Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kova helle jatkuu, näillä alueilla ukkonen todennäköisintä lähipäivinä…
Uutiset |

Kova helle jatkuu, näillä alueilla ukkonen todennäköisintä lähipäivinä – myös koulujen päättäjäispäivänä lämpöä ja paikoin jyrinää

Toukokuun aurinkoa ja salamointia.
Viikon ennusteessa on lämmintä säätä sekä sade- ja ukkoskuuroja. Kuvat: Maarit Siitonen, Valkeala, 25.5.2024 ja Ulla Ahlmen-Laiho, Paattinen, 25.5.2024

Helleaalto on vallannut alaa Suomessa. Lämpö jatkuu myös loppuviikolla, paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja. Myös lauantaina koulujen päättäjäisiä, lakkiaisia ja valmistujaisia vietetään laajalti lämpimässä säässä, lisäksi kannattaa varautua sade- ja ukkoskuuroihin. Loppuviikolla öisin voidaan olla paikallisesti jopa lähellä trooppisen yön lukemia. Ensi viikolla sää saattaa viiletä selvästi ja muuttua sateisempaan suuntaan, mutta ennusteet ovat vielä epävarmoja.

Helteinen sää jatkuu suuressa osassa maata tämän viikon ajan. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Tiistaina mitattiin vuoden tähän asti korkein lukema, jo 29,2 astetta.

– Jopa 30 asteen rajan rikkoutuminen voi olla paikallisesti mahdollista etenkin keskiviikkona, mutta mahdollisesti viikon muinakin päivinä. Päivittäin tulee sade- ja ukkoskuuroja jossakin osassa Suomea, mutta silti suurimmassa osassa maata sää on aurinkoinen ja poutainen. Sade- ja ukkoskuurojen esiintymisalueet vaihtelevat päivittäin. Ensi viikolla säätyypin muuttuminen viileämmäksi on mahdollista, mutta vielä epävarmaa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lähipäivinä sade- ja ukkoskuurot on todennäköisimpiä seuraavilla alueilla:

  • Keskiviikko: maan eteläosa kaakkoon painottuen, paikallisesti Kainuu, Koillismaa ja Lappi
  • Torstai: maan etelä- ja keskiosa

Loppuviikon sade- ja ukkoskuurojen alueet eivät ole vielä hyvin ennustettavissa, vaan ennusteet tarkentuvat viikon edetessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös yöt ovat tällä viikolla laajalti lämpimiä.

– Jopa trooppinen yö eli yö, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteen, voi tulevina öinä olla maan etelä- ja keskiosassa paikallisesti mahdollista. Mahdollinen trooppisen yön havainto jäänee kuitenkin yksittäiseksi, yleisemmin maan etelä- ja keskiosan yölämpötilat ovat 15 asteen molemmin puolin, Joanna Rinne ennustaa.

Lue myös: Mikä on trooppinen yö? 

Hellettä Pohjois-Lapissa asti – sade- ja ukkoskuurot viilentävät paikallisesti

Tiistain sää on ollut suuressa osassa maata aurinkoinen, pohjoisessa pilvisyys on paikoin runsaampaa. Pohjoisessa, etenkin Keski- ja Itä-Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa tulee paikoin sade- ja ukkoskuuroja. Sade- ja ukkoskuuroja tulee paikoin myös maan keskiosassa sekä kaakossa.

Keskiviikon vastaiseksi yöksi sää poutaantuu. Yölämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 11–17 astetta, Lapissa 3–13 astetta.

Keskiviikkona sää on suuressa osassa maata aurinkoinen, paikoin pilvisyys vaihtelee.

– Iltapäiväkuuroja ukkosineen on odotettavissa maan eteläosassa kaakkoon painottuen sekä paikallisesti Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Suurimmassa osassa maata sää on kuitenkin aurinkoinen ja poutainen. Päivälämpötila on keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 24–28 astetta, paikoin voi olla kuumempaakin. Pohjoisessa on 16–26 astetta, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta ennuste perjantaille asti!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina sää jatkuu laajalti aurinkoisena, mutta maan etelä- ja keskiosassa tulee monin paikoin iltapäivän sade- ja ukkoskuuroja.

– Päivälämpötila on enimmäkseen 24–28 astetta, helteille noustaan Pohjois-Lappia myöten. Maan etelä- ja keskiosassa sadekuurot viilentävät säätä paikoin kohdalle osuessaan, Joanna Rinne toteaa.

Myös loppuviikolla lämmintä – lakkiaispäivänä ja koulujen päättäjäispäivänä kannattaa varautua sade- ja ukkoskuuroihin

Nyt näyttää, että loppuviikko ei tuo säähän suuria muutoksia.

Ylioppilasjuhlia, valmistujaisia ja koulujen päättäjäisiä vietetään lauantaina 1. kesäkuuta.

– Sää on loppuviikolla edelleen jopa helteisen lämmintä. Iltapäiväkuuroja tulee paikoin koko maassa. Loppuviikon sadekuurojen tarkemmat esiintymisalueet eivät kuitenkaan ole vielä hyvin ennustettavissa, vaan ennusteet tarkentuvat viikon edetessä. Lauantaiksi ulkoilmajuhlia suunnittelevien kannattaa varautua iltapäivän sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuuteen. Kesäpäiville ominaiset sadekuurot voivat ilmestyä lyhyellä varoitusajalla ja sataa paikallisesti rankastikin, kun taas lähiseudulla sää voi pysyä poutaisena, Joanna Rinne toteaa.

Ennuste iltapäiville 1.–2.6.2024.
Ennuste iltapäiville 1.–2.6.2024. Sää jatkuu viikonloppuna laajalti lämpimänä, paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja. Sateiden ennusteet tarkentuvat viikon edetessä.

Ensi viikon ennusteissa on vielä epävarmuutta, mitä säässä tulee tapahtumaan.

– Ensi viikolla sää saattaa muuttua selvästi viileämpään ja sateiseen suuntaan. Ennusteissa on ollut kuitenkin suurta vaihtelua – osa ennusteista näyttää sään viilenevän, kun taas toiset ennusteet näyttävät lämmön palaavan lyhyen lämpötilojen notkahduksen jälkeen. Vielä ei tiedetä, kumpaan suuntaan sää Suomessa kääntyy, Joanna Rinne sanoo.

Lue seuraavaksi: Kuumuus on yltynyt: Tiistaina mitattiin vuoden uusi lämpöennätys – jo yli 29 astetta

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 28.5.2024 klo 18.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat