Sääuutiset ja blogi> Elokuun kuukausiennuste: Pitkä hellejakso näkyvissä, 30 asteen lukemat…
Kuukausiennuste |

Elokuun kuukausiennuste: Pitkä hellejakso näkyvissä, 30 asteen lukemat paikoin lähellä – ”Ukkostenkin riski kasvaa”

Aamuaurinko Lohtajalla elokuussa 2020.
Elokuulle ennakoidaan vielä lämpimiä päiviä. Auringon lisäksi ennusteissa on myös sateita ja ukkosia. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja

Tuore kuukausiennuste näyttää, että elokuu etenee Suomessa keskimääräistä lämpimämpänä tai keskimääräisissä lämpötiloissa. Edessä saattaa olla osassa maata pitempikin lämpimän sään jakso, jonka aikana voidaan mittailla paikoin jopa lähes 30 asteen lämpötiloja. Tämä viikko on melko vähäsateinen, mutta ensi viikolla helteiden lisäksi sateet ja ukkoset ovat näillä näkymin yleistymässä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 8. elokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan elokuun viikot ovat Suomessa keskilämpötiloiltaan tavanomaista lämpimämpiä tai paikoin ollaan ajankohdalle keskimääräisissä viikkojen keskilämpötiloissa. Tämän hetken päivittäissääennusteiden mukaan tulossa on hellejakso etenkin eteläiseen osaan maata. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Tällä viikolla Suomessa vaikuttaa laaja korkeapaineen alue, jonka vuoksi sateet pysyvät vähissä.

– Ennusteen mukaan seuraavilla viikoilla korkeapaine heikkenee. Elokuun puolivälin jälkeen painotus on loppuennusteen ajan pikemminkin matala- kuin korkeapaineiden puolella. Sää on kuitenkin ajankohtaan nähden lämmintä. Sateita tulee ajankohdalle tyypillisiä määriä tai tavanomaista enemmän, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 8.8.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
8.–14.8.Viikko on keskilämpötilaltaan laajalti keskimääräinen, etelässä hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sateita tulee selvästi vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä.Hyvä
15.–21.8.Viikko on keskilämpötilaltaan laajalti 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sateita tulee maan eteläpuoliskolla ajankohdalle melko tyypillinen määrä, maan pohjoispuoliskolla puolestaan tavanomaista enemmän.Kohtalainen
22.–28.8.Viikko on hieman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää ota kantaa.Heikko
29.8.–4.9.Kuunvaihteen viikko on keskilämpötiloiltaan lähellä keskimääräistä. Viikon sademääriin ennuste ei enää ota kantaa.Heikko

Elokuun 8. päivä alkanut viikko: Sää lämpenee viikon edetessä – hellettä osaan maata loppuviikolla

Suomi kuuluu tämän viikon ajan laajaan korkeapaineen alueeseen. Korkeapaine kattaa Pohjois-Euroopan ja työntää matalapainetoiminnan joko kauas Jäämerelle tai Välimeren suunnalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa laajalti lähellä tavanomaisia, mutta maan eteläosassa on 0,5–1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella tällä viikolla Suomessa ajankohdan tavanomaisia sademääriä vähäisempiä.

– Maan etelä- ja keskiosassa on pilvisempää keskiviikkoa lukuun ottamatta varsin aurinkoista ja pääosin poutaista, vaikka joinakin päivinä paikalliset sateet tai sadekuurot ovatkin mahdollisia. Päivälämpötilat nousevat viikon loppupuolta kohden maan eteläosassa alkuviikon 20–24 asteesta 25–27 asteen tuntumaan, Joanna Rinne sanoo.

Maan keskiosassa lämpötilat nousevat alkuviikon 17–20 asteen lukemista loppuviikon 20–25 asteeseen.

– Lapissa pysytellään pääosin 15 ja 20 asteen välillä, lähinnä Pohjois-Lapissa on ajoittain viileämpää. Pohjois-Suomessa sää on osin pilvistä ja vähintään paikallisia sateita liikkuu maan pohjoisosan yli päivittäin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta Länsi-Euroopassa on kuukausiennusteen mukaan selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Läntisessä Ranskassa viikon keskilämpötila on jopa 6–7 astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Kaakkoisen Euroopan puolella, esimerkiksi Kreikassa, on tavanomaista viileämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tällä viikolla Euroopassa sää on erityisen kuumaa Espanjan ja Ranskan suunnalla. Lämpötilat nousevat Espanjassa sekä Ranskassa päivittäin paikallisesti jopa 40 asteeseen. Kuuminta on tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikonloppuna. Muuallakin Länsi- ja Keski-Euroopassa on paikoin kuumaa. Esimerkiksi niin Lontoossa, Amsterdamissa kuin Hampurissakin lämpötilat nousevat viikon edetessä vajaasta 30 asteesta 30 asteen yläpuolelle, Joanna Rinne ennustaa.

Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla laajalti tavanomaista pienempiä pohjoisessa ja keskisessä Euroopassa. Kaakkoisessa Euroopassa puolestaan sataa enemmän kuin tähän aikaan yleensä.

Elokuun 15. päivä alkava viikko: Helle jatkuu – sää kuumenee entisestään? Myös sateita ja ukkosia liikkeellä

Näyttää siltä, että korkeapaine heikkenee 15. elokuuta alkavalla viikolla Suomessa.

– Painotus siirtyy pikemmin matala- kuin korkeapaineiden puolelle. Viikko on meillä kuitenkin kuukausiennusteen perusteella keskilämpötilaltaan selvästi, jopa 1,5–3 astetta, ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat nousevat ensi viikolla laajalti helteisiksi maan etelä- ja keskiosassa, etelässä paikoin jopa lähelle 30 asteen lukemia, Joanna Rinne kertoo.

Lapissa päivä- ja aluekohtainen vaihtelu lämpötiloissa näyttää olevan suurempaa, mutta ainakin Etelä-Lapissa helleraja saattaa joinakin päivinä rikkoutua.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat 15. elokuuta alkavalla viikolla pohjoisessa Suomessa keskimääräistä suurempia, maan eteläpuoliskolla lähellä ajankohdan keskiarvoja.

– Ensi viikon aikana sää on alkuviikolla melko aurinkoista, mutta paikallisia sadekuuroja ukkosineen voi esiintyä. Viikon puolivälin jälkeen sää muuttuu ennusteiden mukaan sateisemmaksi, samalla ukkostenkin riski kasvaa. Yli viikon päähän ulottuva ennuste sisältää kuitenkin jo paljon epävarmuutta, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Lue myös: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Muun Euroopan osalta kuukausiennuste näyttää, että 15. elokuuta alkava viikko on ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi laajalti Pohjois- ja Keski-Euroopassa. Espanjassa ja Ranskassa viikon keskilämpötila laskee tavanomaista lämpimämmästä lähemmäs ajankohdan tavanomaisia lämpötiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ennusteiden mukaan ainakin osaan Länsi-Euroopasta leviää sateisempaa ja viileämpää ilmaa.

Elokuun 22. ja 29. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää elokuun loppu?

Uuden kuukausiennusteen perusteella 22. elokuuta alkava viikko on Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpi, 29. elokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä lukemia. Sään ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo näin pitkälle menevissä ennusteissa. Sademääriin ennuste ei enää juuri ota kantaa.

Länsi-Euroopassa painotus on 22. ja 29. elokuuta alkavilla viikoilla ajankohtaan nähden lämpimään säähän päin. Itä-Euroopassa viikkojen keskilämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä tai paikoin keskimääräistä lämpimämpiä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 10.8.2022 klo 09.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat