Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla lumipeite karttuu etenkin etelässä ja idässä – loppuviikosta…
Uutiset |

Alkuviikolla lumipeite karttuu etenkin etelässä ja idässä – loppuviikosta lauhat länsituulet mahdollisia 

Lumipyry heikentää ajokeliä sekä tuulen pöllyttämän että tielle kertyvän lumen kautta.
Huonoa ajokeliä on odotettavissa monin paikoin myös alkuviikolla. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 22.11.2023

Viikon alkupuoliskon Suomen sää on kahtiajakoista. Hidas matalapaine liikkuu itään maan eteläpuolella ja tuo hajanaisia lumisateita. Pohjoiseen puolestaan vahvistuu korkeapaine. Viikonloppuna voimakas matalapaine voi tuoda lauhempaa ilmaa.

Maanantaina matalapaine lähestyy Suomea lounaasta. Etelärannikolla lumisade voimistuu päivän kuluessa ja ajokeli jatkuu huonona. Rannikon tuntumassa lunta sataa paikoin sakeasti. Puuskainen itätuuli saa lumen pöllyämään.

Muualla maassa lumisateet jäävät heikoiksi. Pilvisyys on yleisesti runsasta, mutta paikoin lännessä sekä etenkin Lapissa pilvipeite pääsee rakoilemaan. 

Maanantain pakkaslukemat vaihtelevat maan etelä- ja länsiosassa 2 ja 12 asteen välillä. Pohjoisessa pakkasta on enimmäkseen 10–17 astetta, mutta pilvipeitteen rakoillessa voi varsinkin Itä-Lapissa olla kylmempää. 

Tiistaista torstaihin muutokset säässä vähäisiä

Tiistain ja torstain välillä säässä tapahtuu varsin vähän muutoksia. 

Matalapaine Suomen eteläpuolella liikkuu hyvin hitaasti idemmäksi. Maan etelä- ja keskiosassa sää on pääosin pilvinen ja monin paikoin sataa lunta. Enimmät lumisateet painottuvat maan etelä- ja itäosiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisade on varsin hajanaista ja lumikertymä vaihtelee paikallisesti jonkin verran. Torstaihin mennessä lunta voi kertyä maan eteläosasta maan itäosaan ulottuvalla alueella monin paikoin 5-15 cm, suurimpien kertymien painottuessa etelärannikolle ja itään.

Lumisateet painottuvat alkuviikolla etelään ja itään. 
Lumisateet painottuvat alkuviikolla etelään ja itään.  Kuva: Foreca

Lapin säähän vaikuttaa samaan aikaan vahvistuva korkeapaine. Sää on pääosin poutainen ja lumisateet jäävät vähäisiksi. Pilvisyydessä ja sitä myötä pakkaslukemissa tulee olemaan reilusti paikallista vaihtelua.

Selkeimpinä ja heikkotuulisimpina hetkinä pakkasta on pohjoisessa 20–30 astetta, kun taas etelässä pakkanen pysyy enimmäkseen heikkona ja rannikolla voidaan käydä paikoin nollan vaiheilla.

Loppuviikolla lännestä voi saapua voimakas matalapaine

Viikonlopuksi ennusteen epävarmuus kasvaa merkittävästi. Sunnuntain ennusteiden valossa etelätuuli alkaa voimistua perjantaina lännestä lähestyvän voimakkaan matalapaineen edellä. 

Kyseinen matalapaine toisi suureen osaan maata lumisateita, mutta etelään myös vesisadetta. Pohjoisessa pakkanen voi heiketä viiden asteen vaiheille, ja etelässä lämpötila nousee paikoin plussan puolelle.

Viikonloppuna matalapaineen keskus saapuu sunnuntain ennusteiden valossa voimakkaana Ruotsin yli Suomeen. Nyt ennusteessa on sunnuntaille myrskytuulia läntisille merialueille, runsaita lumi- sekä vesisateita suureen osaan maata sekä maan länsiosaan lähes +5 asteen lämpötiloja.

Ennusteen epävarmuus on kuitenkin suuri jo perjantaista alkaen ja loppuviikon osalta yksityiskohdat tarkentuvat vasta viikon edetessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joonas Koskela
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat