Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Maailman kuivimmalla alueella koettiin niin erikoinen rajuilma, että skorpionitkin sekosivat: Satoja ihmisiä sairaalaan
  Uutiset |

  Maailman kuivimmalla alueella koettiin niin erikoinen rajuilma, että skorpionitkin sekosivat: Satoja ihmisiä sairaalaan

  Egyptin myrsky
  Ukkosmyräkkä eteläisessä Egyptissä aiheutti skorpionien joukkopaon ihmisten koteihin. Kolme ihmistä menehtyi ja satoja joutui sairaalaan. Kuvat: Pixabay

  Egyptin eteläisissä osissa Aswan-nimisessä kaupungissa ja Punaisenmeren rannalla koettiin viikonloppuna niin erikoinen ukkosmyräkkä, että paikallisten asukkaiden lisäksi myös skorpionit sekosivat. Episodin seurauksena kolme ihmistä menehtyi ja satoja joutui sairaalahoitoon.

  Egypti kuuluu maapallomme vähäsateisimpiin valtioihin. Ainoastaan kapealla rantakaistaleella Välimeren tuntumassa vuosisadanta ylittää 200 millimetriä, mutta suuressa osassa maata se jää alle 20 millimetriin, eteläisissä osissa paikoin vain muutamaan millimetriin. Joinakin vuosina ei nähdä pisaran pisaraa.

  Viime viikonloppuna sääntöön tuli kuitenkin poikkeus ja osassa kaakkoista Egyptiä Punaisenmeren rannalla satoi vuorokaudessa moninkertainen määrä vuosisadantaan nähden. Aluetta ravisteli poikkeuksellinen ukkosmyräkkä rankkasateineen ja rakeineen – sosiaaliseen mediaan upotettujen videoiden perusteella salamointi on ollut erittäin intensiivistä.

  Odottamaton rajuilma – kenties vain kerran tai pari vuosisadassa esiintyvä sellainen – pisti paikallisen eläinkannan sekaisin. Rankkasade ja rakeet aiheuttivat skorpionien joukkopaon, kun ne lähtivät etsimään suojaa sisätiloista.

  Tarinalla ei ole onnellista loppua, sillä hätääntyneet skorpionit olivat myrkyllistä sorttia ja tunkeutuivat paikallisten asukkaiden koteihin.

  Egyptin kuiviin oloihin nähden poikkeukselliset ja pitkäkestoiset ukkossateet liittyivät rintamavyöhykkeeseen, joka jakoi kaksi erilaista ilmamassaa toisistaan. Länsipuolelle virtasi Välimereltä viileämpää ja kuivempaa ilmaa, kun taas rintaman itäpuolella oli kuumaa aavikkoilmaa. Myöhemmin samainen ukkosrintama aiheutti tulvia Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

  On hyvin erikoista, että yhdellä maapallomme kuivimmista alueista ylipäänsä kehittyi näin pitkäkestoinen ukkos- ja rankkasadetilanne, sillä kuivilla aavikkoalueilla on saatavilla hyvin niukasti vesihöyryä ukkospilvien kehitykselle.

  On arveltu, että ilmastonmuutoksen myötä vastaavanlaiset rankkasade-episodit saattavat nurinkurisesti jopa yleistyä aavikkoalueilla Afrikassa ja Saudi-Arabiassa.

  Lue seuraavaksi: YK:n ilmastokokous päättyi kaksijakoisissa tunnelmissa – ministeri Krista Mikkonen: Ilmastotoimien tahtia on kiristettävä nopeasti

  Lähteet: CNN ja NOAA

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 16.11.2021 klo 08.33

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat