Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Poikkeuksellinen helle vaihtuu "Mustanmeren jytinöihin" – katso, missä ukkoseen on syytä varautua lähipäivinä
  Uutiset |

  Poikkeuksellinen helle vaihtuu "Mustanmeren jytinöihin" – katso, missä ukkoseen on syytä varautua lähipäivinä

  Viikonlopun aikana lämpö purkautuu monin paikoin ukonilmoihin.
  Viikonlopun aikana lämpö purkautuu monin paikoin ukonilmoihin. Kuva: Pixabay

  Viime päivinä Suomessa on mitattu vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Kuluneen vuoden korkeimmaksi lukemaksi on nyt rekisteröity helatorstaina Ylivieskassa mitattu 28,7 astetta. Viikonloppuna lämpö alkaa purkautua sade- ja ukkoskuuroina.

  Kesä tuli muutamassa yössä maan etelä- ja keskiosaan tänä vuonna. On mahdollista, että osassa maata terminen kesä on alkanut useita viikkoja etuajassa, mutta tämä vahvistuu myöhemmin.

  Viime päivinä mitatut huippulämpötilat ovat olleet vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita, eli näin lämmintä on toukokuun ensimmäisellä puoliskolla keskimäärin vain muutaman kerran vuosisadassa.

  Helatorstaina 28 asteen raja ylitettiin yhteensä neljällä havaintoasemalla eri puolilla Suomea.

  Helatorstain 13.5.2021 korkeimmat lämpötilat Suomessa
  MittausasemaLämpötila (°C)
  Ylivieska lentokenttä28,7
  Mikkeli lentoasema28,5
  Tohmajärvi Kemie28,4
  Heinola Asemantaus28,2
  Joutsa Savenaho27,9

  Viikonlopun aikana helteinen ilma alkaa purkautua kuurosateina, mutta vielä tänään perjantaina helleraja, 25 astetta, voi mennä maan keskivaiheilla rikki.

  Taustalla kuuropilven jäänteet iltataivaalla. Viikonloppuna kuurosateet ovat herkässä.
  Taustalla kuuropilven jäänteet iltataivaalla. Viikonloppuna kuurosateet ovat herkässä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 13.5.2021

  Perjantaina jyrisee maan keskivaiheilla

  Viikonloppuna ilmavirtaus käy Suomeen kaakon ja idän puolelta, mistä virtaa yhä varsin lämmintä ilmaa, samalla myös kosteampaa. Helle alkaakin purkautua ukkosen jytinään ja runsaisiin kuurosateisiin. Suuressa osassa Lappia sää jatkuu kuitenkin hyvin koleana ja paikoin voi sataa jopa lunta.

  Ukkosen rakennusainekset eli kosteus ja lämpö kulkeutuvat meille Mustanmeren suunnalta, joten viikonloppu tuokin meille mukanaan tuulahduksen Mustanmeren tyypillisestä alkukesän säästä. Siinä vuorottelevat lämmin auringonpaiste ja rankahkot ukkoskuurot.

  Perjantaina ukkoskuurot painottuvat maan keskivaiheille, missä majailee myös lämpimin ilmamassa. Ukkoskuurokehityksessä voi mennä kuitenkin pitkälle iltapäivään saakka ja voimakkaimmat kuurosateet koetaan tyypillisesti vasta puolenpäivän jälkeen iltapäivän kypsyessä.

  Sade- ja ukkostutka on hyvä tapa seurata sadetilannetta reaaliajassa.

  Varaudu ukkosiin perjantaina erityisesti täällä:

  • Pohjanmaan maakunnat
  • Pohjois-Savon pohjoisosat
  • Pohjois-Karjalan pohjoisosat
  • Kainuu
  Helatorstaina Suomessa mitattiin vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Lämpö helli myös vaasalaisia.
  Helatorstaina Suomessa mitattiin vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Lämpö helli myös vaasalaisia. Viikonlopun aikana kuumin ilma väistyy ja sää muuttuu epävakaisemmaksi. Kuva: Matti Hietala, 13.5.2021, Vaasa

  Lauantaina ukkosten painopiste lännessä

  Lauantaina päivän ylimmät lämpötilat kohoavat maan etelä- ja keskiosassa 20 ja 24 asteen välille, paikoin yhä lähennellään hellerajaa, mutta sen rikkoutuminen on jo epätodennäköisempää.

  Lauantain kuluessa ukkosten painopiste on siirtymässä maan etelä- ja länsiosaan. Ukkosherkkä alue levittäytyy Itä-Euroopasta Baltian maiden yli kohti Suomen Pohjanmaata. Kylmän Suomenlahden yllä ja samalla myös etelärannikolla ukkospotentiaalilta katkeavat siivet.

  Varaudu ukkosiin lauantaina erityisesti täällä:

  • Varsinais-Suomi ja Satakunta
  • Uudenmaan pohjoisosa
  • Kanta-Häme ja Pirkanmaa
  • Myöhemmin iltapäivästä ja alkuillasta myös Keski-Suomi, Pohjanmaan maakunnat ja Etelä-Karjala

  Lue myös: Miten ukkonen syntyy?

  Tunneli täyttyi vedestä rankan sadekuuron jälkeen.
  Viikonlopun kuurosateista voi paikallisesti kertyä runsaasti vettä. Hidasta nopeutta liikenteessä, jos joudut ukkoskuuron syövereihin. Kuva: Markus Mäntykannas, 18.5.2020

  Sunnuntaina jyrähtelee idempänä

  Sunnuntain aikana maan etelä- ja keskiosan lämpötiloissa ei tapahdu suurempia muutoksia, mutta kosteassa ilmanalassa pilvisyys on jo runsaampaa. Lapissa lämpötilat lähtevät viimein kohoamaan ja siellä päästään jo yleisemmin 10 asteen tuntumaan.

  Ukkosherkkä vyöhyke liikahtaa maan etelä- ja keskiosassa aavistuksen verran itään päin. Ukkosia esiintyy sunnuntaina maan kaakkoisosasta kohti Oulua yltävällä alueella.

  Varaudu ukkosiin sunnuntaina erityisesti täällä:

  • Kymenlaakso ja Etelä-Karjala
  • Savon maakunnat
  • Keski-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa

  Ukkosherkkä tilanne näyttää jatkuvan myös ensi viikolla, joten jos tämä ennuste toteutuu, kuluvan toukokuun salamamäärät voivat melko nopeasti nousta yli tilastollisen keskiarvon.

  Lue seuraavaksi: Siitepöly aiheuttaa oireita miljoonalle suomalaiselle

   

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 14.5. klo 09.08

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa