Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Varaudu yllätykseen tulevana aamuna: "En tiedä, milloin tämä tapahtuu seuraavan kerran"
  Uutiset |

  Varaudu yllätykseen tulevana aamuna: "En tiedä, milloin tämä tapahtuu seuraavan kerran"

  Maanantaiaamuna maa on todennäköisesti valkeana maan eteläosassa.
  Maanantaiaamuna maa on todennäköisesti valkeana maan etelä- ja kaakkoisosassa sekä laajalti myös Virossa. Kuva: Foreca

  Baltian yllä oleva matalapaine voi kiepsauttaa maanantaiyön ja -aamun aikana valkean yllätyksen eteläsuomalaisille. Maanantaiaamuna maa on monin paikoin valkeana maan etelä- ja kaakkoisosassa sekä laajalti myös Virossa.

  Pientä talven yritystä on ollut jo viikonloppuna ilmassa Etelä-Suomessa, kun lämpimältä mereltä on ajautunut lumi- ja räntäkuuroja rannikkokaistaleelle. Maaperä on kuitenkin sen verran lämmin, ettei lumi ole pysynyt maassa. Tilanne on todennäköisesti erilainen maanantaiaamuna.

  Lumisateita maanantaiyöstä alkaen – seuraa sadetutkaa

  Baltian matalapaine pyöräyttää sadealueen maanantaiyön aikana kohti maan kaakkois- ja eteläosaa. Aamuyöllä ja varhain maanantaiaamusta lunta tulee yleisesti maan etelä- ja kaakkoisosassa. Lumikertymät eivät näytä kovin suurilta, mutta eteläsuomalaisille maisema voi avautua selvästi viime päiviä talvisempana maanantaiaamuun herätessä.

  "Lumikertymät eivät näytä kovin suurilta, mutta eteläsuomalaisille maisema voi avautua selvästi viime päiviä talvisempana maanantaiaamuun herätessä.

  Aamupäivän aikana lumisateet näyttäisivät etenevän kohti länttä, joten valtaosa maan etelä- ja keskiosasta näkee maanantain aikana lumihiutaleita ja monin paikoin maa peittyykin hentoon lumikuorrutteeseen.

  Maanantaiaamuna sateet tulevat pääosin lumena eteläisessä Suomessa.
  Maanantaiaamusta maan etelä- ja kaakkoisosassa voi sataa lunta. Kuva: Foreca

  Etelärannikolla tuuli kääntyy aamupäivän aikana puhaltamaan lämpimältä mereltä, joten mahdollinen talvisempi maisema jää pääkaupunkiseudulla lyhyeksi iloksi – iltapäivän kuluessa lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle ja sateet ovat vetisempiä.

  Talven ystävien kannattaa ottaa ilo irti talvisemmasta tilanteesta, sillä en tiedä, milloin tämä tapahtuu seuraavan kerran. Sää on lauhtumassa ensi viikon aikana uudelleen, eikä lumisateista ole Etelä-Suomessa tietoakaan maanantain jälkeen.

  "Talven ystävien kannattaa ottaa ilo irti talvisemmasta tilanteesta, sillä en tiedä, milloin tämä tapahtuu seuraavan kerran."

  Sateiden olomuotoa ja liikettä voit seurata Forecan sadetutkasta ja -ennusteesta.

  Maanantaina iltapäivällä lunta voi yhä sataa maan eteläosassa, mutta etelärannikolla lämpötila kohonnee selvästi plussan puolelle.
  Maanantaina iltapäivällä lumisateet siirtyvät kohti maan länsiosaa ja sateiden olomuoto muuttuu rännäksi tai vetisemmäksi etelärannikolta alkaen. Kuva: Foreca

  Lue seuraavaksi: Melkoinen sääsignaali jouluviikolle ja ensi vuoden alkuun asti – “Hämmästyttävä ennuste”

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa