Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tammikuun viimeiselle kokonaiselle viikolle odotettavissa vaihtelevaa säätä…
Uutiset |

Tammikuun viimeiselle kokonaiselle viikolle odotettavissa vaihtelevaa säätä – yhtenä päivänä voi föhnata kunnolla

Viikko päättyi suuressa osassa maata pilvisessä ja heikkotuulisessa pakkassäässä.
Viikko päättyi suuressa osassa maata pilvisessä ja heikkotuulisessa pakkassäässä. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 22.1.2023

Viikonlopun leppoisat ulkoilusäät vaihtuvat tuulisempaan ja ajoittain sateisempaan säähän. Lunta saadaan vähän lisää eri puolilla maata, mutta myös vesisadetta on odotettavissa.

Viikko alkaa lähes koko maassa poutaisessa pakkassäässä. Etelässä ja maan keskivaiheilla on enimmäkseen pilvipoutaa, mutta paikoin pilvipeite voi hieman rakoilla. Pohjoisessa on selkeämpää, mutta joitakin lumikuuroja voi päästä ajautumaan lännestä Luoteis-Lappiin.

Etelän ja lounaan välinen tuuli voimistuu lännestä alkaen. Etenkin pohjoisessa voimistunut tuuli lisää pakkasen purevuutta, vaikka pakkaslukemat itsessään ovat melko maltillisia. Koko maassa ollaan pääosin 0…-10 asteen haarukassa.

Viikko alkaa pilvipoutaisessa pakkassäässä, tiistaina lauhtuu maan eteläosassa.
Viikko alkaa pilvipoutaisessa pakkassäässä, tiistaina lauhtuu maan eteläosassa. Kuva: Foreca

Tiistaiyönä maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu lumisateita kaakkoon. Lännessä saattaa seassa olla myös jäätävää sadetta. Viimeiset lumisateet viipyvät idässä vielä aamupäivään, ennen väistymistään itään. Idässä lumipeite kasvaa joillakin senteillä, muuten kertymät ovat vähäisiä.

Sateiden jälkeen sää lauhtuu lännestä alkaen ja tiistaina päivällä lämpötila käväisee lännessä ja etelässä nollassa tai pari astetta plussan puolella. Idässä ja pohjoisessa pysytään vähän pakkasella. Illaksi lämpötila painuu myös etelässä monin paikoin nollaan tai hieman pakkaselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikolle kunnon föhn-tuulta

Keskiviikko näyttää sunnuntain ennusteiden valossa tulevan viikon päivistä lauhimmalta. Pohjois-Atlantilta saapuva matalapaine ja Euroopan yllä oleva korkeapaine saavat länsituulen voimistumaan ja Norjan vuoriston yli virratessaan ilma kuivuu ja lämpenee tehokkaasti.

Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

Tehokkaimmin föhn-tuulen vaikutus tuntuu tällä kertaa näillä näkymin Pohjois-Pohjanmaan seudulla, missä lämpötila voi nousta keskiviikkona jopa +5 asteen vaiheille. Plussan puolelle lämpötila kohoaa Lappia lukuun ottamatta, siellä pysytään pakkasella ja tuulet ovat heikkoja.

Keskiviikkona 25.1. föhn-tuuli voi nostaa lämpötilan Pohjanmaan seudulla jopa +5 asteen vaiheille.
Keskiviikkona 25.1. föhn-tuuli voi nostaa lämpötilan Pohjanmaan seudulla jopa +5 asteen vaiheille. Kuva: Foreca

Lappiin saapuvan matalapaineen myötä myös sateita on odotettavissa, mutta enimmät niistä liikkuvat maan pohjoisosan yli jo keskiviikkoyön aikana. Päivällä kapea sadealue jää vielä mutkittelemaan Lapin ylle ja paikoitellen satelee lunta.

Torstaille taas pakastuvaa, mutta viikonloppuna lounaistuuli voi tuoda jälleen hetkellisesti lauhempaa ilmaa

Torstaiyönä maan keskiosan yli voi liikkua vähän vesisateita. Päivän aikana tuuli kääntyy etelässäkin puhaltamaan luoteesta ja samalla sää kylmenee ja selkenee. Illalla on pakkasta etelää myöten. Kohtalainen tuuli pitää kuitenkin pakkaslukemat maltillisina. Etelässä muutamassa asteessa ja Lapissa kireimmillään 10 ja 15 asteen välillä.

Perjantai näyttää pääpiirteissään poutaiselta pakkaspäivältä, mutta lännestä saapuvan sadealueen ennuste on jo epävarma. Nyt se näyttäisi ehtivän Lappiin perjantai-illaksi ja lauantaiksi lumisateet leviäisivät suureen osaan maata. Samalla lounaistuuli tuo lauhempaa ilmaa ja lämpötila käväisee etenkin lännessä nollan tuntumassa.

Lue seuraavaksi: Keskitalven kuukausiennuste: Samansuuntainen sanoma pitkälle helmikuulle asti

Joonas Koskela
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 23.1.2023 klo 18.04

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat