Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pamahtaako sulkukorkeapaine päälle ensi viikolla? ”Toteutuessaan tämä saattaa tarkoittaa pitkää hellejaksoa”
  Uutiset |

  Pamahtaako sulkukorkeapaine päälle ensi viikolla? ”Toteutuessaan tämä saattaa tarkoittaa pitkää hellejaksoa”

  Lämpöä Vaasassa kesällä 2017.
  Sää näyttäisi lämpenevän ensi viikolla. Arkistokuva / Matti Hietala, Vaasa

  Ensi viikon ennusteissa vilahtelee mahdollisuus pitemmästä lämpöjaksosta. Tämän viikon loppupuolella sää on epävakaista: vuoroin sataa ja vuoroin paistaa.

  Tämän viikon ajan Suomen säähän vaikuttaa Britteinsaarilta Fennoskandian ylle kurottava laaja matalapaineen alue. Sää on vaihtelevaa.

  – Suomen yli liikkuu sadealueita, sunnuntaina on myös tuulista. Päivälämpötilat jäävät pääosin 20 asteen alapuolelle, vaikka paikoin sen yläpuolellakin voidaan käväistä, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Sunnuntain tuulissa jopa myrskypuuskat ovat mahdollisia. Yli 15 m/s puuskia ennustetaan koko maahan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Paikalliset tuulituhot ovat mahdollisia.

  Lämpöä ensi viikolla

  Viikonlopun sateiden ja tuulten jälkeen Suomeen pyrkii ensi viikolla kaakosta lämmintä, jopa helteistä ilmaa. Helteen raja on 25,1 astetta.

  – Helleraja saattaa rikkoutua maan etelä- ja keskiosassa useana päivänä. Viikon loppupuolella ennusteissa näkyy mahdollisuus helteisen ilmamassan niin sanotun blocking- eli omega- eli sulkukorkeapainetilanteen muodostumisesta Suomen ylle. Toteutuessaan tämä saattaisi tarkoittaa pitkäänkin kestävää hellejaksoa. Suomen kesien pitkät, poutaiset hellejaksot syntyvät juuri ennustetun kaltaisissa sulkukorkeapainetilanteissa, toteaa Joanna Rinne.

  Lue myös: Mikä on sulkukorkeapaine?

  Sulkukorkeapaine on mahdollinen ensi viikolla.
  Sulkukorkeapaine on mahdollinen ensi viikon loppupuolella. Sulkukorkeapaine tunnetaan myös nimellä omega-korkeapaine, sillä virtauskentän rakenne muistuttaa omega-kirjainta. Kuva: Foreca

  Lue seuraavaksi: Meteorologi kesäkuusta: "Lämpimältä näyttää – helteen todennäköisyys vain kasvaa"

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 4.6. klo 16.49

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa