Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Lokakuun ja syyslomien sää!
  Uutiset |

  Kuukausiennuste: Lokakuun ja syyslomien sää!

  Lokakuussa ruska vaihtuu paljaisiin oksiin ja kadut kiiltelevät sadeiltoina.
  Lokakuussa ruska vaihtuu paljaisiin oksiin ja kadut kiiltelevät sadeiltoina. Vasen kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 3.10.2021. Oikea kuva: Joanna Rinne, Helsinki, arkistokuva

  Lokakuu alkaa vuodenaikaan nähden lämpimänä, mutta sateisena. Tilanne kuitenkin muuttuu syyslomien alkaessa.

  Tällä viikolla sää on selvästi vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää, vaikka sateista. Viikon keskilämpötila on 2–4 astetta korkeampi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Suurin poikkeama keskilämpötilaan nähden on maan länsiosassa.

  Päivittäisennusteissa lämpö näkyy: päivälämpötilat ovat lämpimimmillään etelässä 11–14 asteen tuntumassa ja aluksi Lapissakin 10 asteessa. Lapissa sää jäähtyy kuitenkin selvästi viikon edetessä.

  Ensi viikon eli koululaisten ensimmäisen syyslomaviikon aikana ilmavirtaukset saattavat ennusteiden mukaan kääntyä pohjoisen puolelle, ja viikko kokonaisuutena on kuukausiennusteessa korkeintaan vuodenajan keskiarvojen tasolla, jopa niitä viileämpi.

  Seuraavilla viikoilla kuukausiennusteen värit jäävät heikoiksi. Se saattaa kertoa vuodenajalle keskiarvoisista lämpötiloista, tai mahdollisesti siitä, että koko kuukausiennusteen muodostavat 50 osaennustetta ovat erimielisiä siitä, mihin suuntaan lämpötilat loppukuuta kohden kehittyvät.

  Tilastojen mukaan lokakuun alussa päivälämpötilat ovat maan eteläosassa 10–12 asteessa, kuun puolivälissä 8–10 asteessa ja kuun lopulla 4–8 asteessa.

  Maan keskivaiheilla kuun alussa keskimääräinen päivälämpötila on 8–10 astetta, kuun puolivälissä 4–8 astetta ja kuun lopulla 0–4 astetta.

  Meri-Lapissa lämpötilakeskiarvot ovat maan keskiosan tasoa. Muualla Lapissa keskimääräisen lokakuun alussa on päivisin 4–8 astetta, lokakuun puolivälissä 0–4 astetta ja kuun lopulla −2...+2 astetta.

  Sateita tulee tällä viikolla runsaasti – Italiassa satoi maanantaina Suomen vuotuinen sademäärä puolitoistakertaisesti

  Sateisuus näkyy tämän viikon kuukausiennustevideoilla selvästi. Suomi on Adrianmeren seudun maiden ohella yksi Euroopan vuodenaikaan nähden sateisimpia alueita.

  Sadetilanne ei meillä ole kuitenkaan yhtä paha kuin Italian Liguriassa, jossa satoi maanantaina 24 tunnin aikana 925,8 millimetriä vettä – siis puolestatoista lähes kahteen kertaan Suomen vuotuinen sademäärä vuorokaudessa.

  Koululaisten syyslomaviikoilla eli 11.10., 18.10. ja 25.10. alkavilla viikoilla sademäärät ovat Suomessa kuukausiennusteen mukaan vuodenajan keskiarvon tuntumassa tai korkeintaan hieman sitä runsaampia. 

  Kuun lopun lähestyessä värien puute ennustekartoilla kielii pikemmin siitä, että ennuste on muuttunut epävarmaksi, kuin siitä, että sateita olisi odotettavissa vuodenajan keskiarvon verran.

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Joanna Rinne

  Päivitetty 5.10. klo 17.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat