Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uskomaton ennuste: Kesälämpö vyöryy vapuksi osaan Suomea – sitä…
Uutiset |

Uskomaton ennuste: Kesälämpö vyöryy vapuksi osaan Suomea – sitä ennen vesi-, räntä- ja lumisateita

Sinivuokkoja Vaasassa.
Ensi viikolla edessä voi olla osassa maata jopa kesäisiä 20 asteen lämpötiloja. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 25.4.2018

Sää on tämän hetken ennusteen mukaan lämpenemässä loppuviikolla ja etenkin vappuviikolla. Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa voidaan yltää jo laajemmin 10–15 asteeseen ja vappuviikolla jopa 15–20 asteeseen, etelässä mahdollisesti paikoin yli 20 asteeseenkin. Pohjoiseen kesäinen lämpö ei kuitenkaan näillä näkymin yllä. Ennen vappua tulossa on kuitenkin vielä alkuun viileitä öitä sekä sateita eri olomuodoissa.

Rajun takatalven ja lumikaaoksen jälkeen vappuviikon sääennuste näyttää isoa käännettä – viikossa mentäisiin talvisesta säästä paikoin jopa kesäisiin 20 asteen lukemiin.

– Vappuviikko näyttää etelässä lämpimältä, mikäli ennuste toteutuu. Pohjoisessa vappuviikko voi kuitenkin olla jopa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi viikko. Tämän hetken ennusteen mukaan kaikkein lämpimin ilma ei ylety pohjoiseen Suomeen, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lähipäivien ennuste: Torstaina ja perjantaina liikkeellä vesi-, räntä- ja lumisateita – yöt vielä kylmiä

Keskiviikkona hajanaisia lumi- ja räntäsateita tulee maan keskivaiheilla. Myös Lapissa sataa paikoin lunta, räntää ja vettä.

Illaksi ja torstain vastaiseksi yöksi Lappiin saapuu lumi- ja räntäsateita idän suunnalta. Yölämpötilat ovat laajalti pakkasella tai nollan tuntumassa.

Torstaina Suomea lähestyy etelästä matalapaine, jonka ensimmäisiä sateita osuu etelään jo aamulla ja aamupäivällä. Päivän edetessä sataa laajemmin maan etelä- ja keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelärannikolla sade on pelkkää vettä, mutta etenkin sateen etureunassa sisämaan puolella voi sataa osittain räntää. Perjantain vastaisena yönä lunta, räntää ja vettä sataa maan keskivaiheilla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Lisäksi matalapaine tekee näillä näkymin koukkauksen Lounais- ja Länsi-Suomeen niin, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa voi sataa lunta ja räntää, Joonas Koskela sanoo.

Päivälämpötilat ovat torstaista lauantaille suuressa osassa maata 0–7 asteessa, idässä lauantaina mahdollisesti jo 10 asteen vaiheilla.

– Poutaisilla alueilla ollaan 5 asteen tienoilla tai sen yli, sateisilla alueilla on viileämpää. Yöt ovat vielä alkuun koleita, vaikka lämpimämpään suuntaan ollaan menossa. Perjantain vastaisena yönä Pohjois-Lapissa voi olla yli 10 pakkasastetta.

Katso videolta sateiden ja lämpötilojen ennuste lauantaille asti!

Perjantaina aamulla maan keskivaiheilla tulee hajanaisia sateita enimmäkseen vetenä. Lounaan sateet nousevat päivällä Pohjanmaalle ja tulevat vetenä ja räntänä. Pohjoisessa on paikoin aurinkoista.

Lauantain vastaisen yön mittaan sadetta tulee lumena ja räntänä Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Lisäksi matalapaine yrittää kiepauttaa lumi- ja räntäsateita länteen Porin tienoilta Vaasan ja Seinäjoen seudulle asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikonloppuna edelleen sateita eri olomuodoissa – sunnuntaina jo paikoin 10–15 plusastetta

Lauantaina matalapaine pyörittää sateita pohjoiseen eri olomuodoissa. Eteläiseen Suomeen voi osua kuurosateen alue, mutta tämä ennuste on vielä epävarma. Sateet olisivat enimmäkseen vettä, mutta räntääkin voi olla mukana.

Idässä sää näyttää lauantaina jo lämpenemisen merkkejä – ylimmät lämpötilat voivat olla siellä 10 asteessa. Aurinkoisinta lauantaina on idässä ja paikoin etelässä.

Sunnuntain vastaisena yönä Lapissa tulee lumi- ja räntäsateita.

Sunnuntaina päivällä sää lämpenee selvästi. Etelässä aurinkoa nähdään jo yleisemmin.

– Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa on jo laajemmin 10–15 astetta. Lapissa tulee vielä sateita, aika pitkälti vetenä, Joonas Koskela toteaa.

Vappuviikon alussa runsaita vesisateita – maanantaina etelässä jo 15–17 astetta

Vappuviikolla Suomen yli liikkuu matalapaineita ja sateita, mutta väliin mahtuu myös poutaisia hetkiä. Lisäksi edessä on tämän hetken ennusteen mukaan kaksijakoisia lämpötiloja johtuen suihkuvirtauksesta Suomen yllä – lämpimämmän ja kylmemmän ilmamassan raja on melko jyrkkä Suomessa.

Ennusteen mukaan etenkin etelässä voisi vappuviikolla ja vapun tienoilla olla jopa kesäistä 20 asteen lämpöä, kun taas pohjoisessa Suomessa sää olisi vielä viileää.

– Se, kuinka lämmintä etelässä on, riippuu siitä, missä ilmamassan raja lopulta menee ja mistä sateet kulkevat, Joonas Koskela sanoo.

Nyt näyttää, että ensi maanantaina Suomen säähän vaikuttaa lounaan suunnalta saapuva matalapaineen alue, jonka sateet voivat olla runsaita.

– Tämän hetken ennusteen mukaan enimmät sateet osuisivat maan keskiosaan, missä voisi tulla vettä 15–20 millimetriä, mutta ennuste on vielä epävarma. Etelässäkin tulee ehkä sadekuuroja. Sateiden seassa voi olla myös ukkosia. Etelässä lämpötilat ovat maanantaina paikoin yli 15 asteessa, mahdollisesti ylimmillään jopa 17 asteessa, Lapissa ollaan 5 asteen kieppeillä, Joonas Koskela toteaa.

Vappuaattona sää lämpenee edelleen – paikoin liikkeellä heikkoja vesisateita

Vappuaattona eli tiistaina maan keskiosan poikki menee tämän hetken ennusteen mukaan melko terävä raja lämpötiloissa. Aurinkoa nähdään etenkin maan etelä- ja keskiosassa sekä Lapin pohjoispuoliskolla.

– Etelä- ja Keski-Suomen aurinkoisilla alueilla lämpötilat voivat olla jopa 15–20 astetta, etelässä ehkä paikoin jopa 21 astetta, kun taas Lapin pilvisillä alueilla voidaan olla vain muutamassa plusasteessa ja aurinkoisilla alueilla noin 10 asteessa. Myös maan keskiosan pilvisillä alueilla voidaan jäädä 10 asteen tienoille, Joonas Koskela sanoo.

Tämän hetken ennusteessa vappuaatto näyttää melko poutaiselta, mutta maan keskiosassa voi tulla heikkoja vesisateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joonas Koskela muistuttaa kuitenkin etelänkin juhlijoita siitä, että vaikka päivällä olisi kesäisen lämmintä, putoavat lämpötilat selvästi illan ja yön mittaan.

– Illalla etelässäkin ollaan 10 asteen ja yöllä 5 asteen tienoilla.

Vappupäivä näyttää tämän hetken ennusteessa poutaiselta – etelässä edelleen jopa kesäistä lämpöä

Vappupäivänä eli keskiviikkona kesälämpö jatkuu näillä näkymin etelässä. Päivä on tämän hetken ennusteen mukaan poutainen. Suuressa osassa maata on aurinkoista, pilvisintä on idässä.

– Ylimmillään etelässä voidaan olla 20 asteen vaiheilla. Maan keskiosaan ennustetaan 10–15 astetta ja Lappiin 5–10 astetta, Joonas Koskela kertoo.

Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä.
Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä. Kuva: Foreca 

Vapun jälkeiselle torstaille näkyvissä on kuitenkin jo seuraava matalapaine runsaine sateineen. Etelässä voitaisiin silti yltää edelleen 20 asteen tienoille.

– Vappuviikon lopulla sää voi kuitenkin viiletä uudelleen, Joonas Koskela toteaa.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 24.4.2024 klo 16.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat