Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Maaliskuinen +10 loppuviikon ennusteissa!
  Blogi |

  Maaliskuinen +10 loppuviikon ennusteissa!

  Maaliskuun loppupuolisko näyttää keväisen aurinkoiselta ja lämpimältä.
  Maaliskuun loppupuolisko näyttää keväisen aurinkoiselta ja lämpimältä. Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko

  Koronakaaoksen runtelemaan Suomeen hyviä sääuutisia: kylmä ilmamassa väistyy ainakin Etelä-Suomen yltä ja ennusteissa näkyy loppuviikolla +10 asteen lämpötiloja, paikoin ylikin.

  Kymmenen plusastetta maaliskuussa ei ole jokavuotinen asia: sekä Helsingin Kaisaniemessä että Turun Artukaisissa tilastojen mukaan näin lämmintä on vain hieman useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Tilastojen mukaan tasan kymmenen vuoden välein lämpötila nousee maaliskuun aikana +10,8 asteeseen ja Turussa +11,3 asteeseen.

  Tämä tilastolukema on keinotekoinen: vuosien 1981–2010 keskiarvoista on seurattu lämpötilojen jakautumista laskennallisin keinoin ja tuo esiintymistiheys on laskettu sen perusteella.

  Kun katsotaan todellisia havaintoja, ei tarvitse mennä kymmentä vuotta taaksepäin edellistä maaliskuista kympin rikkoutumista varten: maaliskuussa 2019 Helsingin Kaisaniemen korkein mitattu lämpötila oli 29. maaliskuuta 11,5 astetta. Turun Artukaisissa kymppiraja ylitettiin jo päivää aiemmin, 28. maaliskuuta, kuten monella muullakin havaintoasemalla Etelä-Suomessa.

  Tästä nähdään, että vaikka meteorologisten taulukoiden mukaan jonkin asian esiintymistiheys olisi tietyn vuosimäärän välein, todelliset säätilanteet eivät käyttäydy säännönmukaisesti. Erityisesti tämän muuttuvan ilmaston aikana, jolloin esimerkiksi 1980-luvun keskiarvot eivät vastaa nykytilannetta.

  Mistä lämpö johtuu ja missä on lämpimintä?

  Maaliskuun kymppi
  Lämpötilojen kehittyminen. Kuva: Foreca

  Suomen yllä on tämän tekstin kirjoitushetkellä eli sunnuntaina samanlaista ilmaa kuin kuvassa Keski- ja Pohjois-Suomessa: sinistä eli kylmää. Kylmä ilma kuitenkin väistyy pian ja Suomeen puskee lämpimän ilman "nauha" suoraan Espanjasta asti. Kuten keskiviikon ja torstain välisen yön tilannetta näyttävässä kuvassa näkyy, lämmin ilmamassa jää suurimmassa osaa Eurooppaa kokematta; se ulottuu Britteinsaarilta Fennoskandiaan. 

  Tämä lämmin ilmamassa ei vielä ole kympin rajan rikkovien lämpötilojen välitön tuoja, vaan pohjustaa sopivan tilanteen. Torstain tienoilla ilma on meillä jo lämmintä, mutta lämpötilat jäävät vielä kymmenen asteen alle. Todellinen yllättäjä tulee viikonlopuksi: ilmavirtaus kääntyy virtaamaan meille Norjan vuoriston yli, mikä tarkoittaa föhn-ilmiön kehittymistä.

  Lämmennyt ilmamassa + föhn + aurinkoista = 10–12 asteen lämpötilat maan etelä- ja keskiosaan!

  Itse h-hetkeen on vielä jonkin aikaa, joten tilanteen muuttumisen riski on vielä. Esimerkiksi, jos ennustettu pilvisyyden määrä runsastuu, lämpötilat nousevat kyllä, mutta eivät yhtä ylös kuin tämänhetkisissä ennusteissa.

  Oman paikkakuntasi lämpötilaennusteen näet sivultamme foreca.fi

  Joanna Rinne

  Päivitetty 23.3. klo 08.14

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa