Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syyskuun viimeisinä päivinä itätuulta ja paikoin sadetta – lämpötila…
Uutiset |

Syyskuun viimeisinä päivinä itätuulta ja paikoin sadetta – lämpötila kohoaa alkuviikolla vielä osassa maata 15 asteen tuntumaan

Syksyllä sopiva tuulensuunta lisää lintujen syysmuuttoa etelään.
Pilvet ja auringonpaiste vuorottelevat syys–lokakuun vaihteen viikolla varsinkin etelässä ja maan keskivaiheilla. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 24.9.2022

Syyskuun viimeinen viikko alkaa melko tasaisessa, syksyisessä säässä. Sateet painottuvat paljolti etelään ja maan keskivaiheille, ja paikoin voi olla sumua. Lämpötila pysyttelee iltapäivisin 5 ja 15 asteen välillä, mikä on vuodenaikaan nähden lähellä tavanomaista.

Viikon alussa Suomen koillispuolella säähän vaikuttaa korkeapaine, ja lännessä Pohjois-Atlantilla oleva laaja matalapaineen alue vaeltaa vähitellen Suomen eteläpuolelle. Näiden välillä vallitsee idän ja kaakon välinen ilmavirtaus, ja samalla Suomeen leviää ajoittaisia sateita. Sään vaihtelu jää alkuviikon aikana melko pieneksi. 

Lue myös, mikä on sumu ja miten se muodostuu: Sumu on pilvi maan päällä, mutta mitä ovat utu ja auer?

Vähitellen voimistuvaa tuulta

Maanantaina tuulee heikosti tai kohtalaisesti enimmäkseen kaakon puolelta. Pilvisyys on aluksi runsasta, ja aamulla on etenkin idässä paikoin sumua. Heikkoja sateita tulee siellä täällä pitkin maata, mutta vähiten pohjoisessa. Lounaisrannikolla tulee myös sadekuuroja.

Päivän mittaan sää muuttuu kuitenkin etelässä ja lännessä aurinkoisemmaksi, ja pilvipeite rakoilee myös idässä ja pohjoisessa. 

Maanantaina iltapäivällä lämpötila kohoaa paikoin Lapissa asti 10 asteen tuntumaan.
Maanantaina iltapäivällä enimmät sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa. Kuva: Foreca

Lämpötila kohoaa maanantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 9–14 asteeseen ja pohjoisosassa 5–10 asteeseen. Kilpisjärvellä voi olla vähän muuta maata viileämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaisena yönä Itä-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen leviää idästä uusia sateita. Lämpötila on yöllä yleisesti 2–7 plusastetta.

Tiistaina säätilanne ei paljon muutu. Itätuuli on heikkoa tai kohtalaista, ja pilvisyys on suuressa osassa maata runsasta. Sateet painottuvat kaakosta Perämeren rannikolle yltävälle alueelle. Aurinkoisinta on aivan lännessä sekä lounaassa.

Päivälämpötila on lännen aurinkoisilla alueilla 12–15 astetta, muualla maassa enimmäkseen 7–12 astetta. Yölämpötila pysyttelee 2–7 asteessa.

Tiistaina hajanainen sadealue kulkee Suomen yli kaakosta Perämerelle, mutta muuallakin maassa voi paikallisesti sadella.
Tiistaina päivällä enimmät sateet tulevat maan itäosassa, Keski-Suomessa sekä Perämeren ympäristössä. Kuva: Foreca

Keskiviikkona Suomi jakautuu sään suhteen kahteen osaan, kun matalapaine siirtyy Suomen eteläpuolelle ja lähestyy.

Maan etelä- ja keskiosassa itätuuli voimistuu kohtalaiseksi ja pilvisyys vaihtelee, ja monin paikoin tulee sadekuuroja. Päivälämpötila on 9–13 astetta. 

Pohjois-Suomessa sen sijaan etelän ja idän välinen tuuli on melko heikkoa. Sää on enimmäkseen pilvinen, paikalliset sateet jäävät vähäisiksi ja päivälämpötila pysyttelee 5–10 asteessa.

Keskiviikkona enimmät sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa.
Keskiviikkona vähiten sataa Pohjois-Suomessa. Kuva: Foreca

Loppuviikolla sateisempaa

Viimeisimpien ennusteiden mukaan sää muuttuu viikon lopulla sateisempaan suuntaan. Jo torstaina eteläiseen Suomeen leviää mahdollisesti sadealue, joka etenee vähitellen pohjoiseen asti. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Syys–lokakuun vaihteessa pitkin maata on sateen mahdollisuus, ja osa sateesta voi tulla Lapissa myös räntänä tai lumena. Päivälämpötila on edelleen 5–15 astetta. Lokakuu alkaa siis tänä vuonna näillä näkymin perinteisessä syyssäässä.

Muistatko vielä, millainen oli viime vuoden lokakuu? Katso täältä: Lokakuu oli laajalti tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi – jopa poikkeuksellisia lumimääriä

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien ennuste!

Päivitetty 25.9.2022 klo 18.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat