Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa syksyn makua: “Suomeen kiepahtaa kylmää ilmaa pohjoisesta”
  Uutiset |

  Kuukausiennusteessa syksyn makua: “Suomeen kiepahtaa kylmää ilmaa pohjoisesta”

  Ruskaa voi nähdä jo paikoin maan keskiosassa asti.
  Ruska on jo paikoin alkanut. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 10.9.2020

  Ensi viikko alkaa melko poutaisena. Sää viilenee viikon edetessä.

  Viime päivinä Etelä- ja Keski-Euroopassa on vaikuttanut laaja korkeapaine. Matalapaineiden reitti puolestaan on kulkenut Euroopassa pohjoisen kautta. Torstaina Suomessa koettiin matalapaineen tuoma syysmyräkkä.

  – Sama meno jatkuu viikonlopun yli. Ensi viikon alussa tilanne alkaa jo hieman muuttua ja viikon puolivälissä Suomen länsipuolelle Pohjois-Atlantille ja Skandinaviaan vahvistuu korkeapaine. Suomi jää kuitenkin korkeapaineen reuna-alueelle. Sää jatkuu tuulisena. Näyttää siltä, että Suomeen kiepahtaa kylmää ilmaa pohjoisesta ensi viikon puolivälin tienoilla. Sama asetelma voi jatkua vielä osittain 21. syyskuuta alkavan viikon puolella, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Sateita, tuulta ja aurinkoa viikonloppuna

  Tämän viikonlopun sää on Suomessa tuulista. Lauantaina sateita tulee pitkin maata. Runsaimmat sateet osuvat lauantaina illalla ja sunnuntain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosaan. Sunnuntaina sateet väistyvät vähitellen itään. Sää poutaantuu ensin maan länsi- ja eteläosassa sekä Lapissa, myös aurinkoa nähdään. Jo sunnuntai-illaksi etelään voi kuitenkin yltää uusia sateita. Viikonloppuna päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 10–16 astetta, pohjoisessa 8–14 astetta.

  Sää jatkuu viikonlopun jälkeenkin vaihtelevana ja tuulisena. Alkuviikko on melko poutainen ja aurinkoinenkin.

  – Suomessa ensi viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista kylmempi, etenkin pohjoisessa mennään tavallista kylmemmän puolelle. Koko viikko ei kuitenkaan ole samanlaista, alkuviikko on lämpimämpi, toteaa Anna Latvala.

  Tiistaina etelässä voidaan päästä tämän hetken ennusteen mukaan vielä 17–19 asteeseen. Keskiviikoksi ennakoidaan matalapainetta sateineen, torstaina hajanaisia sateita tulee pitkin maata. Päivälämpötilat jäävät torstaina enimmäkseen 6–12 asteeseen.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on syyskuun puolivälissä maan eteläosassa 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–12 astetta.

  Ensi viikon loppupuolella Suomi on korkeapaineen reunalla. Sateita tulee ajoittain. Sää jatkuu kolean tuulisena, mutta vähitellen tuuli voi tämänhetkisen ennusteen mukaan heikentyä.

  Ensi viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan lähellä tavanomaista.

  Syyskuun viileä aamu Virroilla.
  Syyskuun viileä aamu Virroilla. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 2.9.2020

  Syyskuun 21. päivä alkavalla viikolla sää on kuukausiennusteen perusteella ajankohtaan nähden keskimääräistä kuivempaa.

  – Lämpötilassa ei ole selvää poikkeamaa tavanomaiseen, mutta jos pohjoisvirtaus jatkuu, niin ainakin ajoittain Suomeen tulee myös kylmempää ilmamassaa, sanoo Anna Latvala.

  Lue myös: Syyskuinen lämpöaalto leviää Eurooppaan – Saksaan jopa +30 astetta, Ruotsiin +25 astetta

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 11.9. klo 17.49

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.