Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Alkuviikon jälkeen rysähtää: Jopa 30 senttiä uutta lunta, samalla yölämpötila kuin Barcelonassa
  Uutiset |

  Alkuviikon jälkeen rysähtää: Jopa 30 senttiä uutta lunta, samalla yölämpötila kuin Barcelonassa

  Auringonnousu pakkasaamuna Ylöjärvellä
  Viikon puoliväliin Suomeen on ennustettu samanaikaisesti lumimyräkkää ja lämpöä kuin Etelä-Euroopassa. Kuva: Ari Branthin 21.11.2020, Ylöjärvi

  Marraskuussa on säätapahtumia riittänyt ennätyslämpöjen, myrskyjen, lumi- ja vesisateiden muodossa. Alkavalla viikolla matalapaine tuo ennusteiden mukaan Suomeen sekä runsaita lumisateita että lauhan aallon, jonka yhteydessä yölämpötila nousee jopa eteläeurooppalaisiin lukemiin.

  Maanantai ja tiistai: Rauhallisemmat sääpäivät

  Maanantai ja tiistai tuovat rauhallisemmat välipäivät sääuutisten täyttämien päivien jaksoon. Pilvisyys on melko runsasta kautta Suomen, mutta rakoilevan pilvipeitteen alueitakin löytyy etenkin maan etelä- ja länsiosasta.

  Matalapaineen keskus tuo meille sateita. Niitä tulee runsaimmin pohjoisessa, jossa sateet tulevat enimmäkseen lumena. Lunta on maanantain ja tiistain aikana odotettavissa pohjoiseen kuitenkin vain muutama sentti.

  Maan etelä- ja keskiosassakaan ei selvitä täysin kuivana, sillä tiistaina kapea pohjoisen sadealueen "häntä" pyyhkii vesisateineen maan etelä- ja keskiosan yli.

  Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa plussalla. Lämpimintä on lounaassa, jossa elohopea voi nousta +5 asteen tienoille, hyvin paikallisesti vähän ylikin. Pohjoisessa on nollakeliä tai muutama pakkasaste.

  Keskiviikko ja torstai: Laaja lumimyräkkä Suomeen, etelässä yölämpötila kuin Etelä-Euroopassa

  Keskiviikon ja torstain aikana Suomeen leviää laaja lumi- ja vesisadealue sekä lauhaa ilmaa. Pääosa sateista tulee maan pohjoisosassa, jossa lunta voi keskiviikon ja torstain aikana sataa jopa 20–30 senttiä. Tämän hetken ennusteissa runsaimmat sateet tulevat Etelä- ja Keski-Lapissa.

  Maan etelä- ja keskiosassa sateet tulevat lähinnä vetenä, Pohjois-Pohjanmaan korkeudella sateiden olomuoto vaihtelee keskiviikon ja torstain kuluessa.

  Keskiviikkona ja torstaina lumipyry ylittää Suomen
  Kuva: Foreca

  Lämpötila nousee lauhan ilmamassan ylityksen yhteydessä keskiviikkona sekä keskiviikon ja torstain välisenä yönä lounaassa ja etelärannikon tuntumassa jopa lähes 10 asteeseen. Lämpötilat nousevat lauhan aallon mukana Etelä-Lapissa asti nollaan tai plussalle.

  Marraskuun lopun keskimääräiset lämpötilat ovat etelässä päivisinkin vain 0–2 astetta, yölämpötila puolestaan jää etelässä keskiarvoisena vuonna muutaman asteen pakkasen puolelle.

  Lauhan ilman purkauksen lämpimin hetki osuu tämän hetken ennusteissa yölle, joten torstain vastaiseksi yöksi on ennustettu jopa 10 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpiä lukemia. Tuon yön lämpötilat ovat siis etelässä ja lounaassa paikoin yhtä lämpimiä kuin yölämpötilat samalla viikolla esimerkiksi Barcelonassa ja Ateenassa!

  Yhtäläisyydet Suomen ja Etelä-Euroopan lämpötilojen välillä jäävät torstain vastaiseen yöhön. Barcelonassa ja Ateenassa lämpötila laskee öisin vähän 10 asteen alapuolelle, kun taas eteläisessä Suomessa torstain vastaisena yönä lämpötila nousee jopa lähes 10 asteeseen, eli yhteinen lämpötilatilanne koetaan ennusteiden mukaan vain hetkellisesti.

  Lauha ilmamassa viivähtää meillä vain hetkisen, loppuviikolla palataan alkuviikon kaltaiseen säähän.

  Joanna Rinne

  Päivitetty 24.11. klo 22.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa