Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumikaaos jatkuu, lunta tulee ajoittain sakeasti: ”Karmea ajokeli tähän…
Uutiset |

Lumikaaos jatkuu, lunta tulee ajoittain sakeasti: ”Karmea ajokeli tähän aikaan vuodesta” – katso sadetutka ja ennuste

Takatalvi toi lunta Helsinkiin.
Ajokeli on laajalti huono tiistaina. Kuva: Fintraffic, Tie 101, Helsinki, Pirkkola, 23.4.2024

Lumisade ja jäätävä sade huonontavat ajokeliä laajalti tiistaina. Lunta on tullut etelässä jo paikoin yli 20 senttimetriä. Lumisateet jatkuvat tiistain mittaan, paikoin hajanaisia lumisateita tulee vielä keskiviikkonakin.

Tiistaiaamuna herättiin osassa maata talven ihmemaahan, kun runsaat lumisateet vyöryivät Suomeen tiistain vastaisen yön ja tiistaiaamun aikana. Lumisateita tulee edelleen tiistain mittaan. Paikoin lumisade on sakeaa.

– Karmea ajokeli tähän aikaan vuodesta. Matalapaineen yhteydessä on maanantaista asti tullut lunta, vettä ja jäätävää sadetta. Tilanne jatkuu vielä tiistainkin ajan – ajoittaisia lumisateita tulee edelleen. Keskiviikkona sateet ovat huomattavasti paikallisempia ja heikompia. Tiistaiaamusta keskiviikkoaamuun lunta tulee enimmäkseen vielä 1–10 senttimetriä, Etelä-Lapissa paikoin jopa 10–15 senttimetriä. Paikoin Itä-Suomessa ja Kainuussa lunta ei ole tulossa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Eniten lunta on maanantaista tiistain loppuiltapäivään mennessä satanut maan eteläosassa, esimerkiksi Espoon Nuuksiossa 28 senttimetriä, Nurmijärvellä 24 senttimetriä sekä Lohjalla ja Hyvinkäällä 20 senttimetriä. Espoon Tapiolassa ja Lounais-Suomessa Turussa lunta on ollut tiistaina enimmillään 17 senttimetriä.

Seuraa lumisateita Forecan sadetutkasta!

Sakeaa lumisadetta Hyvinkäällä.
Lunta tulee tiistaina ajoittain ja paikoin sakeasti. Kuva: Fintraffic, Tie 3, Hyvinkää, Noppo, 23.4.2024

Näin lumisade etenee – surkea ajokeli jatkuu

Tiistaina matalapaine liikkuu Suomen yli luoteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Eniten lunta sataa maan etelä- ja länsiosassa sekä Lapissa, välillä sataa jopa sakeasti. Enimmäkseen lunta tulee näillä alueilla lisää vielä 5 senttimetrin molemmin puolin, paikoin 10 senttimetriäkin on mahdollista ja Etelä-Lapissa kertymä voi olla paikoin jopa 10–15 senttimetriä. Vähiten sataa maan itäosassa ja Kainuussa, joissa kuurosateet ovat aluksi vettä ja muuttuvat vasta iltapäivän ja illan aikana lumeksi. Myös Pohjois-Pohjanmaalla sataa tiistain aikana sekä lunta että vettä, Anna Latvala toteaa.

Katso videolta lumisateiden ennuste!

Lämpötila on tiistaina päivällä etelässä vähän nollan molemmin puolin, lännessä ja Lapissa laajalti vähän pakkasen puolella sekä idässä, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla nollan yläpuolella.

Keskiviikon vastaisena yönä lumisateet painottuvat maan länsiosaan sekä Länsi- ja Pohjois-Lappiin. Yölämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Lapissa nollan vaiheilla tai vähän pakkasella. Pohjois-Suomessa lämpötila on yleisemmin nollassa tai vähän nollan yläpuolella.

Lumisade huononsi ajokeliä Tuusulassa huhtikuussa 2024.
Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 23.4.2024

Keskiviikkona lunta tulee vielä paikoin, paikoin sade on vettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskiviikkona sadealueesta on jäljellä enää rippeitä Suomessa. Maan keski- ja pohjoisosassa satelee paikoin vähän lunta tai vettä, etelässä yksittäiset sadekuurot ovat päivällä pääasiassa vettä. Lämpötila on päivällä lähes koko maassa nollan yläpuolella ja lumet alkavat sulaa. Torstain vastaisena yönä on heikkoa pakkasta. Pohjoisessa satelee vielä lunta, Anna Latvala kertoo.

Lue seuraavaksi: Liikenteessä ongelmia lumisateen ja jäätävän sateen takia – myös lentomatkustajien kannattaa varautua viivästyksiin

23.4.2024: Päivitetty tiistain lumikertymiä.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 23.4.2024 klo 17.17

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat