Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste näyttää muutoksen säätyyppiin – näin mennään…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste näyttää muutoksen säätyyppiin – näin mennään kohti kesäkuuta

Kuuropilviä kevätpäivänä.
Sää on lähiaikoina vaihtelevaa. Arkistokuva: Anna Latvala, 19.5.2020

Lämpötilat nousivat ennen toukokuun puoliväliä paikoin jopa 27–28 asteeseen. Nyt sää on viilenemässä. Myös sateet ja ukkoset yleistyvät.

Helteet ovat väistymässä ja purkautumassa ukkoskuuroina. Tuore Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennuste näyttää muutosta säätyyppiin.

– Helteiden jälkeen palataan arkeen – sateitakin tulee. Lämpötilat laskevat vähitellen kohti tavallisia toukokuun lukemia, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lue viikonlopun ukkosennuste: Poikkeuksellinen helle vaihtuu "Mustanmeren jytinöihin" – katso, missä ukkoseen on syytä varautua lähipäivinä

Helteestä käännös sateisempaan säähän

Toukokuun 17. päivä alkavalla viikolla sateita tuovien matalapaineiden reitit kulkevat Atlantilta pohjoisen Keski-Euroopan yli Ruotsiin ja Suomeen.

– Ensi viikon sää on vaihtelevaa. Suomen yli liikkuu useita sadealueita, toisaalta sadealueiden väleissä myös aurinko pääsee paistamaan. Viikko on ennusteen mukaan keskilämpötilaltaan vuodenaikaan nähden lämmin, sillä viime päivien helteet aiheuttanut ilmamassa pysyttelee vielä Suomen itäpuolella ja sen lämpimät reunat ulottuvat Suomeenkin, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen perusteella 17. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Pohjoisessa Lapissa voi kuitenkin olla paikoin jopa vuodenajan keskiarvoon nähden viileä viikko.

– Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötilat pysyvät ensi viikolla pääosin 15–20 asteen välillä. Lapissa lämpötilat ovat vaihtelevampia – toisina päivinä on laajalti noin 15 astetta, toisina päivinä lämpötilat jäävät jopa alle 10 asteeseen. Sateet tulevat enimmäkseen vetenä, Pohjois-Lapissa viikon lopulla on myös öisen rännän mahdollisuus, Joanna Rinne ennustaa.

Kevättä venesatamassa Näsijärvellä.
Luonto on herännyt vihertämään – kevättä venesatamassa Näsijärvellä. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 12.5.2021

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

Muualla Euroopassa 17. toukokuuta alkava viikko on keskilämpötilaltaan laajalti 2–3 astetta keskimääräistä viileämpi, ainoastaan Espanjan eteläpuoliskolla viikko on keskilämpötilaltaan vuodenaikaan nähden lämmin. Etelä-Euroopassa sateet jäävät vuodenajan keskiarvoa vähäisemmiksi, kun taas Keski-Euroopassa sateita tulee keskimääräistä enemmän.

Miltä näyttävät toukokuun loppu ja kesäkuun alku?

Toukokuun 24. päivä alkavalla viikolla lämmin ilmamassa väistyy Suomen yltä itään. Viikko näyttää Suomessa keskilämpötilaltaan kuukausiennusteen mukaan keskiarvoiselta. Muualla Euroopassa on laajalti yhä vuodenaikaan nähden viileää.

– Sade-ennustekartoilla värit ovat koko Euroopassa heikentyneet merkittävästi, mikä viittaa siihen, että kuukausiennusteen muodostavan 50 osaennusteen välillä on suuria eroja ennusteissa. On siis epävarmaa, kehittyykö sää Suomessa vähäsateisen korkeapaineen suuntaan vai pysyykö se vielä sateisessa matalapainesäässä.

Toukokuun 31. ja kesäkuun 7. päivä alkavilla viikoilla sää näyttää meteorologin mukaan olevan kuukausiennusteessa jo huonosti ennustuvaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikkojen keskilämpötila ei suuresti poikkea vuodenajan keskiarvosta. Myöskään sade- ja ilmanpaine-ennusteet eivät ota vahvaa kantaa kesäkuun säähän, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesälomat edessä – tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 14.5.2021 klo 21.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat