Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumipyryn ja vesisateiden saattelemana laaja lauhtuminen – jäätävän sateen riski koholla!
  Uutiset |

  Lumipyryn ja vesisateiden saattelemana laaja lauhtuminen – jäätävän sateen riski koholla!

  Plussakelin liukkautta.
  Liukkautta lauhassa sadesäässä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Sateet pyyhkivät Suomea loppuviikolla ja plusasteet poikkeavat kylässä laajemminkin. Mahdollinen jäätävä sade ja laajalti nollan paikkeille nousevat lämpötilat liukastavat jo ennestään lumisia ja liukkaita teitä sekä jalkakäytäviä.

  Pakkasta on pidellyt laajalti viime päivinä, mutta loppuviikosta plusasteille ollaan kipuamassa laajalti etelässä ja maan keskivaiheilla – paikoin pohjoisessakin. Lauha ilma lähestyy Suomea sekä myös laaja-alaisemmat sadealueet kaikissa olomuodoissaan. Tuulikin on voimistumaan päin.

  Vaikka yleisesti loppuviikolla pilviä on liikkeellä reippaanpuoleisesti, osin myös aurinkoista säätä on odotettavissa: perjantaina lännessä ja etelässä mahdollisesti rannikon läheisyydessä, lauantaina laajemmin etelässä ja maan keskivaiheilla, sunnuntaina todennäköisimmin etelässä.

  Pyrystä plussalle viikonlopun alla

  Keskiviikkoillalla kaakkoistuuli alkaa voimistua lounaasta alkaen ja maan etelä- ja länsiosan ylle leviää lounaasta lumipyry. Jo monin paikoin liukkaiden ja lumisten tieosuuksien lisäksi ajokeliä entisestään heikentävä lumipyry jatkaa torstain mittaan kulkuaan kohti koillista.

  On mahdollista, että sisämaassa kovia puuskia esiintyy monin paikoin. Perämerellä tuuli hätyyttelee illasta myrskylukemia, mutta muuten merialueilla ja paikoin länsirannikon edustalla puuskat voivat voimistua myrskylukemiin. Koska virtaus käy kaakosta, kovemman osuman tuulesta saa Ruotsin puoleinen osa rannikosta.

  Torstaipäivän mittaan sää sateistuu myös maan itäosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla lounaasta alkaen, myöhemmin myös Kainuun seudulla. 

  Lumisateen perässä ylle lipuu lauhaa ilmaa ja torstai-iltapäivällä lounaassa sade muuttuu räntä- ja vesisateeksi. Lounaasta koilliseen liikkuvan lumisateen jälkipuoliskolla myös jäätävät sateet ovat mahdollisia. Jäätävän sateen riski kohoaa päiväksi lounaassa, iltapäiväksi etelässä ja lännessä. Illan ja perjantaiyön aikana riski on koholla Pohjanmaan maakunnista ja Itä-Suomeen ulottuvalla alueella.

  Lue lisää: Jäätävä sade ja jäätävä tihku virittävät autoille jääkentän

  Perjantain aikana kaakkoistuuli on yhä etenkin pohjoisessa voimakasta ja jäätävän sateen mahdollisuus on olemassa osin idässä sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Perjantai-iltapäiväksi lumisateen alue siirtyy vähitellen Lapin ylle samalla vähitellen heikentyen.

  Etelässä ja maan keskivaiheilla sää ehtii aamuksi poutaantua ja tuuli hieman hellittää ennen seuraavaa sadetta, joka levittäytyy maan länsipuoliskolle iltapäiväksi ja maan itäosaan illaksi. Etelässä ja lännessä uuden sateen olomuoto vaihtelee, mutta itään ja pohjoiseen ulottuva sade tulee laajalti lumena. Illan aikana sade alkaa kaartaa koillista kohti.

  Sateen saapuessa eteläkaakkoinen tuuli voimistuu lännestä alkaen. Myrskypuuskien riski kasvaa lounaan ja lännen merialueilla ja sisämaassa on hyvä varautua jälleen kovien puuskien mahdollisuuteen.

  Lämpötila alkaa kohota torstaina lounaassa plussalle, muuten päivälämpötila on −5…−15 astetta, Pohjois-Lapin suunnalla pilvisyyden rakoillessa −20…−30 astetta. Perjantaipäivällä plussalla ollaan laaajalti maan etelä- ja länsiosaa myöten yhdestä asteesta muutamaan asteeseen. Kaakonkulmalta Merenkurkun rannikolle päivälämpötila on lähempänä nollaa, muuten idässä ja pohjoisessa on −5…−15 astetta, Lapin pohjoisosassa lähemmäs −20 astetta.

  Lue myös: Lumi tai sohjo tienpinnoilla huonontaa ajokeliä

  Lumi tuiskuaa tiellä.
  Viikonlopun alla tuuli voimistuu lumisateen yhteydessä. Kuva: Markus Mäntykannas, Enontekiö, arkistokuva

  Viikonloppuna pintoja sulaa ja jäätyy lauhtuvalla alueella

  Lauantaina sää on sateinen pohjoisessa sekä vielä osin maan keskivaiheilla. Pohjoisessa sade on laajalti lunta, mutta maan keskivaiheilla olomuoto vaihtelee lännen veden ja idän lumen välillä. Poutaisinta on etelässä. Tuuli on yhä osassa maata voimakkaan puuskaista, mutta etelässä ja maan keskivaiheilla tuuli kääntyy etelälounaiseksi. Pohjoisessa tuuli käy pääosin kaakosta.

  Päivällä lauantaina lämpötila on nollan tuntumassa tai hieman plussan puolella etelässä ja isossa osaa maan keskivaihetta – Pohjois-Karjalassa saattaa päivällä olla jonkin verran pakkasta. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ollaan mahdollisesti osin plussan puolella, mutta muuten pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat päivällä Kainuun −10...−15 asteesta Lapin pohjoisosan alle −20 asteen lukemiin.  

   Yön aikana lämpötila laskee pakkasen puolelle sielläkin, missä se iltapäivällä käväisi plussan puolella, joten kosteat pinnat muuttuvat liukkaammiksi. 

  Sunnuntaiksi tuuli vaikuttaisi heikkenevän. Etelän puolelta on saapumassa matalapaineen osakeskus, jonka sateita voi yltää sunnuntaiyön ja -aamun aikana jo etelään. Päivän mittaan sateet liikkuvat kohti pohjoista. Sää alkaa kuitenkin jälleen viiletä ja monin paikoin ylle osuvat sateet tulevat lumena.

  Kuitenkin aivan etelässä ja lännessä lämpötila on päivällä mahdollisesti nollan ympäristössä tai jokusen asteen plussan puolella. Sadetta voi täten paikoin tulla myös vetisemmässäkin olomuodossa. Päivälämpötila on sunnuntaina jälleen pakkasen puolella pohjoisessakin. Itä- ja pohjoisosassa Lappia päivälämpötila on pääosin −10 ja −20 asteen välillä.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 20.1. klo 19.08

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa