Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikon alussa Suomeen lisää lunta – itsenäisyyspäivänä osassa maata…
Uutiset |

Viikon alussa Suomeen lisää lunta – itsenäisyyspäivänä osassa maata huono ajokeli

Kajaanissa tuli sakeita lumikuuroja huhtikuun lopussa 2022.
Lunta voi tupruttaa alkuviikon aikana paikoin sakeasti. Arkistokuva: Pertti Karjalainen, Kajaani

Viikon vaihtuessa korkeapainesää antaa Suomessa periksi. Lämpötila pysyttelee enimmäkseen pakkasen puolella, ja paikoin sekä etelässä että pohjoisessa käväistään yli 10 pakkasasteessa. Lunta tulee päivittäin eri puolilla Suomea, joten uutta lunta kertyy viimeisimmän ennusteen mukaan alkuviikon aikana koko maahan.

Joulukuu on alkanut Manner-Suomessa talvisessa säässä, eikä muutosta ole näkyvissä 5. joulukuuta alkavalla viikolla. Lisää lunta on tulossa päivittäin, aluksi pohjoiseen ja myöhemmin myös maan etelä- ja keskiosaan. 

Tällä hetkellä erot lumitilanteessa eivät ole kovin suuria maan eri osien välillä. Vähiten lunta on tänään sunnuntaina saaristossa sekä lännen pohjalaismaakunnissa, 0–7 senttimetriä. Eniten lunta on puolestaan Lapissa, jossa lumihangen korkeus on monin paikoin 10–20 senttimetriä.

Pysyvä lumipeite tulee Pohjanmaan rannikkoseudulla keskimäärin noin kuukautta myöhemmin kuin samoilla leveysasteilla olevaan Pohjois-Karjalaan.
Lumitilanne vaihtelee tavallisestikin paljon. Pysyvä lumipeite tulee merelliselle Pohjanmaan rannikkoseudulle keskimäärin noin kuukautta myöhemmin kuin samoilla leveysasteilla olevaan Pohjois-Karjalaan. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 4.12.2022

Maanantaina Norjanmerellä liikkuu matalapaine, jonka lumisateet leviävät lännestä alkaen Pohjois-Suomeen, ja ajokeli on pohjoisessa huono. Lounaistuuli voimistuu maan pohjois- ja keskiosassa kohtalaiseksi. 

Uutta lunta kertyy maanantain aikana maan pohjoisosaan 2–8 senttimetriä, mutta paikallisesti Meri-Lapin rannikolla voi sataa jopa yli 10 senttimetriä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan etelä- ja keskiosassa sää on maanantaina enimmäkseen poutainen ja pilvipeitekin rakoilee.

Pakkasta on aamulla paljolti 5–15 astetta, länsirannikolla pakkanen on paikoin heikompaa. Maanantaina päivällä on lännessä Satakunnan pohjoisosasta Perämeren rannikolle asti 0–5 pakkasastetta tai vähän suojan puolella, ja muualla maassa on enimmäkseen 4–10 pakkasastetta. 

Illan ja yön kuluessa pakkanen vähän hellittää. Lounaasta leviää tiistain vastaiseksi yöksi etelään sekä paikoin myös maan keskiosaan lumisadetta.

Itsenäisyyspäivänä poutaisinta lännessä

Tiistai eli itsenäisyyspäivä kuluu suuressa osassa maata pilvisessä säässä. Kohtalainen etelänpuoleinen tuuli heikkenee, ja länsirannikolla sekä Länsi-Lapissa tuuli kääntyy jo puhaltamaan luoteesta. 

Lumisadealue kulkee maan etelä- ja itäosassa kohti koillista, ja lunta kertyy vuorokauden aikana 1–6 senttimetriä.

Lumisadetta Nurmeksessa.
Tänä vuonna itsenäisyyspäivänä vilaukset selkeästä sinisestä taivaasta ovat vähissä, mutta valkea lumipeite löytyy lähes koko Suomesta. Arkistokuva: Maija Savolainen, Nurmes

Pohjoisen lumisadealue ovat hajanaisempi, ja lumikertymä on paljolti 0–5 senttimetriä. Perämeren rannikolla voi jälleen tulla paikallisesti selvästi yli 10 senttimetriä lunta, mutta sekä sademäärä että runsaimman sateen paikka tarkentuvat vielä.

Lännessä lumisateet jäävät itsenäisyyspäivänä heikoiksi ja paikallisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila on tiistaina päivällä enimmäkseen 0–6 pakkasasteessa, Länsi-Suomen rannikolla paikoin vähän nollan yläpuolella. Pohjois-Lapissa on 5–10 pakkasastetta. Keskiviikon vastaisena yönä sää kylmenee vähän pilvisillä alueilla, mutta Lapin länsiosassa on pilvipeitteen rakoillessa pakkasta paikoin 10–20 astetta.

Keskiviikkona etelästä uusia lumisateita

Seuraavia lumisateita ei tarvitse odottaa pitkään, sillä jo keskiviikkona etelästä leviää Suomeen uusi lumisadealue. Aluksi sataa maan etelä- ja keskiosassa, etelässä ajoittain jopa sakeasti, ja illan kuluessa lumisateet yltävät jo Pohjois-Pohjanmaalle sekä Kainuuseen.

Lumisateiden yhteydessä kaakon ja koillisen välinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi.

Lämpötila on keskiviikkona päivällä suuressa osassa maata 0–5 astetta pakkasen puolella. Lapin sisämaassa on 5–12 pakkasastetta.

Lue seuraavaksi: Pohjois-Euroopan energiasäässä hyytävä ajanjakso – "voi jatkua viikkoja"

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Päivitetty 4.12.2022 klo 19.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat