Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Juhannuksen ennuste täsmentyi – ensi viikkoa kohti vähän lämpenevää
Uutiset |

Juhannuksen ennuste täsmentyi – ensi viikkoa kohti vähän lämpenevää

Lämmin jakso sai juhannusruusut kukkimaan jo kesäkuun alkupuolella.
Juhannuksen aikaan pilvisyys vaihtelee, ajoittain nähdään monin paikoin aurinkoakin. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 4.6.2024

Juhannusviikon sää on ollut vaihtelevaa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että sateet olisivat vähenemässä juhannuksen tienoilla, vaikka joitain sateita onkin tulossa. Lämpötiloissa on näkyvissä pientä nousua loppuviikolla.

Juhannuksen ennusteissa on ollut vaihtelua, mutta nyt ennusteet ovat täsmentyneet.

– Juhannuksen aikana sateet vähenevät Suomesta ja lämpötila alkaa vähitellen nousta. Aurinkoa nähdään ainakin ajoittain suuressa osassa maata, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Juhannuksen menoliikenteessä torstaina sateita etenkin pohjoisessa ja idässä

Torstaina juhannuksen menoliikenteessä tulee sadekuuroja etenkin pohjoisessa ja maan itäosassa, lännessä sadekuurot jäävät yksittäisiksi. Ukkonen voi jyrähtää paikallisesti. Lisäksi Keski- ja Pohjois-Lapissa tulee jatkuvampaa sadetta, mutta näillä näkymin sateet väistyvät illalla.

Lämpötila on torstaina päivällä etelässä ja idässä enimmäkseen 17–22 astetta, lännessä ja pohjoisessa 14–20 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapin sateessa paikoin vain alle 10 astetta. Länsiluoteinen tuuli on torstaina kohtalaista ja puuskaista.

Katso videolta ennuste juhannuspäivään asti!

Perjantain vastaisena yönä lämpötilat ovat Lapin eteläpuolella enimmäkseen 7–13 astetta ja Lapissa 5–10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Juhannusaattona aurinko näyttäytyy paikoin ja ajoittain – etelässä ylimmillään yli 20 astetta, Lapin sateissa alimmillaan vain noin 10 astetta

Perjantaina eli juhannusaattona sää on poutaista lännessä ja etelässä. Sadekuuroja tulee pohjoisessa ja paikoin idässä.

– Yleisemmin kuurosateita tulee juhannusaattona pohjoisessa, lisäksi maan itäosassa tulee jokunen sadekuuro. Aiempaan ennusteeseen verrattuna Lapin sateet tulevat näillä näkymin enemmän kuuroina, joten niiden välissä lämpötilakin pääsee vähän nousemaan.
Ukkonenkin on mahdollista, Anna Latvala kertoo.

Pilvisyys vaihtelee päivän mittaan maan etelä- ja keskiosassa, joten juhannusaattona aurinkoakin näkyy ajoittain. Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla pilvisyys on runsaampaa, mutta sielläkin aurinko voi välillä pilkahtaa.

Päivälämpötilat ovat juhannusaattona etelässä 17–22 astetta, maan keskiosassa 15–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 12–18 astetta. Keski- ja Pohjois-Lapissa voidaan sateessa jäädä kuitenkin paikoin vain 10 asteen tuntumaan. Pohjoisessa lämpimintä on Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Lauantain vastaisena yönä lämpötila on laajalti 8–13 astetta, Lapissa paikoin vähän alempi.

Juhannuspäivänä ja sunnuntaina laajalti poutaa – pilviset ja aurinkoiset hetket vaihtelevat

Lauantaina eli juhannuspäivänä matalapaine väistyy ja Suomeen vahvistuu heikko korkeapaine.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pilvisyys vaihtelee päivän kuluessa, aurinkoa nähdään paikoin. Runsainta pilvisyys on Lapissa, kuitenkin sielläkin pilvipeite voi rakoilla. Yksittäisiä sadekuuroja tulee varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa, mutta sademäärät jäänevät pieniksi. Luoteistuuli heikkenee.

– Lämpötila on lauantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 17–23 astetta, mutta paikallisesti hieman korkeammatkin lämpötilat ovat mahdollisia. Pohjoisessa on enimmäkseen 12–18 astetta, Anna Latvala ennustaa.

Yölämpötilat ovat sunnuntain vastaisena yönä laajalti 5–10 astetta, etelässä ja suurten järvien ympäristössä paikoin vähän korkeampiakin.

Valoisa kesäyö.
Kesäpäivänseisaus on torstaina 20. kesäkuuta. Valoisa aika alkaa taas vähitellen lyhentyä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 11.6.2024

Näyttää siltä, että sunnuntaina pilvisyys lisääntyy, mutta välillä näkyy silti aurinkoa.

– Tämänhetkisen ennusteen mukaan sunnuntain sää on poutainen ja sisämaassa myös heikkotuulinen. Lämpötila on lähes koko maassa 18–24 astetta.

Ensi viikon alkupuolen ennusteissa paikoin 20–25 asteen lukemia

Tämän hetken ennusteen mukaan sää jatkuisi ensi viikolla yhä vaihtelevana, mutta kesäistä lämpöäkin voisi olla edessä.

– Kuurosadealueita liikkuu edelleen Suomen yli itään, mutta niiden välissä on melko aurinkoista. Yli 20 asteen lämpötiloja saattaa olla alkuviikosta paikoin Lapissa asti ja maan eteläosassa 20–25 astetta, Anna Latvala toteaa.

Kaikki kumpupilvet eivät kehity kuuropilviksi asti.
Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 15.6.2024

Viime vuonna juhannusaaton korkein lämpötila oli 29 astetta

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän ylin lämpötila on suuressa osassa maata juhannuksena tyypillisesti 20 asteen vaiheilla, mutta Pohjois-Lapissa ollaan lähempänä 15 asteen lukemaa. Säätilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Viime vuonna juhannusaaton korkein lämpötila oli Helsingin Kumpulassa mitattu 29,0 astetta, juhannuspäivän korkein lukema oli puolestaan Utsjoen Kevon 27,7 astetta. Vuonna 2022 Kuopiossa mitattiin juhannuspäivänä jopa 30,5 astetta.

Pitkän ajan tilastojen mukaan helteitä eli vähintään 25,1 asteen lämpötiloja osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään maan etelä- ja keskiosan sisämaassa keskimäärin noin kerran neljässä vuodessa ja rannikoilla kerran 5–10 vuodessa. Lapin paikkakunnilla hellettä on juhannuksena keskimäärin kerran 10–20 vuodessa.

Sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä esiintyvä helle on melko harvinainen. Kuitenkin vuosina 2023, 2022, 2021 ja 2020 hellettä on mitattu sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Uimavedet hieman tavanomaista lämpimämpiä – katso kartta lukemista

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 19.6.2024 klo 17.41

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat