Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ukkonen jyrisee alkuviikolla: Varaudu salamointiin näillä alueilla – sateet paikoin runsaita
  Uutiset |

  Ukkonen jyrisee alkuviikolla: Varaudu salamointiin näillä alueilla – sateet paikoin runsaita

  Salama taivaalla.
  Osassa maata ukkosti jo viikonloppuna. Ukkosia on ennusteissa myös tälle viikolle. Arkistokuva: Pixabay

  Sateet yleistyvät tällä viikolla, paikoin vettä voi tulla runsaasti. Sateiden seassa on myös ukkosta. Voimakkaat ukkospuuskatkin ovat mahdollisia.

  Viikonloppuna ukkonen jyrisi jo osassa maata. Perjantaista sunnuntaihin Suomessa havaittiin yhteensä yli 4000 maasalamaa

  Lisää ukkosia ja sateita on luvassa myös tämän viikon mittaan.

  – Tällä viikolla on odotettavissa runsaita sateita, joiden yhteydessä esiintyy myös ukkosia. Idästä työntyy Suomea kohti helteisen ilmamassan reuna, johon sateet liittyvät. Itse helteet eivät ulotu Suomeen asti kuin mahdollisesti maanantaina paikoin aivan kaakkoisimpaan Suomeen, tiistaina itäiseen Pohjois-Karjalaan, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Missä jyrisee maanantaina ja tiistaina?

  Maanantaina sadealue leviää hitaasti Suomen ylle lounaasta.

  – Ukkosia voi esiintyä paikoin sadealueen etureunassa etenkin Uudeltamaalta Kanta-Hämeen yli Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaan tienoille ulottuvalla vyöhykkeellä. Illaksi salamointi lakkaa, mutta sateet jatkuvat, Joanna Rinne ennustaa.

  Rankat sateet ovat mahdollisia ukkoskuurojen yhteydessä, vettä voi tulla tunnissa paikoin jopa 20 millimetriä. Myös yli 15 m/s puhaltavat ukkospuuskat ovat mahdollisia ukkosen alueella.

  Katso videolta lähipäivien runsaiden sateiden ennuste!

  Muualla maassa maanantain sää on melko aurinkoinen tai muuttuu aurinkoiseksi päivän mittaan. Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueella tulee jokunen iltapäiväkuuro.

  Päivälämpötila on maanantaina maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla enimmäkseen 19–22 astetta, sateisilla alueilla 15–18 astetta. Maan kaakkoisosassa lämpötila voi nousta paikallisesti jopa yli 25 asteeseen. Etelä-Lapissa on 15–19, Keski-Lapissa 10–15 ja Pohjois-Lapissa 5–12 astetta.

  Seuraa sadetutkaa ja ukkosia Forecan sivuilta!

  Tiistain vastaisen yön aikana lounaan sadealue liikkuu kohti pohjoista. Maan itäosaan leviää etelästä lisää sateita. Yön aikana ukkoset ovat sateiden yhteydessä epätodennäköisiä.

  Yön alin lämpötila on laajalti 8–13 astetta, Pohjois-Lapissa 4–8 astetta.

  Kuuropilvet ovat kasvaneet muhkeiksi maan etelä- ja länsiosassa. Sunnuntaiksi kuuroherkkä vyöhyke nytkähtää idemmäs.
  Viikon sää on vaihtelevaa. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 15.5.2021

  Tiistaina sadealue ulottuu maan eteläosasta maan keski- ja itäosan yli maan pohjoisosaan. Lännessä on muuta maata poutaisempaa, mutta illalla myös maan länsiosaan pääsee leviämään sateita idästä.

  – Myös tiistain sateiden yhteydessä voi esiintyä ukkosta, etenkin maan itäosassa. Tämän hetken ennusteen mukaan mahdollista ukkosaluetta ovat Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Kainuu, mahdollisesti myös Keski-Suomessa voi ukkostaa, Joanna Rinne sanoo.

  Voimakkaat ukkospuuskat ovat jälleen mahdollisia ukkosen alueella.

  Länsi-Suomessa on tiistaina melko pilvistä, sateettomilla alueilla Lapissa pilvisyys vaihtelee.

  Lue myös: Miten ukkonen syntyy?

  Päivälämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15–20 astetta, mutta Pohjois-Karjalassa voi olla paikallisesti jopa hellettä, jos aurinko pääsee paistamaan. Lapissa on enimmäkseen 10–15 astetta, Pohjois-Lapissa lämpötila voi paikoin jäädä alle 10 asteen.

  Keskiviikon vastaisen yön aikana sateet leviävät myös Länsi-Suomeen. Myös yöllä voi olla paikallista salamointia, etenkin idässä.

  Lue myös: Kuukausiennuste näyttää muutoksen säätyyppiin – näin mennään kohti kesäkuuta

  Miltä näyttää loppuviikko?

  Keskiviikkona sadealue siirtyy jälleen maan itä- ja pohjoisosan ylle. Päivällä ukkostakin voi olla sateissa mukana, mutta melko paikallisesti.

  Lännen ja pohjoisen sateettomilla alueilla on keskiviikkona pääosin pilvistä. Päivälämpötilat pysyvät tiistain kaltaisina.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina sadealue väistyy hetkeksi, mutta alkaa kiertyä meille illaksi ja perjantaiksi uudelleen idästä. Idässä ukkoset ovat jälleen mahdollisia sateiden keskellä etenkin torstaina, Joanna Rinne toteaa.

  Viikonlopuksi ukkosten todennäköisyys pienenee. Sää näyttää viilenevän etenkin Lapissa.

  Lue  seuraavaksi: Kesä edessä – lomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.5. klo 13.39

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa