Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lapin tulvahuiput pian käsillä: ”Suurtulvat toteutumassa” – ennätyslumet hupenevat, ennusteissa helteitä ja sateita
  Uutiset |

  Lapin tulvahuiput pian käsillä: ”Suurtulvat toteutumassa” – ennätyslumet hupenevat, ennusteissa helteitä ja sateita

  Tulvavesiä Vähässäkyrössä huhtikuussa 2018.
  Tulvat voivat tänä vuonna olla paikoin ennätyksellisiä. Arkistokuva / Matti Hietala, Vähäkyrö, 18.4.2018

  Tulvakeskuksen mukaan Lapin jokien virtaamat ovat nyt nopeassa kasvussa lämpimän sään aiheuttaman voimakkaan lumen sulamisen takia. Tulvahuippujen ennustetaan todennäköisimmin ajoittuvan ensi viikolle tai mahdollisesti jo tulevaan viikonvaihteeseen. Tulvakeskus varoittaa, että suurten lumimäärien aiheuttama riski suurtulvalle on toteutumassa.

  Lähes koko Lapin alueella tulvista näyttää Tulvakeskuksen mukaan tulevan poikkeuksellisen isoja. Vedenpinnat nousevat vahinkorajoille muutamien päivien sisällä. Lähipäivien lämpötilat ja vesisateet vaikuttavat tulvahuippujen suuruuteen.

  Tulossa sateita ja kesäistä lämpöä

  Sää viilenee nyt Lapissa hetkeksi, mutta loppuviikolla sää on lämpenemässä uudelleen voimakkaasti. Ennusteissa on myös sateita.

  – Tänään keskiviikkona Lapin yli kulkee sadealue, jonka jälkipuolella voi vielä syntyä sadekuuroja. Torstaina ja perjantaina paikalliset sateet ovat mahdollisia. Lauantaina pohjoisesta on mahdollisesti leviämässä laaja-alaisempaa sadetta Lapin pohjoisosaan ja Käsivarteen. Sunnuntain sateiden reitti on vielä epävarma, mutta tämän hetken ennusteen mukaan sateita tulisi Lapin pohjois- ja länsiosassa. Maanantaina on poutaisempaa, mutta sen jälkeen kuurosateet yleistyvät, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Sateet ovat Lapissa pääasiassa vettä, mutta Käsivarressa lumisempikin sade on paikoin mahdollista vesisateiden ohella torstaina ja perjantain vastaisena yönä, mahdollisesti myös perjantaina päivällä aivan pohjoisessa.

  Lämpötilat ovat Lapissa torstaina ja perjantaina laajalti 9–15 astetta, Pohjois-Lapissa sekä Käsivarressa ollaan kymmenen asteen molemmin puolin. Viikonlopuksi sää lämpenee. Lauantaina Lapin länsiosassa voidaan päästä yli 15 asteen lukemiin, Meri-Lapin sisämaassa paikoin lähes 20 asteeseen.

  – Sunnuntaina läntisessä Lapissa saattaa olla jo hellettä, lämpötilat kohoavat ennusteen mukaan 20–26 asteeseen. Idän poutaisilla alueilla mahdollisen sateen länsipuolella on 14–20 astetta, sateen alueella on viileämpää. Pohjoisempana lämpötilat ovat laajalti 10–15 astetta, paikoin voi olla lämpimämpääkin. Maanantaina on mahdollisesti jo 20 astetta Pohjois-Lappia myöten, Länsi-Lapissa lämpötila kohonnee ainakin paikoin hellelukemiin, ennustaa Jenna Salminen.

  Ennätystulvat mahdollisia

  Tulvakeskuksen mukaan aiempien ennätysten rikkoontuminen on tämän vuoden tulvissa paikoin mahdollista.

  Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle todennäköisesti viikon loppupuolella. Tulva olisi huipussaan kesäkuun alkupäivinä. Vuoden 2005 ennätystulvan ylittyminen on mahdollista.

  Rovaniemellä Kemijoen tulvahuippu ajoittunee paria päivää Kittilää myöhemmäksi. Tulvavahinkorajan ylittyminen on hyvin todennäköistä.

  Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen. Virtaamien ennustetaan kasvavan lähelle vuonna 1968 mitattua ennätystä.

  Ivalojoen virtaama ja vedenkorkeus ovat ennusteen mukaan huipussaan 3.–4. kesäkuuta.

  Pohjois-Pohjanmaalla Iijoella tulvahuippua ennustetaan viikonlopuksi. Pudasjärvellä tulvavaarassa on lähipäivinä vapaa-ajan asuntoja. Kuusamon seudulla kesäkuun alkupuolen tulvahuipusta ennustetaan paikoin mittaushistorian suurinta.

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa