Sääuutiset ja blogi> Kylmää vai lämmintä syyssäätä tulossa? Katso tuore kuukausiennuste
Kuukausiennuste |

Kylmää vai lämmintä syyssäätä tulossa? Katso tuore kuukausiennuste

Syyskuun ruskaa Rääkkylässä.
Komea ruska värittää jo paikoin luontoa. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 22.9.2022

Sää on lähiviikkoina vaihtelevaa. Syyskuun lopussa ja lokakuun alkupuoliskolla viikkojen keskilämpötilat ovat tuoreen kuukausiennusteen mukaan melko lähellä ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja, poikkeamat keskimääräistä kylmempään tai keskimääräistä lämpimämpään suuntaan ovat pieniä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 22. syyskuuta.

– Tämän kuukausiennusteen perusteella vaikuttaa siltä, että lokakuun alussa pysytellään melko lähellä ajankohdan tavanomaista lämpötilaa. Syksy siis etenee tasaiseen tahtiin, mikäli tämä kuukausiennuste toteutuu, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 22.9.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
26.9.–2.10.Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on ajankohdalle tavanomainen, pohjoisessa paikoin 0–2 astetta tavanomaista korkeampi. Etelässä sademäärä on vähän keskimääräistä suurempi, Lapissa mahdollisesti keskimääräistä pienempi.Hyvä
3.–9.10.Viikon keskilämpötila on laajalti lähellä tavanomaista, Lapissa on paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä on lähellä tavanomaista.Kohtalainen
10.–16.10.Viikko on Suomessa vähän keskimääräistä viileämpi. Maan etelä- ja keskiosassa sademäärät ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä sademääriä, mutta pohjoisessa sataa mahdollisesti tavanomaista vähemmän.Heikko
17.–23.10.Lämpötilassa ja sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Syyskuun 26. päivä alkava viikko: Suomessa vaihtelevaa säätä

Kuukausiennusteen mukaan syyskuun 26. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa maan etelä- ja keskiosassa ajankohdalle tavanomainen, pohjoisessa on paikoin 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Euroopassa vallitsee tässä vaiheessa laaja matalapaineen alue. Suomeen on tulossa vaihtelevaa säätä, ajoittain aurinkoa ja ajoittain sateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Aiempaan ennusteeseen verrattuna matalapaineen painopiste on siirtynyt Pohjois-Euroopasta pikemminkin Keski- ja Länsi-Eurooppaan, joten enää Suomen sää ei näytä aivan niin sateiselta. Lappiin vaikuttaa osan viikkoa Suomen koillispuolella oleva korkeapaine, Anna Latvala ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Sademäärä saattaa jäädä Lapissa 26. päivä syyskuuta alkavalla viikolla jopa tavanomaista pienemmäksi, kun taas eteläisessä Suomessa on tavanomaista sateisempaa. Ennusteessa on kuitenkin epävarmuutta: ei tarvita kuin yksi kunnon sadealue, joka leviää Lappiin asti, jotta sademäärä nousisi sielläkin tavanomaiseen tai sen yli. Viikon sateiden paikat ja ajoitukset ovat vielä vaihdelleet päivittäissääennusteissa, Anna Latvala sanoo.

Päivälämpötilat ovat 26. syyskuuta alkavalla viikolla enimmäkseen 5–15 asteessa. Kylmimpiä viiden asteen tienoilla olevia päivälämpötiloja mitataan Lapissa sekä paikoin muuallakin sateisina hetkinä, lämpimintä on puolestaan aurinkoisina hetkinä etelässä ja lounaassa.

– Sade tulee vielä pääasiassa vetenä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan suurin mahdollisuus ajoittaiseen lumisateeseen on Käsivarren Lapissa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan Eurooppa jakautuu kahtia 26. syyskuuta alkavalla viikolla: Euroopan länsiosassa on 0–4 astetta keskimääräistä viileämpää, kun taas Euroopan itäosassa ja Fennoskandiassa on laajalti vähän tavanomaista lämpimämpää.

– Viikko on suuressa osassa Eurooppaa keskimääräistä syyskuun loppua ja lokakuun alkua sateisempi. Ajankohtaan nähden lämmin Välimeri voimistaa Italian ja Adrianmeren itärannikon sateita. Alpeilla osa sateesta tulee lumena, Anna Latvala kertoo.

Lokakuun 3. päivä alkava viikko: Melko tavanomainen lokakuun alku Suomeen

Kuukausiennusteen mukaan lokakuun 3. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti lähellä tavanomaisia, Lapissa on paikoin noin asteen verran keskimääräistä lämpimämpää.

– Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärä on tavanomainen, mikä voi kieliä jo ennusteen epävarmuuden kasvusta, Anna Latvala toteaa.

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.

Tämän hetken ennusteen mukaan 3. lokakuuta alkavalla viikolla läntisessä Euroopassa vahvistuu korkeapaine. Viikko on Etelä- ja Länsi-Euroopassa monin paikoin tavanomaista kuivempi, Itä-Euroopassa puolestaan paikoin vähän tavanomaista sateisempi. Viikon keskilämpötilat ovat Euroopassa laajalti hieman keskimääräistä korkeampia tai lähellä keskimääräisiä.

Lokakuun 10. päivä alkava viikko: Ennusteessa hieman keskimääräistä viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan 10. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila kallistuu Suomessa hieman keskimääräistä viileämpään suuntaan, mutta edelleen ollaan melko lähellä keskimääräisiä lukemia.

– Keski-Euroopan halki kulkee alue, jossa on paikoin tavanomaista sateisempaa. Sen sijaan Euroopan etelä- ja pohjoisosassa on paikoin tavanomaista kuivempaa. Myös Suomessa, varsinkin pohjoisessa, sademäärä voi jäädä pieneksi, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennusteen perusteella läntisessä Euroopassa on 10. lokakuuta alkavalla viikolla vähän keskimääräistä lämpimämpää, itäisessä Euroopassa sen sijaan keskimääräistä viileämpää.

Lokakuun 17. päivä alkava viikko: Ennusteen signaalit heikkenevät entisestään

Kuukausiennusteen perusteella paikoin tavanomaista kuivempi sää jatkunee Etelä-Euroopassa 17. lokakuuta alkavalla viikolle. Sen sijaan Keski- ja Pohjois-Euroopassa voi olla vähän tavanomaista sateisempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomen kohdalla sateissa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Euroopan pohjoisosassa, mukaan lukien Suomessa, saattaa olla vähän tavanomaista viileämpi viikko, Euroopan eteläosassa taas lämpimämpi, mutta poikkeamat ovat enää hyvin pieniä. Pohjoisen häivähdys kohti viileää säätä johtunee ennusteessa alueella olevasta matalapaineen mahdollisuudesta. Ennusteen epävarmuus on kuitenkin jo kasvanut selvästi, Anna Latvala sanoo.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 23.9.2022 klo 17.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat