Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vuoden korkein lämpötila nyt jo +28,1 astetta – erikoisen aikainen näin korkea lukema
  Uutiset |

  Vuoden korkein lämpötila nyt jo +28,1 astetta – erikoisen aikainen näin korkea lukema

  Kävelijät nauttivat Roihuvuoren kirskikankukinnasta.
  Luonto on heräilemässä toden teolla tämän viikon lämmön ja sateiden vaikutuksesta. Arkistokuva: Foreca, Helsinki, 7.5.2020

  Keskiviikkona on mitattu vuoden tähän asti korkein lämpötila. Sää jatkuu paikoin helteisenä myös torstaina.

  Alustavien tietojen mukaan keskiviikon korkein lämpötila kello 17.05 mennessä on Oulun Oulunsalossa mitattu 28,1 astetta. Ylivieskan lentokentällä on ollut 27,7 ja Kruunupyyssä Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla 27,1 astetta. Keskiviikko on vuoden toinen hellepäivä.

  Toukokuun 12. päivä tai sitä aiemmin mitattavat 28 asteen lämpötilat eivät ole kovin tavallisia. Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkoinen 28 asteen ylitys on aikaisin 28 astetta ylittävä lukema 1961 alkavassa kattavassa päivittäisessä ilmastotietokannassa. Vanhemmat yksityiskohtaiset tiedot ovat Ilmatieteen laitoksen arkistoissa paperitaltiointeina. Vanhemmista tilastoista löytyykin merkintä ainakin vuodelta 1934, jolloin jo 6. toukokuuta Kauhavalla on mitattu 29,0 astetta. Vuodesta 1961 alkavissa digitoiduissa tilastoissa näkyvä aiempi aikaisin 28 asteen ylitys oli vuodelta 2018, kun 13. toukokuuta Kouvolassa mitattiin 28,5 astetta.

  Aiempi tämän vuoden korkein lämpötila oli tiistaina 11. toukokuuta Hyvinkäällä mitattu 25,4 astetta.

  Helteinen helatorstai

  Sää jatkuu helatorstaina kesäisen lämpimänä Etelä-Lapin eteläpuolella. Myös torstaina lämpötilat voivat kivuta paikoin 26–27 asteen lukemiin, ennusteen mukaan lämpimintä on Pohjanmaan suunnalla ja itäisessä Suomessa. Pohjoisessa Lapissa puolestaan on viileää, osa sateista voi olla siellä räntää.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste: Hellelämpö voi jäädä lyhyeen – “Jos olet kesää kaipaillut, niin carpe diem – tartu hetkeen”

  Torstain jälkeen sää alkaa viiletä. Myös sateet ja ukkoset yleistyvät.

  Mittaushistorian korkein toukokuun lämpötila Suomessa on 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä mitattu 31,0 astetta. Viime vuonna toukokuun korkein lukema oli 26. toukokuuta Porvoossa mitattu 24,5 astetta.

  Katso helatorstain ja loppuviikon ennuste: Helle tuo jopa +28 asteen lukemia, idästä lähestyy yllättävä tilanne: “Katse taivaalle – värikkäät ilmiöt mahdollisia”

  Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  12.5.2021: Lisätty tilastotarkastelua.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 13.5. klo 10.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa