Mainos latautuu…

Siitepöly: Miljoona suomalaista oirehtii

Ilmanlaatu
Koivujen puhkeminen ja siitepölyä Vaasassa.
Koivujen kukinta aiheuttaa eniten oireita siitepölyallergikoille keväisin. Kuva: Matti Hietala, Vaasa

Arviolta noin miljoona suomalaista kärsii vuosittain siitepölyallergian aiheuttamista kiusallisista oireista. Tarkastellaan seuraavaksi siitepölykauden ajoittumista eri kuukausille Suomessa.

Keväisin ensimmäisenä kukkivat leppä ja pähkinäpensas. Lauhoina vuosina pähkinäpensaan siitepölyä saattaa ilmavirtausten mukana ajautua eteläiseen Suomeen jo helmikuussa, mutta eniten siitepölyä on ilmassa yleensä maalis-huhtikuussa.

Koivu aiheuttaa eniten oireita

Toukokuussa puolestaan koittaa koivun vuoro, joka aiheuttaakin ylivoimaisesti eniten siitepölyallergioita suomalaisille. Lämpiminä keväinä koivun siitepölyä on Etelä-Suomessa ilmassa jo huhtikuussa, vaikka pahin kausi ajoittuukin yleensä toukokuulle ja siirtyy vaiheittain muutaman viikon kuluessa Keski- ja Pohjois-Suomeen, missä siitepölyä on ilmassa vielä kesäkuunkin puolella.

Heinät ja pujo aiheuttavat oireita kesällä

Koivun kukinnan jälkeen koittaa hieman rauhallisempi vaihe ja kesäkuun alussa oireilu useimmiten helpottaa. Kesäkuun jälkimmäinen puolisko ja heinäkuu tuovat tullessaan monelle ikävän heinänuhan, sillä tällöin kukkivat heinät.

Heinäkuun jälkeen loppukesällä kukkii vielä pujo, mutta tiettävästi se aiheuttaa oireita harvemmalle. Pujo kukkii kuitenkin peräti kahdessa osiossa: ensin heinäkuun loppupuolella ja seuraavan kerran vielä syksyllä. Kukinnat saattavat jatkua aina ensimmäisiin yöpakkasiin saakka.

Siitepölytilannetta voit seurata täältä: Siitepölytiedote

Päivitetty 10.6.2020 klo 11.38

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa