Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lapissa osa sateista lunta ja räntää, öisin pakkasia – hallaa maan…
Uutiset |

Lapissa osa sateista lunta ja räntää, öisin pakkasia – hallaa maan keskiosaan ja paikoin eteläänkin

Kilpisjärvellä oli vähän lunta maassa yöllä 20. toukokuuta 2024.
Kilpisjärvellä oli vähän lunta maassa yöllä ja maanantaina aamulla. Kuva: Fintraffic, Tie 21 Enontekiö, Kilpisjärvi, 20.5.2024

Sää on nyt viilentynyt viime viikon lukemista. Alkuviikolla Keski- ja Pohjois-Lapissa osa sateista tulee räntänä ja lumena. Yöt ovat kylmiä – Lapissa on pakkasia ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä paikoin Kainuussa ja maan keskiosassakin käydään öisin nollan asteen tienoilla. Hallaa eli pakkasta maanpinnalla voi olla paikoin eteläisessä Suomessa asti.

Pohjois-Suomeen on nyt levinnyt kylmää ilmaa.

– Maanantaina ja tiistaina osa Keski- ja Pohjois-Lapin sadekuuroista on lunta tai räntää. Maanantain vastaisena yönä maa oli aivan pohjoisessa hetkittäin valkeana, mutta päivisin lämpötila on plussalla, joten käytännössä lunta ei jää maahan pitkäksi aikaa. Seuraava, selvästi pienempi räntäsateen mahdollisuus Inarin ja Utsjoen seudulla on lauantaina. Välissä on aika lämmintä säätä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Muualla maassa sää on pääasiassa poutaista torstain–perjantain tienoille asti.

Lue myös: Sateen olomuodon määräytyminen: Miksi lunta sataa, vaikka lämpötila olisikin selvästi plussan puolella?

Näin alkuviikko etenee – kylmiä öitä tulossa

Maanantaina Lapin kuurosateet painottuvat Keski- ja Pohjois-Lappiin, missä osa sateesta tulee siis lumena tai räntänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Määrät ovat kuitenkin pieniä ja sadekuurot paikallisia. Kolea luoteistuuli on puuskissa jopa kovaa. Päivällä Pohjois-Lapissa on 0–6 plusastetta ja Keski-Lapissa 2–8 plusastetta, Anna Latvala sanoo.

Muualla pohjoisessa ollaan maanantaina ylimmillään 6–12 asteessa. Etelässä lämpötilat ovat enimmäkseen 17–22 astetta ja maan keskiosassa 12–18 astetta.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

Alkuviikolla kannattaa varautua kylmiin öihin.

– Tiistain vastaisena yönä lämpötila on Lapissa enimmäkseen 0–8 astetta pakkasen puolella. Lisäksi lämpötila käy nollan tuntumassa Pohjois-Pohjanmaalla sekä paikoin Kainuussa ja maan keskiosassa asti, varsinkin Suomenselällä, joten paikoin maan keskiosassa voi olla vähintään hallaa. Etelässäkin voi jossakin mennä hallan puolelle, Anna Latvala ennustaa.

Lue myös: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Porot olivat öisellä kävelyllä Inarin Näätämössä. Tienpientareet ja talojen katot olivat valkeana lumisateiden jäljiltä.
Porot olivat öisellä kävelyllä Inarin Näätämössä. Tienpientareet ja talojen katot olivat hetken valkeana lumisateiden jäljiltä. Kuva: Fintraffic, Tie 92 Inari, Näätämö, 20.5.2024

Tiistaina tuuli vähitellen heikkenee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Korkeapaine alkaa vahvistua myös Lapissa. Sadekuurot vähenevät Keski- ja Pohjois-Lapissa, mutta niitä tulee vielä paikoin, koilliseen painottuen. Sateista osa on edelleen räntää tai lunta. Päivälämpötila nousee Lapissa jo hitusen. Pohjois-Lapissa on 0–8 astetta ja Keski-Lapissa 5–12 astetta.

Muualla pohjoisessa on tiistaina 8–15 astetta. Maan eteläosassa ollaan edelleen vähän 20 asteen molemmin puolin ja maan keskiosassa on monin paikoin 15–20 astetta.

– Keskiviikon vastaisena yönä Itä- ja Pohjois-Lapissa pakkasta on laajalti 0–8 astetta, Lapin lounaisosassa lämpötila jäänee nollan yläpuolelle. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yölämpötilat ovat −1 ja 4 plusasteen välillä ja maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 4–10 plusastetta. Hallaa voi olla Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lisäksi paikallisesti myös maan keskiosassa, Anna Latvala sanoo.

Keskiviikkona sää lämpenee myös Lapissa.

– Pohjois-Lapissa asti lämpötila nousee keskiviikkona paikoin yli 10 asteeseen ja torstaina paikoin 15–20 asteeseen, Anna Latvala toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 21.5.2024 klo 10.28

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat