Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Hellealue kutistuu viikonloppuna – ensi viikoksi karu muutos: ”Aika vetiseltä näyttää koko juttu”
  Uutiset |

  Hellealue kutistuu viikonloppuna – ensi viikoksi karu muutos: ”Aika vetiseltä näyttää koko juttu”

  Sää muuttuu helteistä sateiseen ja selvästi viileämpään suuntaa.
  Sää muuttuu helteistä sateiseen ja selvästi viileämpään suuntaan. Kuvat: Matti Hietala

  Hellejakso huipentuu viikonloppuna. Lämpötilat putoavat ensi viikolla jopa yli kymmenellä asteella. Tulossa on myös runsaita sateita.

  Perjantaina lämpimintä on ollut maan keskiosassa, paikoin 30–31 astetta. Maan keskivaiheilla tulee paikallisia sadekuuroja. Mukana voi olla myös ukkosta.

  Lauantaina jopa yli 30 asteen helle pitää pintansa vielä maan etelä- ja länsiosassa. Pohjoiseen virtaa jo viileämpää ilmaa. Näiden erilaisten ilmamassojen rajalle maan keski- ja itäosaan muodostuu paikallisia ukkosia.

  Sunnuntaina helteen alue pienenee entisestään.

  – Hellettä on vielä etelässä ja lännessä, mutta ei enää välttämättä 30 asteen lämpötiloja. Lounaassa tulee ukkoskuuroja, muualla on poutaa ja aika aurinkoista. Idässä pilvisyys on kuitenkin paikoin runsasta, ennustaa Forecan meteorologi Juha Föhr.

  Tämän hetken ennusteissa ei ole merkkejä, että helle purkautuisi erityisen rajuina ja laajoina ukkosina, mutta paikallisesti ukkonen voi aina olla raju ilmiö.

  – Helteen poismenovaihe on luonteeltaan epävakainen. Siinä voi aina tulla yllättäviä ukkoskuuroja, toteaa Juha Föhr.

  Järvien pintavedet ovat lämmenneet hellejakson aikana Suomen ympäristökeskuksen mukaan 3–8 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeammiksi. Perjantaina korkeimmat lukemat olivat jopa 25 astetta esimerkiksi Päijänteellä Sysmässä, Näsijärvellä Ylöjärvellä sekä Pääjärvellä Karstulassa.

  Ensi viikolla iso käänne säähän

  Ensi viikko näyttää hyvin erilaiselta tähän viikkoon verrattuna. Kuivasta korkeapainesäästä siirrytään matalapaineisiin ja sateisiin. Lämpötilat tipahtavat tämän viikon kovista helteistä jopa yli kymmenellä asteella. Sateissa jäädään ensi viikolla laajalti 15–18 asteeseen, aurinkoisina hetkinä lämpöä on 20 astetta tai hieman sen yli.

  – Ensi viikolla sää muuttuu selvästi ja oikein kunnolla sateisempaan suuntaan. Aika vetiseltä näyttää koko juttu. Tulossa on suuria sademääriä, sanoo Juha Föhr.

  Tämän hetken ennusteen mukaan maanantaina maan länsi- ja pohjoisosassa tulee paikallisia kuurosateita. Tiistaina lounaasta leviää sateita, jotka kastelevat lähestulkoon koko maan. Sade on paikoin runsasta. Keskiviikon sateet ovat kuurosateita. Näissä sateissa on mukana myös ukkosta.

  – Heinäkuun ensimmäiseksi viikonlopuksi on näkyvissä kaksikin matalapainetta aivan toinen toisensa perään, joten sateet eivät jää vain alkuviikkoon. Siinä välissäkin sataa paikallisesti. Tulossa on reiluja sateita, ei mitään pientä tiputusta ollenkaan. Sademäärät ovat viikon mittaan useita kymmeniä millimetrejä, ennakoi Juha Föhr.

  Lue seuraavaksi: Tämä kesäkuu vähintään toiseksi helteisin lähes 60 vuoteen – torstai kipusi Suomen lämpimimpien päivien listalle

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 26.6. klo 17.16

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa