Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Räväköitä sade- ja ukkoskuuroja viikonloppuna, jopa yli 30 astetta…
Uutiset |

Räväköitä sade- ja ukkoskuuroja viikonloppuna, jopa yli 30 astetta ensi viikolla – toukokuun hellepäivien ennätys vaarassa

Sadetta ja lämpöä.
Toukokuun lopun ennusteissa on niin sade- ja ukkoskuuroja kuin hellettäkin. Arkistokuvat: Sirpa Jyske, Virrat, 2.6.2022 ja Pirjo Räisänen, Maakeski, 30.6.2022

Perjantaina ja viikonloppuna liikkeellä on paikoin räväköitä sade- ja ukkoskuuroja, joista voi tulla runsaastikin vettä lyhyessä ajassa. Ylimmillään lämpötilat ovat viikonloppuna etelässä ja lännessä jopa 25–28 asteessa, mutta Lapissa on lauantaina vain 5–15 astetta. Ensi viikolla lämpimän ilman aalto pitää Suomea otteessaan. Lämpötilat voivat paikoin kivuta jopa yli 30 asteeseen. Tämä toukokuu saattaakin olla hellepäivien määrässä jopa ennätyksellinen vuodesta 1961 alkavissa tilastoissa. Tämän hetken ennusteen mukaan lämmin sää voisi jatkua myös koulujen päättäjäispäivänä 1. kesäkuuta, mutta paikoin voi olla liikkeellä myös sade- ja ukkoskuuroja.

Suomeen on luvassa toukokuun loppuun lämpimän ilman aalto. Ensi viikolla lämpötilat voivat kohota useina päivinä paikoin jopa 30 asteen tienoille. Näillä näkymin korkeimmat lämpötilat painottuvat eteläiseen Suomeen. Myös sade- ja ukkoskuuroja on kuitenkin tulossa, sekä nyt loppuviikolla että ensi viikolla.

Toukokuisten hellepäivien lukumääräennätys vuodesta 1961 alkavissa Ilmatieteen laitoksen tilastoissa on 14 kappaletta vuodelta 2018. Nyt näyttää, että tuo ennätys voisi rikkoutua tänä vuonna. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lukemaa.

Perjantai 24. toukokuuta mukaan lukien tässä toukokuussa on ollut jo yhdeksän hellepäivää – ja lisää on siis tulossa.

– On melko todennäköistä, että hellepäiviä riittää toukokuun loppuun asti, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.

Lämpöä jopa 28 astetta – vettä voi tulla paikoin kaatamalla, ukkonenkin jyrisee

Perjantaina hellettä on mitattu monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin pohjoisessakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjoisessa oleva kapea kuurosadealue liikkuu perjantaipäivän aikana Lapin yli kohti etelää. Läntiseen Suomeen on rantautunut toinen sadealue, joka liikkuu maan keskiosan yli itään. Runsaiden sadekuurojen yhteydessä myös ukkonen jyrähtelee paikoin. Keski-Suomessa ja pohjalaismaakunnissa vettä saattaa sataa paikoin jopa 10–30 millimetriä.

Illalla sade- ja ukkoskuuroja tulee maan länsiosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella, yöllä sateet painottuvat Kainuuseen ja maan itäosaan. Lisäksi yön aikana Pohjois-Lapin pohjoispuolella liikkuu kuurosateita, joissa osa sateista voisi tulla räntänä. Mikäli näitä sateita osuu Suomen rajojen sisäpuolelle, osa sateista saattaa olla räntää pohjoisessa Lapissa.

Katso sadetutka ja salamat Forecan sivuilta!

Lauantaiaamuna joitain sadekuuroja voi tulla maan itäosassa. Päivän mittaan edessä on paikoin lisää sade- ja ukkoskuuroja etelässä ja maan keskiosassa. Lauantain sadekuuroissa vettä voi tulla paikoin runsaasti lyhyessä ajassa.

– Etelässä lauantaipäivä alkaa aurinkoisena, mutta iltapäivällä sade- ja ukkoskuuroja kehittyy etelässä ja paikoin maan keskiosassa. Sadekertymät ovat enimmillään 10–30 millimetriä. Tuuli on pääasiassa heikkoa, mutta ukkospuuskat ovat mahdollisia. Pohjoisessa sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen, yläpilveä esiintyy kuitenkin monin paikoin. Pohjois-Lapissa pilvisyys on paikoin runsasta, Sara Salonen kertoo.

Päivälämpötila on lauantaina maan etelä- ja länsiosan aurinkoisilla alueilla 23–28 astetta, mutta kuurosateissa lämpötila jää alemmaksi. Idässä, Kainuussa ja Oulun seudulla on 16–22 astetta, Koillismaalla sekä Etelä- ja Keski-Lapissa on 10–15 astetta ja Pohjois-Lapissa 5–10 astetta.

Lauantai-illan aikana kuurosateet vähitellen heikkenevät.

Katso videolta ennuste sunnuntaille saakka!

Sunnuntain vastainen yö on laajalti selkeä. Yöpakkaset ovatkin mahdollisia Pohjois-Lapissa, lisäksi hallaa voi olla yleisemmin maan pohjoisosassa ja paikoin maan keskiosassakin. Yölämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5–15 astetta, pohjoisessa enimmäkseen 0–7 astetta ja Pohjois-Lapissa nollan asteen molemmin puolin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntaina etelässä ja paikoin lännessä alkaa jälleen muodostua kuuropilviä.

– Iltapäiväkuuroja mahdollisine ukkosineen kehittyy paikoin etelässä ja lännessä. Idässä ja pohjoisessa sää jatkuu aurinkoisena ja poutaisena. Päivälämpötila on maan etelä- ja länsiosassa sunnuntaina 20–27 astetta, ylimmät lukemat ovat todennäköisesti Satakunnan ja pohjalaismaakuntien aurinkoisilla alueilla. Idässä ja pohjoisessa on 16–22 astetta.

Maanantain vastaisena yönä lämpötila on Lapin eteläpuolella 10–15 astetta, Lapissa enimmäkseen 5–10 astetta. Hallaa voi olla vielä paikoin Lapissa.

Ensi viikolla lämpenee entisestään – mittareissa saattaa olla jopa yli 30 astetta

Maanantaina Suomen itäpuolelle siirtyvän korkeapaineen ja Britteinsaarten länsipuolella olevan matalapaineen välistä pääsee virtaamaan etelän suunnalta yhä lämpimämpää ilmaa Suomeen.

– Suuressa osassa maata sää on maanantaina aurinkoinen. Kumpupilviä kehittyy kuitenkin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa, yksittäiset sadekuurotkin ovat iltapäivällä mahdollisia. Lapissa on myös suurelta osin aurinkoista, mutta joitain sadekuuroja voi aamun ja päivän aikana tulla. Illalla kuurosateet yleistyvät Lapissa lännestä alkaen, paikoin voi myös ukkostaa, Sara Salonen ennustaa.

Päivälämpötila on maanantaina yleisesti 23–28 astetta, Pohjois-Lapissa on 14–20 astetta.

Tiistain vastaisena yönä lämpötila on lähes koko maassa 10–15 asteen vaiheilla. Pohjois-Lapissa ollaan 5 asteen molemmin puolin.

Ennuste iltapäiville 27.–29.5.2024.
Ennuste iltapäiville 27.–29.5.2024.

Tiistaina sade- ja ukkoskuuroja kehittyy yleisesti maan pohjoisosassa. Yksittäiset kuurosateet ovat mahdollisia myös maan keskiosassa. Etelässä sää on aurinkoinen ja poutainen.

– Sää jatkaa lämpenemistä. Helleraja menee rikki yleisesti maan etelä- ja keskiosassa. Etelässä hätyytellään iltapäivällä jopa 30 asteen rajaa. Pohjoisessakin lämpötila on päivällä enimmäkseen 18–25 astetta, Sara Salonen kertoo.

Keskiviikkona sää jatkuu melko samankaltaisena kuin tiistaina.

– Kuurosateet painottuvat tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikkona maan pohjoisosaan, kun taas maan etelä- ja keskiosassa sää on enimmäkseen aurinkoinen ja poutainen. Päivälämpötiloissa ei ole suuria muutoksia tiistaihin verrattuna, Sara Salonen sanoo.

Lämmin sää voi jatkua myös ensi viikon loppupuoliskolla

Koulujen päättäjäisiä, lakkiaisia ja valmistujaisia vietetään lauantaina 1. kesäkuuta. Ennusteet juhlapäivälle tarkentuvat lähempänä, mutta nyt näyttää, että suurta muutosta säätyyppiin ei tapahtuisi ensi viikon loppupuolellakaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Helteisen lämmin sää näyttää jatkuvan myös ensi viikon loppupuoliskolla, jopa 30 asteen ylitykset ovat yhä mahdollisia paikoin. Kuurosateiden suhteen ennuste muuttuu kuitenkin epävarmemmaksi. Sade- ja ukkoskuurot ovat paikallisia, joten niiden tarkkaa sijaintia ja voimakkuutta on hankala ennustaa edes muutaman päivän päähän. Kuuroherkkä sää näyttää kuitenkin jatkuvan myös ensi viikon loppupuoliskolla, joten sadekuuron yllättäessä kannattaa sateenvarjo tai sadetakki olla varuilta mukana. Sadekuuroista kertyvät sademäärät voivat olla paikoin jopa useita kymmeniä millimetrejä, kun taas toisaalla sää voi olla täysin aurinkoinen, Sara Salonen toteaa.

Vuonna 2018 toukokuussa oli 14 hellepäivää – ennätys saattaa mennä rikki tänä vuonna

Perjantai 24. toukokuuta mukaan lukien tässä toukokuussa on siis ollut jo yhdeksän hellepäivää. Tällä hetkellä näyttää, että hellettä voisi olla jossain päin Suomea myös toukokuun loppupäivinä.

Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1961 alkavissa tilastoissa toukokuisia hellepäiviä on ollut toistaiseksi eniten vuonna 2018, 14 kappaletta. Vuonna 1984 hellepäiviä oli toukokuussa 13 ja vuonna 1963 11 kappaletta. Mikäli tässä toukokuussa hellettä on jossain päin Suomea vielä kuutena päivänä, toukokuisia hellepäiviä olisi enemmän kuin kertaakaan vuodesta 1961 lähtien. Tämä tuntuu siis tämän hetken ennusteen mukaan mahdolliselta.

Toukokuu on jäänyt ilman yhtäkään hellepäivää 16 kertaa vuodesta 1961 lähtien, viimeksi vuonna 2020. Viime vuonna toukokuussa oli kaksi hellepäivää.

Hellepäiväksi katsotaan päivä, jolloin jollain Suomen säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta. Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan toukokuussa keskimäärin kolmena päivänä.

Toukokuun lämpöennätys Suomessa on 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä mitattu 31,0 astetta.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 24.5.2024 klo 23.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat