Sääuutiset ja blogi> Lähipäivien matalapaine yhä arvoitus: Sateet voivat olla runsaita –…
Uutiset |

Lähipäivien matalapaine yhä arvoitus: Sateet voivat olla runsaita – myrskykin mahdollista

Tuulinen ja sateinen lokakuun aamu Nokialla Pyhäjärven rannalla.
Lähipäivien ennusteissa on sateita. Merellä tuuli voimistuu. Kuva: Pirjo Räisänen, 7.10.2021

Suomeen yltää tämän hetken ennusteen mukaan tiistai-illan ja keskiviikon aikana matalapaine, joka voi tuoda runsaita sateita ja voimistaa tuulia, mahdollisesti jopa myrskyksi asti. Matalapaineen reitti on kuitenkin vielä vaihdellut ennusteissa merkittävästi. Välillä runsaat sateet ja voimakkaat tuulet ovat näyttäneet tulevan Suomeen, välillä ne ovat näyttäneet jäävän Suomen eteläpuolelle. Etenkin Keski- ja Pohjois-Lapissa osa sateista on lähiaikoina lunta ja räntää.

Lähipäivien säässä on seurattavana vaikeasti ennustettava matalapaine. Tämän hetken ennusteen mukaan matalapaine toisi Suomeen paikoin runsaitakin sateita. Myös myrskytuulet voivat olla mahdollisia, mutta ennusteessa on edelleen runsaasti epävarmuutta.

– Tiistaina illalla ja keskiviikkona Suomenlahdella liikkuu matalapaine itään. Matalapaineen sateet leviävät uusimman ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosaan asti. Tuuli voimistuu Suomenlahdella kovaksi, mahdollisesti myrskyksi asti, mutta näillä näkymin voimakkain tuuli olisi Viron ja Venäjän rannikolla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

– Säätilanteen ennustettavuus heikkenee entisestään loppuviikolla, mutta Suomeen virtaa silloin pohjoisesta kylmää ilmaa ja lämpötila laskee edelleen. Seuraava matalapaine lähestyy jo viikonloppuna.

Kahden vuorokauden sademäärät voivat olla paikoin 20–50 millimetriä – myrskykin mahdollista, mutta ei varmaa

Jo maanantaina lännestä on tulossa Suomeen yksi matalapaine, johon liittyvä hajanainen sadealue leviää illalla maan länsiosaan ja Länsi-Lappiin. Yöllä ja tiistaiaamuna sateet liikkuvat lähes koko maan pituudelta itään.

Lämpötilat ovat tiistain vastaisena yönä etelässä 10 asteen vaiheilla, maan keskiosasta Pohjois-Pohjanmaalle 5–10 astetta ja Lapissa enimmäkseen 0–5 astetta. Pilvipeitteen rakoillessa Pohjois-Lapissa voidaan kuitenkin käväistä pakkasella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaina päivällä enimmät sateet väistyvät Suomen itäpuolelle, mutta uusi syvenevä matalapaine on jo tulossa Ruotsissa kohti Suomea.

Päivälämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–12 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa kuitenkin vain 2–6 astetta.

– Tämän hetken ennusteen mukaan tiistaina illalla jopa runsasta sadetta tulee jo lounaassa, vähitellen illan edetessä laajemmin maan etelä- ja keskiosassa. Tuuli voimistuu Suomenlahdella kovaksi, ja on myös myrskyn mahdollisuus. Maan etelä- ja itäosan sisämaassa tuuli on puuskaista. Nyt näyttää, että tuuli olisi voimakkaimmillaan keskiviikkoaamuna, mutta edelleen on mahdollista, että myrskytuulet jäävät Viron ja Venäjän rannikolle tai että tuulet eivät edes voimistu myrskyksi asti, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta lähipäivien ennuste!

Keskiviikon vastaisena yönä lämpötilat ovat laajalti 5–10 asteessa, Koillismaalla ja Lapissa on 0–5 astetta.

– Tiistai-illan ja keskiviikon enimmät sateet painottuvat näillä näkymin Vaasa–Ilomantsi-linjan eteläpuolelle. Muualla tulee sadekuuroja, Keski- ja Pohjois-Lapissa myös vähän räntää tai lunta. Kahden vuorokauden sadekertymä on tämän ennusteen perusteella maan etelä- ja itäosassa monin paikoin 20–50 millimetriä, mutta ennuste elää vielä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona päivällä lämpötila on etelässä ja lännessä 8–13 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 5–10 astetta. Lapin pohjoisosassa on 0–5 astetta.

Tällä hetkellä näyttää, että matalapaine sateineen väistyy Suomen itäpuolelle keskiviikkona iltaa kohti.

Torstain vastaisena yönä Lapissa jo kylmenee niin, että pakkasta on laajalti 0–5 astetta. Muualla maassa on 3–7 plusastetta.

Kylmää ilmaa virtaa Suomeen pohjoisesta – loppuviikolla etelässäkin voidaan jäädä päivällä alle 10 asteeseen, yöpakkaset leviävät

Torstaina sateita liikkuu maan keskivaiheilla kohti kaakkoa. Luoteenpuoleinen tuuli on kohtalaista.

– Baltiassa kulkee jo seuraava matalapaine itään, mutta näillä näkymin se ei yllä Suomeen asti. Suomeen leviää torstaina pohjoisesta kylmempää ilmamassaa. Päivällä etelässä lämpötila on vielä 8–12 astetta, mutta maan keskiosassa on 5–10 ja pohjoisessa 1–5 astetta.

Perjantain vastaisena yönä lämpötila vaihtelee maan keskiosassa nollan molemmin puolin, pohjoisessa on enimmäkseen 0–5 pakkasastetta. Etelässä on 0–5 plusastetta.

– Perjantaina ja viikonloppuna kolea sää jatkuu. Sadekuuroja kulkee siellä täällä. Päivisin lämpötila voi jäädä käytännössä koko maassa alle 10 asteeseen. Lännestä on jo lähestymässä seuraava matalapaine, mutta sen ajoitus ja reitti tarkentuvat lähempänä, Anna Latvala kertoo.

Varsinkin yöaikaan joitakin lumihiutaleita saattaa paikallisesti sataa pohjoisen lisäksi tämän viikon mittaan myös maan keskiosassa. 

Lue seuraavaksi: Syyskuu oli Suomessa ennätyslämmin: Lämpöä enimmillään 24,1 astetta, mutta kuukausi toi myös jopa 25 senttimetriä lunta – Varpu-myrsky riepotteli maata

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 2.10.2023 klo 18.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat