Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi lumitykitys viikon keskivaiheilla: Ennusteissa taas 10–30 senttiä lunta, myös etelään lumisateita – lämpötilat muuttumassa
  Uutiset |

  Uusi lumitykitys viikon keskivaiheilla: Ennusteissa taas 10–30 senttiä lunta, myös etelään lumisateita – lämpötilat muuttumassa

  Lunta pyrytti Jyväskylässä 14. huhtikuuta 2020.
  Suomeen on tulossa lisää sateita. Osa sateista tulee lumena. Arkistokuva: Maarit Siitonen

  Suomeen on saapumassa jo tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana uusia sateita, jotka kestävät useamman päivän ajan. Pohjoiseen lunta voi sataa jälleen jopa 10–30 senttimetriä. Sateet alkavat etelässäkin lumena, mutta muuttuvat vähitellen vedeksi. Sää lämpenee hiukan sateiden yhteydessä.

  Osa koululaisista viettää tällä viikolla syyslomiaan. Etenkin Lapissa viikko alkoi talvisena, kun lumipyry toi viikonloppuna maahan paikoin runsaasti lunta. Lumi- ja räntäsateita on tullut muuallakin maassa. 

  Lisää lunta ja vettä on tulossa tällä viikolla. Lounaasta on saapumassa sadealue tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana. Tämän hetken ennusteen mukaan sateita voi tulla ainakin perjantaille saakka.

  – Sade alkaa lumena etelässäkin, missä lunta voi tulla vesisateen edellä 1–5 senttimetriä. Pohjoisessa lunta voi sataa torstaina 5–15 senttimetriä ja perjantaina toiset 5–15 senttimetriä, paikallisesti jopa 20 senttimetriä. Yhteensä siis jopa 10–30 senttimetrin lumikertymät ovat mahdollisia pohjoisessa, mutta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vesisade verottaa maassa pysyviä senttejä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Sää lämpenee sateiden tullessa. Viikonlopuksi on jo odotettavissa monin paikoin poutaisempaa. Tosin seuraava matalapaine lähestyy Suomea viikon vaihtuessa, joten kovin pitkään ei poudasta nautita.

  Varaudu lumisateeseen etelässäkin

  Tiistaina päivällä on monin paikoin poutaista, mutta yksittäisiä sadekuuroja voi tulla länsirannikolla ja itärajan tuntumassa, todennäköisimmin Lapin itäpuoliskolla. Sateita tulee kaikissa olomuodoissa. Itärajalla sateet ovat lumisempia, rannikolla puolestaan vetisempiä.

  Pohjoisessa ja idässä on tiistaina päivällä laajalti runsasta pilvisyyttä. Etelässä ja lännessä pilvipeite voi rakoilla, mutta lounaasta alkaen sää pilvistyy iltapäivällä.

  Päivälämpötilat ovat etelästä Pohjois-Pohjanmaalle nollan tuntumassa tai 2–3 astetta plussan puolella, rannikolla voi paikoin olla hieman lämpimämpää. Lapissa lämpötila on nollan tienoilla tai 2–3 astetta pakkasella, Käsivarressa on mahdollisesti viileämpää.

  Ennuste tiistai-iltapäivälle 20.10.2020.
  Ennuste tiistai-iltapäivälle 20.10.2020. Kuva: Foreca

  – Tiistai-illaksi lounaasta saapuu sadealue, jonka alkupuolella sade on pääosin lunta. Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila laskee alkuun laajalti pakkaselle, mutta sateen yhteydessä plusasteiset lämpötilat leviävät yöllä etelään ja länteen. Lounaasta alkaen sade alkaa muuttua yön ja aamun mittaan vedeksi etelässä ja osassa länttä, ennustaa Jenna Salminen.

  Ennuste keskiviikon vastaiselle yölle 20.–21.10.2020.
  Ennuste keskiviikon vastaiselle yölle 20.–21.10.2020. Kuva: Foreca

  Keskiviikkona aamulla etelässä ja lännessä voi olla paikoin lunta maassa ja taivaalta tulla lumensekaisia sateita tai jo vettä.

  Iltaa kohti sateet leviävät myös itään ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun alueille.

  – Lännessä Satakunnan suunnalla sataa päivällä jo vettä, Pohjanmaan maakunnissa sade on alkuun päivällä laajalti lunta, mutta muuttuu vähitellen vedeksi lounaasta alkaen. Idässä olomuoto voi vaihdella paikallisesti sateen saapuessa, mutta sateet ovat muuttumassa enimmäkseen vedeksi illan mittaan. Kainuussa ja mahdollisesti Pohjois-Karjalassa sade tulee vielä räntänä ja lumena illan ja yön aikana.

  Keskiviikon sää on monin paikoin pilvinen. Lapissa keskiviikko on vielä laajalti poutainen.

  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 21.10.2020
  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 21.10.2020. Kuva: Foreca

  Sateiden mukana Suomeen saapuu myös lämpimämpää ilmaa. Lämpötilat kohoavatkin tiistain lukemista. Lounaassa on keskiviikkona 5–10 astetta ja muualla maan etelä- ja länsiosassa laajalti 1–6 astetta. Idässä on parisen astetta plussaa Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta. Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin lämpötilat ovat nollan molemmin puolin, muualla Lapissa on enimmäkseen nollasta viiteen pakkasastetta. 

  Torstain vastaisena yönä pakkasta on tämän hetken ennusteen mukaan vain Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella.

  Sateet jatkuvat torstaina ja perjantaina

  Lisää sateita leviää torstaiksi Suomen ylle lounaasta. Myös Lapissa tulee torstaina sateita.

  – Sää on laajalti sateinen ja pilvinen koko maassa. Lapissa sateet ovat lunta. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lumi- ja räntäsateet muuttuvat vedeksi, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan itäosassa sateen olomuoto vaihtelee. Maan etelä- ja keskiosassa sateet ovat laajalti vettä, sanoo Jenna Salminen.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 22.10.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 22.10.2020. Kuva: Foreca

  Päivälämpötila on torstaina lounaassa kymmenen asteen tuntumassa, muualla etelässä ja lännessä viiden ja kymmenen asteen välissä. Idästä Pohjois-Pohjanmaalle on laajalti 0–5 astetta. Lapissa sekä mahdollisesti Koillismaalla ollaan päivällä pakkasella. Perjantain vastaisena yönä pakkasta on osin Lapissa.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 23.10.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 23.10.2020. Kuva: Foreca

  Myös perjantaina on liikkeellä sateita. Maan eteläosassa sataa vettä, samoin enimmäkseen maan keskiosassa, paikoin voi kuitenkin tulla räntää tai lunta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sateen olomuoto vaihtelee. Lapissa sateet ovat enimmäkseen lunta, eteläisessä Lapissa mahdollisesti myös räntää.

  Lue myös: Lapissa lunta jopa 37 senttiä, lunta ja räntää satanut etelässä asti – Utsjoella mitattu jo 10 pakkasastetta

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.10. klo 14.18

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa