Sääuutiset ja blogi> Erittäin voimakas taifuuni Chanthu uhkaa Taiwania – hurrikaani Larry…
Uutiset |

Erittäin voimakas taifuuni Chanthu uhkaa Taiwania – hurrikaani Larry osumassa Kanadaan

Taifuuni Chanthu eteni kohti Taiwania 10. syyskuuta 2021. Trooppinen myrsky Conson puolestaan suuntasi kohti Vietnamia.
Taifuuni Chanthu tuo Taiwaniin runsaita sateita ja rajuja tuulia viikonloppuna.  Trooppinen myrsky Conson puolestaan suuntaa kohti Vietnamia. VT tarkoittaa voimakkainta taifuuniluokkaa, Violent Typhoon. STS puolestaan on alinta taifuuniluokkaa heikompi Severe Tropical Storm.

Taifuuni Chanthu uhkaa iskeä viikonloppuna Taiwaniin erittäin voimakkaana. Chanthun lisäksi liikkeellä on myös trooppinen myrsky sekä hurrikaaneja.

Tyynellemerelle on voimistunut raju taifuuni Chanthu. Se kulkee perjantaina merellä Filippiinien itäpuolella ja on tuonut sateita ja tuulia Filippiineille. Taifuuni etenee kohti Taiwania.

Eri lähteiden mukaan Chanthu on vastannut perjantaina vähintään neljännen luokan hurrikaania viisiportaisella asteikolla, yhden minuutin keskituulen perusteella jopa viidettä luokkaa. Esimerkiksi hurrikaani Ida iski Yhdysvaltoihin elokuun lopussa neljännen luokan hurrikaanina.

– Näillä näkymin Chanthu iskisi Taiwaniin neljännen luokan hurrikaania vastaavana. Voimakkaimmat puuskat ovat merellä jopa yli 80 m/s. Ennen Taiwania Chanthu kulkee jo pienempien saarten yli Filippiinien pohjoispuolelta. Ennusteen mukaan Chanthun keskus etenee joko Taiwanin yli etelästä pohjoiseen tai viistäen sen itärantaa, mutta joka tapauksessa vaikutukset ulottuvat koko saareen. Saaren eteläosan luona hirmumyrsky on Suomen aikaa lauantaina illalla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Katso Chanthun ja Consonin ennusteet!

Rantautumisen jälkeen Chanthu heikkenee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Heikkenemisestä huolimatta Chanthu jyrää Taiwanin yli edelleen taifuuniluokassa. Sadetta tulee Taiwanissa, varsinkin maan itäpuoliskolla, kahden vuorokauden aikana 100–300 mm, paikallisesti enemmänkin. Vuoristoinen maasto vielä pahentaa tulvia laaksoalueilla, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Taifuunit ovat Tyynen valtameren tuhoisia hirmumyrskyjä

Alueella on liikkeellä myös toinen myrsky, trooppinen myrsky Conson. Se kulki jo Filippiinien yli ja suuntaa nyt kohti Vietnamia.

– Conson voimistuu mahdollisesti hetkeksi ensimmäisen luokan hurrikaania vastaavaksi taifuuniksi, mutta heikkenee takaisin myrskyksi ennen rantautumistaan Vietnamiin. Myrskyn keskus iskee maihin Suomen aikaa myöhään sunnuntaina.

Sadetta tulee ennusteen mukaan Vietnamin keskiosassa kahden vuorokauden aikana enimmäkseen 100–400 mm.

Lue myös: Syksyllä alkava globaali sääilmiö voi laskea maapallon keskilämpötilaa ja laukaista voimakkaita myrskyjä: "Jännittää, mitä loppuvuosi tuo tullessaan"

Myös hurrikaaneja liikkeellä

Tyynenmeren toisella laidalla hurrikaani Olaf on iskenyt Meksikoon Kalifornian niemimaalle. Olaf oli rantautumisen aikaan toisen luokan hurrikaani.

– Olaf etenee ensimmäisen luokan hurrikaanina niemimaan lounaisreunaa ja kaartaa avomerelle. Samalla se heikkenee trooppiseksi myrskyksi. Sademäärät ovat alueella enimmäkseen 100–300 mm, Anna Latvala ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso Olafin, Larryn ja Mindyn ennusteet!

Atlantilla hurrikaani Larry on kulkenut merellä Yhdysvaltojen itäpuolella kohti pohjoista. Voimakkaimmillaan Larry on ollut kolmannen luokan hurrikaani.

– Larry on heikentynyt ensimmäisen luokan hurrikaaniksi ja etenee nyt kohti Kanadan Newfoundlandia. Hidas heikkeneminen jatkuu, mutta myrsky saavuttanee Newfoundlandin kaakkoisosan vielä hurrikaanina. Pian sen jälkeen se muuttuu tavalliseksi keskileveysasteiden matalapaineeksi, Anna Latvala kertoo.

Saaren kaakkoisrannikolle odotetaan myrskytulvaa, mutta sademäärät jäänevät alle 50 millimetriin. Larryn rantautumisaika on Suomen aikaa varhain lauantaiaamuna.

– Larry etenee tämän hetken ennusteen mukaan Newfoundlandistä suoraan kohti Grönlannin eteläosaa ja sieltä edelleen Grönlannin ja Islannin välille. Islantiin mennessä Larry on jo tavallinen ärhäkkä matalapaine, eikä se ole enää hurrikaani Newfoundlandin jälkeen, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?

Torstaina trooppinen myrsky Mindy iski Meksikonlahdelta Yhdysvaltojen kaakkoisosaan Floridaan. Mindy on jo muuttunut trooppisesta myrskystä tavalliseksi keskileveysasteiden matalapaineeksi ja kulkee avomerellä Atlantilla.

Lue seuraavaksi: Myräkkä iskee Suomeen, lunta ehkä jopa maan keskiosaan – katso ensi viikon tilanne ja syyskuun kuukausiennuste

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 10.9.2021 klo 19.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat