Paikanna
    Sääuutiset ja blogi > Juuri nyt: Jo lähes +12 astetta – ensi viikolla etelärannikolle talven paksuin lumikerros?
    Uutiset |

    Juuri nyt: Jo lähes +12 astetta – ensi viikolla etelärannikolle talven paksuin lumikerros?

    Sinivuokkoja Vaasassa maaliskuussa 2020.
    Sinivuokkoja Vaasassa maaliskuussa 2020. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 25.3.2020

    Tänään on jälleen mitattu vuoden korkeimpia lämpötiloja tähän mennessä. Sunnuntaiksi ja ensi viikon alkuun ennustetaan rajua kylmenemistä. Lunta voi sataa ensi viikolla etelässä asti.

    Korkein lukema keskiviikkona kello 16.20 mennessä on Mikkelissä ja Heinolassa mitattu 11,9 astetta. Parikkalassa on ollut 11,8 astetta, Lappeenrannassa ja Asikkalassa 11,7 ja Tampereella 11,6 astetta. Sää on kuitenkin ollut laajalti tuulista.

    Eilisen ja samalla vuoden aiempi korkein lukema oli Heinolassa mitattu 10,4 astetta.

    Lähipäivinä +12 asteen lukemat mahdollisia

    Lämmintä säätä meille tuovat tällä hetkellä kuiva lounaisvirtaus sekä Norjan vuoriston yli puhaltava föhn-tuuli. Yli kymmenen asteen lukemia voidaan mitata edelleen paikoin torstaista lauantaihin asti.

    Torstaina maan keskiosaa halkoo rintamavyöhyke. Tämä alentaa lämpötiloja keskiviikon lukemista, myös sateita voi tulla paikoin. Etelässä on edelleen aurinkoista ja lämmintä, joten päivän ylimmät lukemat voivat olla etelässä 10–12 asteessa. Lämpimintä on tämän hetken ennusteen mukaan Salpausselän tienoilla sekä kaakossa.

    – Perjantaiksi sää lämpenee uudelleen lounaistuulen mukana, mutta sää on aiempia päiviä pilvisempää. Etelässä ja maan keskiosassa ollaan laajalti kymmenen asteen tienoilla, päivän korkeimmat lämpötilat ovat ennusteissa 11-12 asteessa, sanoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

    Lauantaina matalapaine ylittää Lapin ja tuo sinne lumisateita. Lapissa säätä kylmentää myös puuskainen tuuli. Ennusteissa näkyy lauantaille edelleen kymmenen asteen lukemia etelärannikolle.

    – On mahdollista, että pohjoistuulella lämpötila ponnahtaa etelärannikolla useita asteita ennustettua korkeammalle. Muu maa on jo lauantaina selvästi edellispäiviä kylmempi, Lappi jo pakkasenkin puolella, mutta kapealla rantakaistaleella etelässä lauantai voi olla viikon lämpimin päivä, toteaa Markus Mäntykannas.

    Raju kylmeneminen edessä – lunta vielä eteläänkin?

    Sunnuntaiksi sää tekee ison käänteen etelässä asti.

    – Sunnuntaina puhaltaa kylmä luoteistuuli. Lämpötilat tipahtavat etelässä liki kymmenellä asteella. Aurinkoa nähdään, mutta paikoin tulee lumikuuroja.

    Tämän hetken ennusteen mukaan maanantain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosan yli kulkee lumisadealue.

    – Ensi viikko alkaa pakkasten merkeissä. Etelässäkin voi olla maa taas valkeana. Saa nähdä, saadaanko Helsinkiin maaliskuun viimeisinä päivinä tämän talven paksuin lumikerros, pohtii Markus Mäntykannas.

    Helsingin Kaisaniemessä suurin lumensyvyys tänä talvena on muutamaan kertaan mitattu kaksi senttimetriä. Viimeksi kahden senttimetrin lumensyvyyteen on päästy Kaisaniemessä 6. tammikuuta.

    Karita Kontula-Sokka

    Päivitetty 25.3. klo 17.16

    Lue seuraavaksi

    Viimeksi katsomasi paikat

    Foreca YouTubessa