Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pilvinen pakkassää jatkuu alkuviikolla, mutta muutos lähestyy – viikon puolivälistä alkaen lumipyryä ja pohjoisessa jälleen kireää pakkasta
  Uutiset |

  Pilvinen pakkassää jatkuu alkuviikolla, mutta muutos lähestyy – viikon puolivälistä alkaen lumipyryä ja pohjoisessa jälleen kireää pakkasta

  Lumipyryä metsässä
  Lumisateinen sää jatkuu. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä 16.12.2019

  Kaamos on päättynyt Suomen pohjoisimmallakin seudulla, mutta talvea on vielä jäljellä. Viikko alkaa suuressa osassa maata pilvisessä ja ajoittain lumisateisessa säässä. Viikon puolivälin jälkeen sää vaihtuu äkisti vaihtelevampaan ja Suomen eri puolilla on tulossa lumipyryä, kireää pakkasta ja jopa lauhaa säätä vesisateineen.

  Viime päivinä maan eteläosassa asti ajoittain vallinneet kovat pakkaset väistyvät hetkeksi. Kylmimmät lämpötilat painottuvat alkuviikosta Lappiin, jossa lännessä lämpötila voi laskea lähelle -20 astetta, muualla maassa jäädään enimmäkseen alle 10 pakkasasteeseen.

  Pilvisyys on maanantaina ja tiistaina melko runsasta. Yleisimmin pilvipeite rakoilee etelässä sekä Lapissa, ja tiistain aikana sää alkaa muuttua Lapissa vähitellen selkeäksi.

  Maanantaina Lapin koillisosassa satelee lunta, muuten heikot lumisateet painottuvat maan länsiosaan ja leviävät illasta alkaen itäänkin. Lumikuuroja voi myös ajautua mereltä etelärannikolle.

  Huurtuneita oksia.
  Aurinko voi välillä pilkahtaa pilvenraosta. Kuva: Maarit Siitonen, Laukaa, 14.1.2021

  Tiistaina etelässä sekä maan keskivaiheilla satelee jo maanantaita enemmän lunta. Etelään leviää lounaasta paikoin runsaampia lumikuuroja ja eteläisillä merialueilla tuuli alkaa voimistua lännen laajan matalapaineen alueen lähestyessä Suomea.

  Keskiviikkona pohjoisen ylle leviää hyvin kylmää arktista ilmamassaa, mutta Itämerellä on jo lähestymässä lauhaa ilmaa; Ruotsin eteläosassa lämpötila voi kohota iltapäivällä jopa +7 asteeseen. Suomessa on edelleen laajalti pilvistä ja myös Lapissa pilvisyys lisääntyy jälleen monin paikoin. Aluksi paikallisia lumisateita tulee maan keskiosassa, mutta uusi lumisadealue leviää lounaasta jo illaksi maan eteläosaan. Idänpuoleinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi. Lämpötila on keskiviikkona päivällä maan etelä- ja keskiosassa 5–10, pohjoisosassa 10–20 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa voi olla muutaman asteen kylmempääkin.

  Loppuviikosta lumipyryä, lounaassa lauhtuvaa

  Torstaina puuskainen tuuli voimistuu suuressa osassa maata kohtalaiseksi, mahdollisesti jopa navakaksi. Lunta pyryttää etelän lisäksi monin paikoin myös maan keskiosassa. Lämpötila on päivällä lounaisrannikolla 1–7, muualla maan etelä- ja länsiosassa 6–10 pakkasasteessa. Idässä pakkasta on 10–17 astetta, samoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Lapissa on enimmäkseen 20–25 astetta pakkasta, mutta heikkotuulisilla ja selkeillä alueilla lämpötila voi laskea lähemmäs 30 pakkasastetta. Viima lisää pakkasen purevuutta lähes koko maassa.

  Tammikuinen lumimyräkkä toi Etelä-Suomeen reippaasti lunta.
  Lumimyräkkä toi aiemmin tammikuussa Etelä-Suomeen runsaasti lunta ja lisää on vielä tulossa. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 13.1.2021

  Tämänhetkisen ennusteen mukaan perjantaina sää lauhtuu maan lounaisosassa, jossa voi olla paikoin jopa noin +3 astetta. Samalla lounaassa vielä ajoittain tulevat sateet muuttuvat vesisateiksi, vaikka muualla maassa pyryttää monin paikoin lunta. Vetenä tulevan sateen määrä jäänee kuitenkin vähäiseksi. Pohjoisessa on edelleen laajalti lähellä 20 pakkasastetta, Lapin pohjoisosassa noin 25 pakkasastetta.

  Viikonloppuna ero Suomen eri osien välillä jatkuu samankaltaisena: lounaassa on lauhaa ja Lapin pohjoisosassa kireää pakkasta. Lumisateet vähenevät hiljalleen, mutta tulevat tuulen vuoksi laajalti pyrynä.

  Anna Latvala

  Päivitetty 17.1. klo 18.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa