Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tämän vuoden lämpöennätys pamahti jälleen rikki – sää viilenee hetkeksi, loppuviikolla lämpenee uudelleen
  Uutiset |

  Tämän vuoden lämpöennätys pamahti jälleen rikki – sää viilenee hetkeksi, loppuviikolla lämpenee uudelleen

  Tuomi kukassa Nokialla toukokuussa 2020.
  Tällä viikolla lämpötilat kohoavat paikoin yli 20 asteen lukemiin. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 23.5.2020

  Tiistaina on mitattu vuoden korkein lämpötila tähän mennessä. Viikon keskivaiheilla sateet ja pilvisyys viilentävät säätä, mutta loppuviikolla on edessä uusi lämpeneminen.

  Tiistaina kello 15.25 mennessä päivän ja samalla vuoden korkein lämpötila on Porvoossa mitattu 24,5 astetta. Lämpötilat voivat nousta edelleen tiistai-iltapäivän kuluessa. Aiempi vuoden korkein lukema oli sunnuntaina Oulussa mitattu 21,9 astetta.

  Keskiviikosta torstaiaamuun Suomen yli liikkuu kapea sadealue itään. Sateita tulee koko Suomen pituudelta pohjoisesta etelään, mutta sademäärät jäävät melko pieniksi. Keskiviikkona päivän aikana sataa maan länsi- ja pohjoisosassa, illalla sateita tulee lounaasta maan keskiosan yli Itä-Lappiin. Torstain vastaisen yön aikana sateita saadaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja torstaina aamulla idässä. Sadealueen mukana sää viilenee hieman.

  – Keskiviikkona kaakossa voidaan kuitenkin päästä pilvien ja sateiden edellä vielä 20–22 lämpötiloihin, yksittäisellä havaintoasemalla voi olla lämpimämpääkin. Lämpimintä on kaakossa itärajan tuntumassa, jonne pilvet tulevat vasta myöhemmin illalla. Myös etelässä pilvialueen edellä lämpötila voi nousta keskiviikkona aamupäivällä 20 asteen tuntumaan tai ylikin, iltapäivällä sää viilenee pilvisyyden lisääntyessä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Torstaina päivällä sää on jo aurinkoisempaa. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15–17 astetta ja Lapissa 9–13 astetta. Perjantain sää on poutaista ja osin pilvistä, päivälämpötilat ovat suunnilleen torstain lukemissa.

  Sää lämpenee viikonloppuna uudelleen

  Näillä näkymin sää lämpenee ja muuttuu aurinkoisemmaksi jälleen lauantaina maan etelä- ja keskiosassa.

  – Lauantaina 20 asteen ylityksiä tulee ennusteen mukaan ainakin paikoin, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötilat pysyvät kuitenkin vielä edellispäivien tasolla. Sunnuntaina on taas asteen pari lämpimämpää, 23 astettakin voi ylittyä jossakin. Sää on aika aurinkoista.

  Tämän hetken ennusteen mukaan melko aurinkoinen ja poutainen sää jatkuu ensi viikon alussa. Suurin muutos tapahtuu Keski- ja Pohjois-Lapissa, missä lämpötilat nousevat alle kymmenestä asteesta jopa 23 asteeseen.

  Ensi viikon ennusteissa vilahdelleet mahdolliset hellelukemat eli yli 25 asteen lämpötilat ovat yhä epävarmoja.

  – Muun muassa Britteinsaarille, Norjaan ja Ruotsiin leviää ensi viikon alussa helteistä ilmamassaa. Samaan aikaan Suomen itäpuolelta virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta kohti Itä-Eurooppaa. Suomi jää tämän hetken ennusteissa juuri helleilmamassan ulkopuolelle, muttei kuitenkaan viileimpään säähän. Ennusteet saattavat vielä muuttua kumpaan suuntaan tahansa, sanoo Joanna Rinne.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 26.5. klo 15.26

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa