Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Maailman sää: Hurrikaani Zeta iskee Yhdysvaltoihin ja raju kylmänpurkaus eteni Texasiin asti – taifuuni Molave tuo rankkoja sateita Vietnamiin
  Uutiset |

  Maailman sää: Hurrikaani Zeta iskee Yhdysvaltoihin ja raju kylmänpurkaus eteni Texasiin asti – taifuuni Molave tuo rankkoja sateita Vietnamiin

  Hurrikaani Zeta etenee kohti Yhdysvaltoja.
  Hurrikaani Zeta etenee kohti Yhdysvaltoja. Kuva: Foreca

  Voimakas taifuuni Molave lähestyy Vietnamia, hurrikaani Zeta puolestaan uhkaa Yhdysvaltoja. Yhdysvaltoihin on lisäksi purkautunut voimakkaasti kylmää ilmaa pohjoisesta.

  Hurrikaani Zeta on tänään tiistaina ylittämässä Jukatanin niemimaata Meksikossa. Zeta iski maihin ykköskategorian hurrikaanina, mutta heikentyi trooppiseksi myrskyksi niemimaan yllä. Zeta voimistuu ennusteen mukaan uudelleen ykkösluokan hurrikaaniksi Jukatanin niemimaan ylityksen jälkeen. Hurrikaanin maksimituuli on keskiviikon ennusteissa 35–38 m/s ja puuskissa 45 m/s.

  Zeta etenee lähipäivinä Meksikonlahdella kohti Yhdysvaltoja. Se iskee tämän hetken ennusteen mukaan ykkösluokan hurrikaanina Yhdysvaltojen etelärannikolle Suomen aikaa keskiviikkona illalla. Hurrikaani vaikuttaa voimakkaimmin Louisianan, Mississippin ja Alabaman osavaltioissa.

  Katso videolta, miten hurrikaani Zeta etenee.

  Myrskykausi on ollut Atlantilla erittäin vilkas. Zeta on kauden 27. nimetty myrsky. Myrskyjen nimilista loppui kesken kauden jo syyskuussa, joten nimeämisessä käytössä ovat nyt kreikkalaiset aakkoset. Aiemmin kreikkalaisiin aakkosiin on turvauduttu vain vuonna 2005. Silloin nimeämisissä edettiin Zetaan, mutta jälkikäteen tilastoihin lisättiin yksi nimeämätön myrsky. Näin ollen Atlantin yhden kauden ennätys on 28 myrskyä. Uusi ennätys on mahdollinen, sillä kausi kestää virallisesti marraskuun loppuun saakka. Tämänkin jälkeen nimetyt myrskyt ovat mahdollisia.

  Lue myös: Miten hurrikaani syntyy?

  Yhdysvaltoihin on alkuviikolla purkautunut voimakkaasti kylmää ilmaa pohjoisesta. Esimerkiksi etelässä sijaitsevan Texasin sisällä lämpötilaerot ovat olleet paikoin yli 30 celsiusastetta, kun osavaltion pohjoisosassa on mitattu jopa pakkaslukemia. Alueella on satanut myös lunta ja varoitettu muun muassa jäätävistä sateista.

  Yhdysvaltoihin on virrannut kylmää ilmaa pohjoisesta.
  Kanadaan ja Yhdysvaltoihin on virrannut kylmää ilmaa pohjoisesta. Kuva: Foreca

  Taifuuni Molave uhkaa Vietnamia

  Tyynellämerellä taifuuni Molave on ylittänyt Filippiinit ja jatkaa kohti Vietnamia. Molaven voimakkuus vastaa tiistaina kolmosluokan hurrikaania. Minuutin keskituuli on ollut 55 m/s ja puuskat lähes 70 m/s.

  Lue myös: Mitä ovat taifuunit?

  Molaven tuulet, sateet ja aallot tuntuvat Vietnamissa jo tiistaina. Taifuunin keskus iskee Vietnamiin keskiviikkona, mahdollisesti kakkosluokan hurrikaania vastaavalla voimalla.

  Katso videolta, miten taifuuni Molave etenee.

  Vietnamissa on kärsitty viime aikoina rankoista sateista ja tulvista. Maahan on rantautunut useita voimakkaita myrskyjä.

  Lue seuraavaksi: Näin hurrikaani Epsilonin jäänne vaikuttaa Suomenkin säähän – “Lumipeite sulaa Lapissa paikoin kokonaan”

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 27.10. klo 16.50

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa