- ja keskiosassa tavanomaisia lämpötiloja

Kuukausiennusteen mukaan vappuviikon keskilämpötilat ovat Suomessa ja Skandinaviassa ajankohdalle tavanomaisia tai vähän tavanomaista kylmempiä. Tarkempia päivittäisennusteita vapun tienoon säästä ei kuitenkaan vielä voi sanoa.

– Tavanomaista kylmempi sää painottuu kuukausiennusteen mukaan sekä Suomessa että Skandinaviassa pohjoiseen ja todennäköisesti johtuu osittain lumipeitteestä. Sademäärä näyttää Suomessa ajankohdalle tavanomaiselta, mutta sään ennustettavuus on jo näin pitkälle mentäessä heikko. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja vielä osin Etelä- ja Keski-Lapissa lunta on ollut selvästi keskimääräistä enemmän, joten sen sulaminen vie aikansa. Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, Meri-Lapissa ja Kainuussa alkaisi tavallisena vuonna olla jo maata monin paikoin näkyvissä toukokuun alussa, Anna Latvala sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Kuukausiennusteen perusteella 29. huhtikuuta alkava viikko on Etelä- ja Keski-Euroopassa viikon keskilämpötilan osalta tavanomainen tai paikoin vähän tavanomaista lämpimämpi.

Toukokuun 6. päivä alkava viikko: Pohjoisessa Suomessa voi yhä olla keskimääräistä viileämpää

Kuukausiennuste näyttää 6. päivä toukokuuta alkavalle viikolle pohjoiseen Suomeen yhä vähän tavanomaista viileämpää säätä, maan etelä- ja keskiosassa oltaisiin enimmäkseen tavanomaisissa lukemissa.

– Kuukausiennusteessa on Pohjanlahden rannikolla ja Pohjois-Suomessa edelleen tavanomaista kylmempiä alueita, todennäköisesti vielä lumisen ja jäisen talven jäänteitä. Kuukausiennuste voi kuitenkin yliarvioida lumen sulamiseen menevää aikaa, sillä välissä runsaatkin vesisateet ovat mahdollisia. Toukokuun alkupuolella pysyvä lumi lähtee tilastojen mukaan tavallisesti jo Etelä-Lapistakin, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon sademäärässä ei ole kuukausiennusteessa näkyvissä merkittäviä poikkeamia suuntaan eikä toiseen.

– Tilastojen mukaan tavallinen päivän ylin lämpötila nousee yleensä tässä vaiheessa etelässä jo 15 asteen tienoille ja Lapissa laajalti 5–10 asteeseen. Yölämpötilat alkavat olla suurimmaksi osaksi nollan yläpuolella Etelä-Lapissa asti, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 12.4.2024 klo 10.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat