Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Superhelle vaihtuu rankkoihin sateisiin: Jopa lähes kuukauden sateet parissa päivässä – taajamatulvat ja myrskypuuskat mahdollisia
  Uutiset |

  Superhelle vaihtuu rankkoihin sateisiin: Jopa lähes kuukauden sateet parissa päivässä – taajamatulvat ja myrskypuuskat mahdollisia

  Tunneli täyttyi vedestä rankan sadekuuron jälkeen.
  Sateet ovat paikoin runsaita alkuviikolla. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

  Alkanut viikko on sateinen ja selvästi viime viikkoa viileämpi. Etenkin tiistaiksi ennustetaan rankkoja sateita. Taajamatulvat ja myrskypuuskat ovat mahdollisia alkuviikolla. Myös ukkonen jyrisee paikoin.

  Pohjois-Euroopan yli kulkevat matalapaineet tuovat kesä- ja heinäkuun vaihteeseen sateisen viikon. Sademäärät voivat olla maanantain ja tiistain aikana yhteensä paikoin jopa 50–75 mm kaakosta Kainuuseen, kun keskimäärin koko kesäkuussa näillä alueilla sataa 55–75 mm. Viikon sateissa on mukana myös ukkosia. Tuulet saattavat voimistua ennen viikon puoliväliä sisämaassakin ajoittain jopa myrskypuuskiksi, tämän hetken ennusteen mukaan idässä. Päivälämpötilat putoavat viime viikon kovista helteistä jopa 10–15 astetta. Poutaisina hetkinä ollaan monin paikoin 20 asteen tuntumassa tai sen yläpuolella, sateessa on viileämpää.

  Alkuviikolla rankkoja sateita

  Tänään maanantaina sadealue ukkosineen on levinnyt läntiseen ja eteläiseen Suomeen ja etenee kohti itää ja pohjoista. Lännessä sadekertymät voivat olla maanantaina paikoin 10–15 mm. Pohjoisessa on liikkeellä jo paikallisia sateita ennen sadealueen saapumista. Lämpötila on ollut laajalti 20 asteen vaiheilla, enimmäkseen hieman sen yläpuolella. Tänään tähän mennessä hellelukemille on ylletty vielä Oulussa, Kokkolassa, Kruunupyyssä ja Ylivieskassa. Loppuviikolla helteitä ei enää ole ennusteissa.

  Tiistain vastaisena yönä sadealue alkaa siirtyä maan itä- ja pohjoisosan ylle, lännessä sää poutaantuu hetkeksi. Tiistaille odotetaan reippaita sateita.

  – Runsaimmat sateet painottuvat itään, etelään sekä pohjoiseen, läntisimmässä Suomessa on päivällä mahdollisesti poutaisempaa. Paikoin voi ukkonenkin jyrähdellä. Helposti vettä keräävillä paikoilla taajama- ja kaupunkitulvat voivat olla mahdollisia. Tiistai-iltaa kohden sadealue idän ja etelän yltä alkaa vetäytyä koilliseen, mutta samanaikaisesti kuurosateet ukkosineen yleistyvät etelässä ja maan keskivaiheilla, ennustaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Ennuste tiistaille 30.6.2020.
  Ennuste tiistaille 30.6.2020. Kuva: Foreca

  Tiistainakin lämpötila kohoaa 20 asteen vaiheille poutaisimmilla alueilla etenkin lännessä ja paikoin Lapissa. Sateiden alla päivälämpötila on yleisesti alle 20 asteessa. Idässä on enimmäkseen 14–19 astetta, Kainuussa 12–15 astetta ja Lapissa vain 5–10 astetta.

  Myös tuulet voivat voimistua tiistai-illasta lähtien keskiviikon vastaista yötä ja keskiviikkoa kohti.

  – Yksi viikon aikana vaikuttavista matalapaineista on saapumassa Suomen eteläpuolelta ja kulkemassa todennäköisesti maan itäosan poikki. Jos se pääsee syvenemään, tuuli voimistuu ja puuskat ovat kovia tai voivat paikoin käydä jopa myrskylukemissa, sanoo Jenna Salminen.

  Myös keskiviikko on sateinen. Pohjoisessa sade on yhtenäisempää, etelämpänä kuuroittaista. Sadekertymät voivat sadekuuroissa vaihdella paljon alueellisesti. Päivälämpötilat ovat etelästä Etelä-Lappiin laajalti 14–19 asteessa, paikoin voidaan päästä 20 asteen tuntumaan. Pohjoisempana Lapissa päivälämpötila on 8–13 astetta.

  Ennuste keskiviikolle 1.7.2020.
  Ennuste keskiviikolle 1.7.2020. Kuva: Foreca

  Sateita riittää myös loppuviikolle

  Torstaina maan eteläosassa on sade- ja ukkoskuurojen riski, myös Lapissa voi olla yhä liikkeellä sateita. Loppuviikollekin on näkyvissä lisää sateita.

  – Matalapainevoittoinen sää jatkuu. Runsaita sateita voi yhä kulkea Suomen poikki, ajoittain sää on pilvinen. Lämpötiloiltaan sää vaikuttaisi jatkuvan toistaiseksi alkuviikon viilenneiden lukemien kaltaisena, toteaa Jenna Salminen.

  Seuraa sateita Forecan sadetutkasta.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 29.6. klo 17.21

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa