Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste muuttui melkoisesti – näin meteorologi kommentoi vappuviikkoa
  Uutiset |

  Kuukausiennuste muuttui melkoisesti – näin meteorologi kommentoi vappuviikkoa

  Sinivuokot kukkivat huhtikuussa 2020.
  Kuukausiennuste muuttui vappuviikon osalta. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

  Uusi kuukausiennuste ennakoi 19. huhtikuuta alkavalle viikolle vuodenaikaan nähden lämmintä säätä, kun taas vappuviikko olisi laajalti vuodenaikaan nähden tavanomaista viileämpi.

  Keväinen korkeapaine on vallannut alaa Suomessa. Aurinkoinen ja lämmin sää on jatkumassa näillä näkymin ainakin ensi viikon alkupuolelle saakka. Korkeimmat lämpötilat ovat viikonloppuna ja ensi viikon alussa yli 15 asteessa. Ensi viikon mittaan sää on mahdollisesti kuitenkin muuttumassa sateisempaan ja viileämpään suuntaan.

  – Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan 19. huhtikuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa 1,5–3,5 astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Suurin ero keskiarvoon on osassa Pohjois- ja Itä-Lappia. On mahdollista, että viikon suhteellinen lämpö johtuu erityisesti viikon lämpimästä alkupuolesta. Sateita tulee ennusteen mukaan meillä vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Suomi näyttää olevan ensi viikon keskilämpötilassa Euroopan mittakaavassa pikemminkin poikkeus kuin sääntö – lähes koko muuhun Eurooppaan ennustetaan vuodenaikaan nähden viileää viikkoa.

  Lue myös: Nauti auringosta nyt: Vuoden lämpöennätys +17,2 astetta voi ylittyä viikonloppuna – ensi viikolla väijyy muutos 

  Vappuviikon ennuste muuttui

  Vielä edellinen kuukausiennuste ennakoi Suomeen vappuviikoksi tavanomaista lämpimämpää säätä, mutta nyt lämpötilojen ennuste on muuttunut.

  – Vappuviikon keskilämpötila on tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomessa vuodenaikaan nähden tavanomaista viileämpi tai enimmilläänkin keskiarvon tuntumassa. Sateita tulee ennusteen perusteella vuodenajan keskiarvon verran, osassa Suomea hieman vähemmän kuin samaan aikaan keskimäärin, Joanna Rinne sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

  Vuodenaikaan nähden viileä tilanne jatkuu vappuviikolla myös laajalti muualla Euroopassa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Vappuviikon jälkeen sään ennustettavuus heikkenee.

  – Toukokuun ensimmäisten viikkojen osalta kuukausiennuste ei enää juurikaan ota kantaa suuntaan eikä toiseen, Joanna Rinne toteaa.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.4. klo 18.02

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa