Sääuutiset ja blogi> Alkava viikko on tuulinen ja lauha – viikon puolivälissä voi puhaltaa…
Uutiset |

Alkava viikko on tuulinen ja lauha – viikon puolivälissä voi puhaltaa ihan kunnolla

Aamun sarastus tammikuun lopulla.
Edessä on pilvisyyden osalta vaihteleva viikko. Aamut voivat selkeinä ja heikkotuulisina hetkinä olla kylmiä. Kuva: Juhani Peltonen, Pitkäsalmi, 31.1.2023

Alkavalla viikolla vallitsee enimmäkseen lännen ja lounaan välinen ilmavirtaus. Sää on vaihtelevan pilvistä ja lauhaa sekä tuulista. Enimmät sateet jäävät aluksi Norjan vuoristoon.

Hajanaiset lumisateet väistyvät maanantain vastaisena yönä itään ja sää selkenee.

Maanantaiaamuna herätään monin paikoin selkeässä tai melko selkeässä sekä heikkotuulisessa säässä. Etelässä pakkasta on 5 asteen molemmin puolin, maan keskivaiheilla viidestä kymmeneen astetta ja Lapissa enimmäkseen 10–20 astetta. 

Päivällä pakkanen heikkenee ja lounaisrannikolla lämpötila kohoaa nollan vaiheille. Sää on suurelta osin poutainen, mutta Lapissa pilvisyys alkaa lisääntyä ja lännestä saapuu lumisateita, jotka yleistyvät Lapissa iltaa kohti. Samalla lounaistuuli voimistuu pohjoisessa kohtalaiseksi.

Ennuste maanantaille ja tiistaille 6.-7.2.
Maanantai on vielä laajalti pakkaspäivä, sitten lauhtuu. Kuva: Foreca

Pohjois-Lapissa lunta kertyy muutamia senttimetrejä. Paikoin voi tulla myös jäätävää sadetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelässä ja idässä pilvisyys pysyy vähäisenä ja tuulet heikkoina, joten illan aikana pakkanen taas kiristyy. Kaakossa ja idässä ollaan 10–15 pakkasasteen lukemissa illalla ja tiistaiyönä.

Tiistaista eteenpäin tuulista ja lauhaa

Tiistaina lounaistuuli voimistuu myös maan eteläosassa. Lauhaa ilmaa virtaa koko maahan ja lämpötila kohoaa päivällä yleisesti nollaan tai vähän plussan puolelle. Vain idässä pysytään muutama aste pakkasella. 

Pilvisyys on vaihtelevaa ja vain Pohjois-Lapissa voi sadella vähän lunta.

Keskiviikkoyönä tuuli heikkenee väliaikaisesti, jolloin lähes koko maassa käydään pakkasen puolella. Etelärannikon tuntumassa lämpötila pysynee kuitenkin nollan vaiheilla.

Keskiviikon aikana tuuli voimistuu uudelleen ja pakkanen heikkenee. Iltaa kohti lämpötila kohoaa jälleen yleisesti nollan tuntumaan. Etelän pilvisemmillä alueilla voi tulla tihkusadetta, tai sisämaassa hyvin heikkoa lumisadetta.

Tuuli on puuskaista ja etenkin pohjoisessa puuskat ovat kovia. Pohjois-Lapissa on olemassa mahdollisuus myrskypuuskiinkin, jos Suomen pohjoispuolella liikkuva matalapaine toteutuu sunnuntain ennusteen mukaisesti.

Ennuste keskiviikosta perjantaihin 8.-10.2.
Pilvisyys vaihtelee ja sateet jäävät enimmäkseen vähäisiksi. Kuva: Foreca

Torstaina tuulinen sää jatkuu koko maassa ja Perämerellä tuuli voi yltää myrskylukemiin. Maa-alueilla puuskat ovat navakoita tai kovia. Lämpötila on lauhan lounaistuulen myötä Lapin eteläpuolella nollan ja +3 asteen välillä. Lapissa on vähän pakkasta. Pilvisempi alue siirtyy etelästä maan pohjoisosaan ja paikoin voi tulla vähäistä lumisadetta, lähinnä Perämereltä Itä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikolla sateiden mahdollisuus kasvaa

Tuulinen sää jatkuu myös perjantaina, vaikkakin kovimmat tuulet ennusteen mukaan jo hellittävät. Loppuviikon osalta ennusteessa on jo epävarmuutta, mutta perjantain aikana maan yli saattaa liikkua hajanainen lumisadealue melko nopeasti itään. Pääosin sade tulee lumena, mutta etelärannikolla voi sataa myös vettä.

Lauantaina-aamuna voi maan eteläosan yli liikkua pippurinen matalapaine lumi- ja vesisateineen. Sen osalta ennuste on kuitenkin hyvin epävarma. Samalla pohjoiseen virtaisi kylmempää ilmaa ja pakkanen pääsisi kiristymään 10 ja 15 asteen välille.

Sunnuntaina lännestä olisi mahdollisesti saapumassa jo seuraava annos runsaampia sateita. Lännessä ja etelässä sade olisi lauhan länsivirtauksen myötä vettä, idässä ja pohjoisessa lunta. 

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Vahva signaali helmikuulle – katso talvilomaviikkojen tilanne!

Joonas Koskela
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

 

Päivitetty 6.2.2023 klo 10.22

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat