Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lähestyvä myräkkä tuo karmean vaakaräntäkelin lähes etelään asti – pahempi kuin viikonloppuinen, josta tuli parissa päivässä puolentoista kuukauden sateet
  Uutiset |

  Lähestyvä myräkkä tuo karmean vaakaräntäkelin lähes etelään asti – pahempi kuin viikonloppuinen, josta tuli parissa päivässä puolentoista kuukauden sateet

  Lumipyry huononsi ajokeliä Joutsassa.
  Keskiviikkoaamuna kannattaa varautua huonoon ajokeliin. Kuva: Foreca (arkistokuva)

  Myrskymatalapaine ylitti Suomen viikonloppuna ja toi jopa puolentoista lokakuun sademäärän parissa päivässä. Uusi vastaava myräkkä on luvassa lähipäivinä. Sen yhteydessä on ennustettu ajokeliä merkittävästi vaikeuttavia lumisateita lähes koko maahan.

  Myrskymatalapaine ja siihen liittyvä laaja sadealue ylittivät Suomen ensimmäisen syyslomaviikon viikonlopun tienoilla.

  Tuulet olivat kovimmillaan perjantain ja lauantain välisenä yönä, ja runsaita sateita tuli perjantaina, osassa maata myös lauantaina.

  Kovimmat tuulet mitattiin Kaskisissa Sälgrundin havaintoasemalla perjantain ja lauantain välisenä yönä. Voimakkaimmillaan tuuli puhalsi keskituulessa 26 m/s ja puuskissa 31 m/s.

  Torniossa tuli viikonloppuna kahdessa päivässä puolentoista kuun sateet

  Myrskyn runsaimmat sateet osuivat lounaiseen Lappiin. Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu sadekertymä oli vedeksi muutettuna Tornion Torpin havaintoasemalla 81 mm.

  Lounaisen Lapin alueen havaintoasemien keskimääräinen lokakuun sadekertymä on 50 mm luokkaa, joten kahdessa vuorokaudessa sadetta kertyi Torniossa noin puolentoista keskimääräisen lokakuun verran.

  Tornion sateet tulivat suurelta osin tai kokonaan vetenä. Pohjoisempana Lapissa, jossa sateet tulivat lumena, suurin määrä lunta kertyi Kittilän Kenttärovan havaintoasemalle, jossa mitattiin sunnuntaiaamuna 48 sentin lumensyvyys.

  Edellisenä keskiviikkona Kenttärovan lumikertymä oli vielä nollassa, ja perjantaiaamunakin lunta mitattiin vain 12 senttiä; Kenttärovalla lumensyvyys on perjantaista sunnuntaihin kasvanut 36 sentillä.

  Lähestyvä myräkkä tuo koko maahan 15–35 milliä sadetta – jopa Tampereen korkeudella osa sateista lumena

  Suomessa puhaltaa kylmä, pohjoinen ilmavirtaus. Päivälämpötilat laskevat selvästi, Lapissa pysytään päivisinkin laajalti pakkasella. Tiistain vastaisesta yöstä on ennustettu pakkasyötä koko maahan.

  Keskiviikkona Suomeen leviää ennusteiden mukaan lännestä uusi, laaja matalapaine runsaine sateineen. Jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä maan länsiosaan leviävät sateet alkavat lumena kaikkialla paitsi eteläisimmässä Suomessa.

  Keskiviikkona kannattaa varautua erittäin ikävään ajokeliin lähes koko maassa jo heti aamusta. Etelässä sateet tulevat vetenä, maan keskiosassa sateet alkavat lumena ja muuttuvat sitten vedeksi. Lapissa sateet tulevat yksinomaan lumena.

  Tienpinnat ovat sateen alkaessa suuressa osassa maata kylmiä, joten kertyvän lumen lisäksi ajokeliä heikentää tienpinnoille muodostuva jää.

  Ennusteiden mukaan sadetta kertyy keskiviikon ja torstain aikana yhteensä vedeksi muutettuna koko maassa 15–35 millimetriä. Lapissa, jossa sateet tulevat lumena, uutta lunta voi kertyä jopa yli 30 senttiä.

  Sateet tulevat yhdessä voimakkaan tuulen kanssa. On mahdollista, että etelätuuli voimistuu keskiviikon vastaisena yönä kaikilla merialueilla, erityisesti läntisillä, jopa myrskyksi asti.

  Myräkän yhteydessä sää lauhtuu etelässä ja lämpötilat nousevat jopa yli 10 asteen, mutta Lapissa pysytään yhä pakkasella.

  Katso yli 100 paikkakunnan ennusteet:

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Varaudu talventuloon, lokakuu muuttuu hyytäväksi – "lumikertymä yli puoli metriä"

  Joanna Rinne

  Päivitetty 17.10.2021 klo 18.55

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat